Με αναφορές σε εξοπλιστικά προγράμματα η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία

Η συμφωνία με τη Γαλλία η οποία τίθεται σε άμεση ισχύ μετά την επικύρωσή της από τα Κοινοβούλια των δυο χωρών έχει ως στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, αλλά και τη συνεργασία για αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.

Σε όλες τις πτυχές λαμβάνονται υπόψη οι υφιστάμενες μεταξύ μας διακρατικές συμφωνίες και τα κοινά συμφέροντα στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ και επιβεβαιώνεται η υποστήριξη προς τους σκοπούς και τις αρχές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. Μεταξύ άλλων, η συμφωνία προβλέπει συνεργασία στους τομείς των εξοπλισμών και αμυντικής τεχνολογίας και εκπαίδευση προσωπικού στις στρατιωτικές σχολές της Γαλλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέθηκε σε ισχύ η αμυντική συμφωνία Κύπρου και Γαλλίας-Ποιους τομείς αφορά

Συμφωνήθηκε επίσης η πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων και οργάνωση αμοιβαίων επισκέψεων στο πλαίσιο δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.
 
Πέραν των παραπάνω, προνοείται εκπαίδευση και ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων σε θέματα στρατιωτικής δικαιοσύνης, διεθνούς δίκαιου, ενεργειακής ασφάλειας, ασφάλειας στη θάλασσα, διαχείρισης κρίσεων σε σχέση με απειλές όπως οι εχθροπραξίες, η τρομοκρατία, η πειρατεία και οι φυσικές ή βιομηχανικές καταστροφές.
 
Για υλοποίηση της εν λόγω συμφωνίας, οι δυο χώρες επικυρώνουν διετή προγράμματα αμυντικής συνεργασίας με συγκεκριμένες δραστηριότητες.
 
Τα θέματα της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας συζητήθηκαν πρόσφατα στο Παρίσι στη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο Υπουργός Άμυνας με τη Γαλλίδα ομόλογό του.
 
Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθείται από την Κυπριακή Δημοκρατία για ενίσχυση των συμμαχιών και ενδυνάμωση των σχέσεων της χώρας με γειτονικές και άλλες φίλιες χώρες συμβάλλοντας μ’ αυτό τον τρόπο στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα