Περιμένει την αντίδραση της Ε.Ε. για τη νέα εισβολή του Barbaros η Λευκωσία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, απέναντι στη νέα τουρκική πρόκληση, να εκδώσει Navtex για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του κόλπου της Αμμοχώστου, εντός των οικοπέδων δύο και τρία της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
 
Η Λευκωσία αξιολογεί τη νέα πειρατική ενέργεια, ως ένδειξη των προθέσεων της Άγκυρας, που επιδεινώνει το ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε σαφάρι επαφών με ξένους αξιωματούχος σε μια προσπάθεια να ανακοπή η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. Μέχρι στιγμής, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε με τον Ελλαδίτη ομόλογο του Νίκο Δένδια, ενώ υπήρξε επικοινωνία και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζεπ Μπορέλ.
 
Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών, επικοινώνησε και με τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το άχτι του Ερντογάν, η εκτεθειμένη Κύπρος και η ώρα της αλήθειας που ζυγώνει

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παναγιώτη Σεντώνα, βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες ενέργειες της Κυβέρνησης σε ποικίλα επίπεδα, προκειμένου να τύχει διαχείρισης αυτή τη νέα απαράδεκτη ξανά πρόκληση της Τουρκίας.

Πρόσθεσε ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε την ανάγκη πιο αποφασιστικής στάσης της ΕΕ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, διότι είναι και προκλήσεις απέναντι στην ίδια την ΕΕ».Είπε ότι το θέμα είχε συζητηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που προηγείται του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ τα θέματα αυτά τα ανέδειξε ο Πρόεδρος στις συναντήσεις του με την Καγκελάριο της Γερμανίας και τον Πρόεδρο της Γαλλίας.
 
Ο κ. Σεντώνας επισήμανε ότι «θα πρέπει η ΕΕ, της οποίας η Κύπρος είναι κράτος μέλος, να διαμορφώσει μια πιο αποτελεσματική και πιο αποφασιστική στάση».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαιτούν διαμοιρασμό του Φ.Α. οι Τούρκοι-Το στίγμα των παράλογων διεκδικήσεων

 
Στο μεταξύ, το ερευνητικό σκάφος Barbaros, παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Τασούτσου στην Τουρκία, ενώ στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το βοηθητικό σκάφος Tanux. Όσο αφορά το δεύτερο βοηθητικό σκάφος, που αναμένεται να συνδράμει στις έρευνες του Barbaros, αυτό βρίσκεται στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.
 
Το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Ερωτηθείς για το θέμα του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, και την τοποθέτηση της Τουρκίας επ΄ αυτού, ο κ. Σεντώνας είπε ότι «ως προς το περιεχόμενο έχουμε τοποθετηθεί χθες με επίσημη τοποθέτηση από το Υπουργείο Εξωτερικών στην οποία χαιρετίζεται η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ως προς την προσέγγιση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, εμείς λέμε ότι η ενημέρωση από μέρους των ΗΕ και συγκεκριμένα της κας Σπέχαρ προς τον κ. Ακιντζί είχε γίνει, είχαν ληφθεί τα σχόλια του Τουρκοκύπριου ηγέτη όπως και έγινε και στην περίπτωση τη δική μας, όταν υπήρξε συνάντηση του Προέδρου με την κα Σπέχαρ όπου υποβλήθηκαν γραπτώς και οι δικές μας εκτιμήσεις και ανησυχίες.
 
Αξιολογούμε ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία στο συγκεκριμένο ψήφισμα, επιβεβαιώνονται τα σχετικά ψηφίσματά του ΣΑ που αναφέρονται στη βάση λύσης του Κυπριακού.
 
Επίσης σημαντικό είναι ότι αναφέρονται τα ψηφίσματα στην Αμμόχωστο και καταγράφεται η ανάγκη για σεβασμό σε αυτά κυρίως από μέρους της Τουρκίας και των κύκλων στα κατεχόμενα που προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα. Υπάρχουν και άλλες αναφορές που τις αξιολογούμε ως σημαντικές».
 
Σε ερώτηση αν προβληματίζει την Κυβέρνηση ότι ο ΓΓ των ΗΕ δεν καταδικάζει ξεκάθαρα τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Σεντώνας είπε ότι «στο ψήφισμα του ΣΑ περιλαμβάνεται έκκληση για μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο που εμείς αξιολογούμε ότι (με αυτό) αποστέλλεται ένα μήνυμα προς την Τουρκία. Αν θα θέλαμε πιο σαφείς αναφορές, ναι θα θέλαμε πιο σαφείς αναφορές, όπως το έχουμε ξαναπεί και με το πέρας της συνάντησης του Προέδρου με την κα Σπέχαρ. Ωστόσο αξιολογούμε σημαντικό ότι καταγράφεται αυτό το στοιχείο».
 

Δειτε Επισης

Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά