Σ. Ιωάννου: Εάν προχωρήσουν στον εποικισμό της Αμμοχώστου, δεν θα υπάρχει πλέον θέμα στο Κυπριακό

Να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία ώστε να μην προχωρήσει στον εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ζητά συνεχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από τις μεγάλες δυνάμεις, ΗΠΑ και Ρωσία αλλά και την ΕΕ, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου, ο οποίος μαζί με αντιπροσωπεία του Δήμου έγιναν σήμερα δεκτοί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο. Κατά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία του Δήμου ενημερώθηκε για τα διαβήματα που γίνονται από πλευράς Κυβέρνησης για αποτροπή των απειλών της Αγκυρας για την Αμμοχωστο.
 
Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συνάντηση, είπε πως άκουσαν από τον Πρόεδρο τις θέσεις της ΕΕ και του ΣΑ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και το θέμα της Αμμοχώστου.
 
Σημείωσε πως οι θέσεις του Προέδρου είναι ξεκάθαρες πως σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε εποικισμό της περίκλειστης πόλης θα γίνουν δυναμικά μέτρα, ζητώντας έκτακτο Συμβούλιο στην ΕΕ και προσφεύγοντας στο ΣΑ του ΟΗΕ. «Ελπίζουμε να μην υλοποιηθεί αυτή η πρόθεση των Τούρκων, γίνονται μεγάλες προσπάθειες από πλευράς Κυβέρνησης προς τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ και την ΕΕ για να πείσουν την Τουρκία να μην προχωρήσει», είπε ο κ. Ιωάννου.
 
Παράλληλα, ανέφερε πως έχουν συζητήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το θέμα της προσφυγής στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας για το οποίο η θέση της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη, η οποία είναι η ίδια με αυτή του νυν Γενικού Εισαγγελέα.
 
Επίσης, είπε πως συζήτησαν το θέμα της ισότιμης κατανομής βαρών για τους πρόσφυγες και οποιοδήποτε άλλο θέμα υπάρχει σε σχέση με τους Αμμοχωστιανούς. «Ελπίζουμε ότι θα είναι θετική η ανταπόκριση για τα θέματα που έχουμε θέσει», είπε.
 
Ερωτηθείς αν υπάρχουν άλλες επιλογές και οι οποίες να είναι αποτρεπτικές για την Τουρκία στο θέμα της Αμμοχώστου και οι οποίες μάλιστα να μπορούν να γίνουν εκ των προτέρων, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν ξεκάθαρος πως η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πολύ δύσκολη καθώς τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τους με τη Τουρκία είναι μεγάλα.
 
Ωστόσο, πρόσθεσε, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τα ψηφίσματα του ΣΑ 550 και 789 για την Αμμόχωστο, τα οποία είναι ισχυρά ψηφίσματα που δεν είναι πολύ εύκολο να παραβιαστούν. «Κι εμείς γι αυτό στηριζόμαστε σε αυτά τα ψηφίσματα αν και κάποιοι μπορεί να χλευάζουν ότι είναι απλώς και μόνο ψηφίσματα. Όμως είναι πολύ ισχυρά ψηφίσματα και είναι δύσκολο να παραβιαστούν», σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα πως αυτά θα αποτελέσουν την ασπίδα για την Αμμόχωστο.
 
Ο κ. Ιωάννου είπε πως γίνονται προσπάθειες από πλευράς Κυβέρνησης και σε προσωπικό επίπεδο στους Προέδρους και αρχηγούς των ισχυρών δυνάμεων. «Ελπίζουμε να επηρεάσουν την Τουρκία να μην προβεί σε αυτή την ενέργεια, γιατί αυτή η ενέργεια θα είναι η ταφόπλακα του Κυπριακού. Δεν υπάρχει συνέχιση μετά τον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής. Δεν υπάρχει θέμα το οποίο μπορούμε να συζητούμε μαζί τους», τόνισε.
 
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Μαυρογιάννη ότι η διαδικασία εποικισμού βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ο κ. Ιωάννου είπε είναι κάτι που έθεσε κατά τη σημερινή συνάντηση, και πρόσθεσε πως είναι ενέργειες που γίνονται από τους Τούρκους οι οποίοι έχουν μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και έχουν γράψει σε κάποια κτήρια που είναι υπό κατεδάφιση.
 
Παρόλα αυτά, ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την πεποίθηση πως η Τουρκία δεν θα προχωρήσει στον εποικισμό της περίκλειστης πόλης, διότι αν το κάνουν αυτό δεν θα υπάρξει πλέον θέμα στο Κυπριακό. «Αν θέλουν να σταματήσουν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και προβούν σε αυτή την ενέργεια σημαίνει δεν έχουν διάθεση να λύσουν το Κυπριακό», είπε.

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη