Το δόγμα των ίσων αποστάσεων, η γαλλική ασπίδα και η ευρωπαϊκή αδυναμία

Μπορεί η εκτόνωση της έντασης να επιτεύχθηκε, μπορεί το Oruc Reis να παρέμεινε καθηλωμένο στην Αττάλεια, μπορεί η Τουρκία να έκανε ένα βήμα πίσω στα ελληνοτουρκικά, όμως δεν σταματά, και όπως φαίνεται κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει, από τις πειρατικές ενέργειες της στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
 
Τις τελευταίες 72 ώρες, αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται ανεύθυνα και επιδεικτικά αδιάφορα απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, με αποτέλεσμα, έστω και για επικοινωνιακούς λόγους, η Τουρκία να ταράζει ανενόχλητη τα κατά τα άλλα λιμνάζοντα νερά της ΑΟΖ, από την νηνεμία που προέκυψε λόγω των αναβολών του γεωτρητικού προγράμματος της Κύπρου.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο, ώστε να μεταφέρουν τις θέσεις και τα αιτήματα της χώρας προς τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα μπορούσαν να ασκήσουν κάποιου είδους πίεση στην Άγκυρα. 
 
Η Λευκωσία αναμένει τα αποτελέσματα αυτών των επαφών, την ώρα, πάντως, που το Barbaros παραμένει αγκυροβολημένο εντός του τουρκικού λιμένα της Τασούτσου και σύντομα θα αναχωρήσει για τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του κόλπου της Αμμοχώστου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περιμένει την αντίδραση της Ε.Ε. για τη νέα εισβολή του Barbaros η Λευκωσία
 
Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να ανατρέψει ακολουθώντας το ελλαδικό παράδειγμα, στην περιοχή επισυμβαίνουν και μια σειρά από άλλα γεγονότα, που επιβεβαιώνουν τις ίσες αποστάσεις που διατηρούν ΗΠΑ και Ρωσία, καθώς και τη γαλλική αποφασιστικότητα για ανακοπή των τουρκικών σχεδιασμών.
 
Η Ρωσία
Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύματα σε Μόσχα, Άγκυρα και Ελλάδα, έκαναν λόγο για ρωσικές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, με χρήση πραγματικών πυρών. Τα τουρκικά μέσα, σημείωναν πως οι συγκεκριμένες ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή μας, μετά από συνεννόηση μεταξύ του ρωσικού και του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
 
Μάλιστα, ο σταθμός της Αττάλειας έσπευσε να εκδώσει σχετική Navtex για δέσμευση συγκεκριμένης περιοχής εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.
 
Το μπέρδεμα συνεχίστηκε, όταν ελλαδικά μέσα αναμετάδωσαν από τη Μόσχα, πληροφορίες που ήθελαν το ρωσικό ναυτικό «να κατεβαίνει» στη ανατολική Μεσόγειο για να πραγματοποιήσει ασκήσεις ανοιχτά της Κύπρου, «δείχνοντας εμπράκτως τη στήριξη της Μόσχας στην Κυπριακή Δημοκρατία», όπως σημείωναν τα δημοσιεύματα.
 
Η αλήθεια, ωστόσο, είναι κάπου στη μέση, αφού η πραγματοποίηση ναυτικών ασκήσεων ανοικτά της Κύπρου, είναι μια συνήθης πρακτική τα τελευταία χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία διατηρεί ναυτική βάση στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στην Λατάκια της Συρίας. Συνεπώς η ρωσική παρουσία ήταν και παραμένει έντονη στην περιοχή και δεν επηρεάζεται από τις όποιες ενέργειες της Άγκυρας.
 
Άλλωστε, στα πλαίσια των ρωσικών ασκήσεων, αυτές τις ημέρες υπάρχει εν ενεργεία NOTAM για πτήσεις drones σε πολύ κοντινή περιοχή από το σημείο που δέσμευσε η Τουρκία για τις έρευνες του Barbaros, ενώ στις αρχές της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε και ναυτική άσκηση ρωσικών πλοίων με τη χρήση πυραύλων. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις θα συνεχίζονται κατά περιόδους, καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού σε περιοχές, τόσο εντός της ΑΟΖ όσο και εντός της υφαλοκρηπίδας.
 
Το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες Navtex εκδίδονται πέραν από του σταθμού της Λάρνακας, δεν αποδεικνύει σε καμία περίπτωση πως η Ρωσία, επεμβαίνει καθ΄ οποιονδήποτε τρόπο στις πειρατικές ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Όσο αφορά τον ρωσικό παράγοντα, σε καθαρά διπλωματικό επίπεδο, είναι ξεκάθαρο πως η Μόσχα δεν είναι πρόθυμη να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα οδηγούσαν στην αποκλιμάκωση των τουρκικών ενεργειών. Στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο, ο Νίκος Αναστασιάδης, ζήτησε την παρέμβαση του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Ταγίπ Ερντογάν για την αποκλιμάκωση στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Ρώσος Πρόεδρος υποσχέθηκε πως θα σηκώσει το τηλέφωνο για να μιλήσει με τον Ταγίπ Ερνοτγάν για το ζήτημα. 
 
Παράλληλα η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στη Λευκωσία στις 8 Σεπτεμβρίου, κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική αφού θα ξεκαθαρίσει μέχρι που μπορεί να φτάσει η ρωσική παρέμβαση στα τεκταινόμενα στην περιοχή.
 
Όσο αφορά τις ΗΠΑ, τα πράγματα είναι ακόμη πιο ξεκάθαρα. Μετά το μεγάλο λεκτικό σφάλμα του State Department να κάνει λόγω για αμφισβητούμενα ύδατα νότια του Καστελορίζου και την «copy paste» απάντηση σε ότι αφορά τις ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, κανείς επιμελής παρατηρητής των γεγονότων, δεν μπορεί να περιμένει κάποια δραματική μεταστροφή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η εισβολή στην ΑΟΖ, οι προσδοκίες από Ελλάδα και… η Κύπρος που κείται μακράν
 
Οι ΗΠΑ
Άλλωστε το επικοινωνιακό παιχνίδι τις τελευταίες ώρες με την παρουσία του αεροπλανοφόρου «Αιζενχάρουερ» στην ανατολική Μεσόγειο, παίχθηκε και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, προχθές στην Ελλάδα και χθες στην Τουρκία.
 
Αμφότερες οι χώρες διαφήμισαν με το παραπάνω τη συμμετοχή τους σε κοινές ασκήσεις με τα μέλη του αεροπλανοφόρου, το οποίο ακολουθώντας το αμερικανικό δόγμα των ίσων αποστάσεων συνεργάστηκε και με τους δύο στρατούς που ανήκουν στο ΝΑΤΟ.
 
Όσο αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, το State Department περιορίστηκε και αυτή τη φορά σε μια σύντομη δήλωση με την οποία ζητά από την Τουρκία να διακόψει τις έρευνες της. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κοινή άσκηση και με την Τουρκία, εκτός από την Ελλάδα, έκανε το Αϊζενχάουερ (pics)
 
Η Γαλλία
Στην παρούσα φάση, η μόνη χώρα, μέλος της Ε.Ε. του ΝΑΤΟ αλλά και του Σ.Α., που στηρίζει ξεκάθαρα τις κυπριακές θέσεις δεν είναι άλλη από τη Γαλλία, η οποία μάλιστα διατηρεί ναυτικές δυνάμεις στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Η έντονη αμερικανική παρουσία στην Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια ανατράπηκε με βούλα του Ντόναλτ Τραμπ, ο οποίος σταδιακά διέταξε την αποχώρηση των στρατευμάτων από διάφορα σημεία τόσο επί του εδάφους όσο και στη θάλασσα. Το κενό που δημιουργήθηκε και που προσπαθεί να καλύψει η Άγκυρα, ο μόνος τρόπος να αποτραπεί είναι με την έντονότερη γαλλική παρουσία στην περιοχή.
 
Οι άριστες σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου, αναμένεται εντός του επόμενου διαστήματος να επιστεγαστούν και με μια αμυντική συμφωνία που θα έχει να κάνει με τον εξοπλισμό της Εθνικής Φρουράς, χωρίς να αποκλείεται μάλιστα η άμεση ενίσχυση, μετά από σχετικές οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδης.
 
Μιλώντας για την γαλλική παρουσία στις εξελίξεις, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, επεσήμανε πως σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ επανέλαβε πως δεν μπορεί να αναφερθεί σε λεπτομέρειες των συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών μετά την πρόσφατη συνάντηση Μακρόν-Αναστασιάδη.
 
Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας, αναφέρθηκε σε επικείμενη ενίσχυση του αξιόμαχου της Ε.Φ. με συγκεκριμένες αγορές από τη Γαλλία, ενώ παράλληλα η συγκεκριμένη σχέση αναμένεται να είναι αμφίδρομη με τη δημιουργία ναύσταθμου για τα γαλλικά πολεμικά πλοία στην Κύπρο.
 
Η έντονη γαλλική παρουσία, που θα εξυπηρετεί και τα συμφέροντα και τις Total στην κυπριακή ΑΟΖ, αναμένεται να δημιουργήσει ένα τείχος προστασίας, που μελλοντικά, ενδεχομένως να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους τουρκικούς σχεδιασμούς στην Μεσόγειο.
 
Από τη στιγμή, μάλιστα, που οι μηχανισμοί της Ε.Ε. παραμένουν ανενεργοί στην όψη των τουρκικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το άχτι του Ερντογάν, η εκτεθειμένη Κύπρος και η ώρα της αλήθειας που ζυγώνει
 

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης