Δεν τίθεται θέμα κοινού υποψηφίου της δεξιάς στις «εκλογές» στα κατεχόμενα

Δεν υπάρχει θέμα ενός κοινού υποψηφίου (για την τ/κ δεξιά) δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί ενώ ο πρόεδρος του τ/κ ΔΚ, Φικρί Ατάογλου ανακοίνωσε ότι θα στηρίξουν την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Σερντάρ Ντενκτάς για τις «προεδρικές εκλογές» του Οκτωβρίου. Και οι δύο επέστρεψαν το μεσημέρι από την Άγκυρα όπου συζήτησαν, όπως είπαν, και «την πρωτοβουλία για το Βαρώσι».
 
Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις για το ταξίδι αυτό, και οι δύο δήλωσαν στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου κατά την επιστροφή τους, ότι απλά «ανταποκριθήκαμε την πρόσκληση που δεχθήκαμε».
 
Υπενθυμίζεται ότι οι Ατάογλου και Αρικλί ταξίδεψαν στην Άγκυα χθες με το ίδιο αεροπλάνο με τον πρόεδρο του ΚΕΕ και «πρωθυπουργό», Ερσίν Τατάρ, ο οποίος είχε συνάντηση χθες με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι και σήμερα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.
 
Και οι δύο αρχηγοί κομμάτων ανέφεραν ότι το θέμα του κοινού υποψηφίου στις επερχόμενες «προεδρικές» έκλεισε, με τον Ερχάν Αρικλί να δηλώνει ότι στις 9 Αυγούστου, στο εκλογικό συνέδριο του κόμματός του, θα πάρει τελεσίδικα το χρίσμα του υποψηφίου.
 
Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δήλωσαν επίσης ότι δεν τίθεται θέμα σχηματισμού τρικομματικής «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα (ΣΣ: διάλυσης δηλαδή του υφιστάμενου σχήματος ΚΕΕ – κόμμα του Λαού) αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα συζητήθηκε επίσης.
 
Ο πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης ανάφερε ότι δεν πήραν εντολές από την Άγκυρα, ούτε και τους λέχθηκε ‘κάντε αυτό ή εκείνο’ λέγοντας ότι όταν ο Μουσταφά Ακιντζί ήταν πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας είχε δει τον Ταγίπ Ερντογάν και του είχε ζητήσει να απομακρύνει τότε από την εξουσία τον Ραούφ Ντενκτάς (ήταν «πρόεδρος» του ψευδοκράτους). Αναφέρθηκε επίσης και σε ηχητικό ντοκουμέντο με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και στιχομυθία με τον Τούρκο Πρόεδρο για να απαντήσει στο ΡΤΚ που δήλωσε πως «η βούληση των Τ/κ είναι εδώ» υπονοώντας ότι η πρόσκληση από την Άγκυρα. Διερωτήθηκε γιατί τώρα έγινε θέμα για το ΡΤΚ η επίσκεψή τους στην Άγκυρα.
 
Ομοφωνία για το Βαρώσι
Τόσο ο κ. Αρικλί όσο και ο κ. Ατάογλου είπαν ότι συζήτησαν το θέμα των Βαρωσίων στην Άγκυρα με τον πρώτο να εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα «είναι ξεκάθαρο ότι θα γίνουν σοβαρά βήματα  όσον αφορά το άνοιγμα των Βαρωσίων, αλλά και την λύση δύο κρατών. Γι’ αυτό το λόγο κλήθηκαν οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν αυτά τα δύο θέματα».
 
Στο θέμα των Βαρωσίων υπάρχει ομοφωνία, δήλωσε από την πλευρά του ο Φικρί Ατάογλου λέγοντας ότι πήγε στην Άγκυρα ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που του έλαβε. Γνωρίζει, είπε, ότι είχε κληθεί και το κόμμα του Λαού, αλλά ο Κουντρέτ Οζερσαι (που δεν είναι πρόεδρος πλέον αλλά «βουλευτής») δεν πήγε, όμως δεν ξέρει τον λόγο.
 
Ο Ερχάν Αρικλί σε ανάρτησή του νωρίτερα, πριν επιστρέψουν στα κατεχόμενα, είχε γράφει ότι η πρόσκληση από την Άγκυρα ήταν από τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι. Οι δύο τους δεν αναφέρθηκαν στις επαφές που είχαν εκεί.
 
Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα συνεχίζονται με το κόμμα Ενωμένη Κύπρος να δηλώνει ότι αυτές οι συναντήσεις και οι κινήσεις είναι προμήνυμα ότι ενόψει «προεδρικών εκλογών» θα γίνουν ακόμα πιο άσχημα πράγματα. Ο δε πρώην «υπεξ» και πρώην «βουλευτής» του ΡΤΚ, Κουτλάι Ερκ σχολίασε στην ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί ότι όσοι υποψήφιοι «πρόεδροι» έτυχαν στήριξης από την Άγκυρα, έχασαν τις «εκλογές» στα κατεχόμενα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση στα κατεχόμενα για ένταξη Κοσόβου στο ΣτΕ-«Παράδειγμα για το ψευδοκράτος»
Εκνευρίστηκαν οι Τούρκοι με την ΕΕ-«Δεν θα δεχθούμε ποτέ τη διασύνδεση ευρωτουρκικών με Κυπριακό»
Πρώτη αντίδραση ΥΠΕΞ για την απόφαση ΣτΕ για Κόσοβο-«Η Κύπρος συνεπής στις διαχρονικές θέσεις της»
Αυξήθηκαν κατά 2,5% οι λογαριασμοί της ΑΗΚ-Δύο περιπτώσεις παρανομίας με φωτοβολταϊκά
Νέος αποκαλυπτικός διάλογος του για τη γυναικοκτονία της Κυριακής-«Είναι συνάδελφος;»
«Οι ΗΠΑ συμφώνησαν για επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, με αντάλλαγμα περιορισμένο χτύπημα στο Ιράν»
Απορρίπτει νέους φόρους ο ΔΗΣΥ-Προτείνει εναλλακτικά μέτρα στήριξης, ενθάρρυνση επενδύσεων και κίνητρα
Υπεραμύνεται των χειρισμών του για πολλαπλές συντάξεις ο ΥΠΟΙΚ-«Ανέκδοτο ότι αντικαταστάθηκαν με φιλοδώρημα»
Ικανοποίηση Προέδρου για τη διασύνδεση Κυπριακού και ευρωτουρκικών-Εισέπραξε στήριξη για Συρία
Μ. Κεραυνός: Πολύ θετική εξέλιξη η μείωση του χρέους εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων