Πέμπτη 1 Οκτ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Εντός της ημέρας η κυπριακή βοήθεια στον Λίβανο-Σε ανοιχτή γραμμή Λευκωσία και Βηρυτός

  05/08/2020 07:47
Εντός της ημέρας η κυπριακή βοήθεια στον Λίβανο-Σε ανοιχτή γραμμή Λευκωσία και Βηρυτός

Εντός της ημέρας η κυπριακή βοήθεια στον Λίβανο-Σε ανοιχτή γραμμή Λευκωσία και Βηρυτός

  05/08/2020 07:47
Έτοιμη να παράσχει όποια βοήθεια της χρειαστεί, στη γειτονική χώρα του Λιβάνου, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης, επεσήμανε πως σε αυτό το στάδιο, είναι πολύ σημαντικό, ότι ανάμεσα στα θύματα δεν υπάρχουν άτομα κυπριακής καταγωγής.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, σημείωσε πως επικοινώνησε χθες δύο φορές με τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας. «Ο νέος ΥΠΕΞ του Λιβάνου ανέλαβε χθες τα καθήκοντα του το πρωί και το απόγευμα σημειώθηκε αυτό το περιστατικό. Εκφράσαμε την ετοιμότητα μας να δεχθούμε τραυματίες ή να στείλουμε ιατρική ομάδα. Σήμερα θα υπάρξει νέα επικοινωνία», είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Όσο αφορά την κυπριακή πρεσβεία, σημείωσε πως οι εικόνες από την πρεσβεία και την πρεσβευτική κατοικία δείχνουν ολοκληρωτική καταστροφή. «Ευτυχώς η πρεσβεία ήταν κλειστή. Η πρεσβεία είναι σε απόσταση 5-6 χιλιομέτρων από το σημείο που έγινε η έκρηξη», πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ.
 
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε κάλεσμά στους Κύπριους που βρίσκονται στον Λίβανο, να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία. «Είναι σημαντικό οι Κύπριοι που βρίσκονται στον Λίβανο να εγγραφούν στην πλατφόρμα connecttocy. Στην πλατφόρμα υπάρχουν 34 άτομα που επικοινωνήσαμε μαζί του, για να δούμε ότι είναι καλά. Είναι σημαντικό να εγγραφούν όλοι. Θα δούμε τις επόμενες ημέρες και αν χρειαστεί θα γίνει πτήση επαναπατρισμού για τους συμπατριώτες μας που θέλουν να επιτρέψουν. Η πλειοψηφία των Κυπρίων ζουν μόνιμα στον Λίβανο, όμως αν θέλουν να επιστρέψουν θα βρούμε τρόπο να το πράξουμε», πρόσθεσε.
 
Μάλιστα όπως σημείωσε ήδη πολλές εταιρίες έχουν εκφράσει την ετοιμότητα τους για να συνδράμουν στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Δέχθηκα τηλεφωνήματα από διάφορες εταιρείες και από την Τράπεζα Κύπρου που εξέφρασε την ετοιμότητα της να προσφέρει βοήθεια. Θα δούμε τις επόμενες ημέρες αν θα αποσταλεί υλικό. Έχω μιλήσει και με τον υπουργό Υγείας και είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τραυματίες ή να αποστείλουμε ιατρικό προσωπικό».

Όσο αφορά τα αίτια της τραγωδίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε πως, «μέχρι και χθες το βράδυ στις 10 που έγινε η δεύτερη επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας δεν υπήρχε μια τελική απάντηση σε σχέση με τα αίτια. Βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα στη χώρα και η Κυβέρνηση θα τοποθετηθεί δημόσια.  Το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό του ατυχήματος, όμως τα αίτια της έκρηξης θα ανακοινωθούν από την Κυβέρνηση του Λιβάνου».
 
Όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, «η νέα κυβέρνηση του Λιβάνου, είναι μια κυβέρνηση τεχνοκρατών που ανέλαβε για να βοηθήσει τη χώρα σε μια δύσκολη συγκυρία. Εμείς ως Κύπρος ζητήσαμε γραπτώς από την Ε.Ε. να στηρίξει την νέα κυβέρνηση της γειτονικής μας χώρας».
 
Εμείς θα μαζέψουμε την όποια βοήθεια, όμως την ίδια στιγμή θα περιμένουμε από την Κυβέρνηση του Λιβάνου να μας πει τι χρειάζεται και η Κυβέρνηση και ιδιωτικοί φορείς θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τη χώρα.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας