Κυριακή 20 Σεπ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Επιμένουν για τον διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων οι Τούρκοι-Τα βάζουν και με το Σ.Α.

  29/07/2020 06:53
Επιμένουν για τον διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων οι Τούρκοι-Τα βάζουν και με το Σ.Α.

Επιμένουν για τον διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων οι Τούρκοι-Τα βάζουν και με το Σ.Α.

  29/07/2020 06:53

Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αγνοεί το ζήτημα του δίκαιου διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων μεταξύ της Τ/κ και της Ε/κ πλευράς, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, ενώ ισχυρίζεται ότι τα άρθρα του ψηφίσματος που προδικάζουν τη λύση του Κυπριακού ενθαρρύνουν την Ε/κ πλευρά να συνεχίσει την αδιάλλακτη στάση της. Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός άμεσης επαφής μεταξύ των "στρατιωτικών ‘αρχών" των δύο πλευρών. 

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ 2537 (2020) σχετικά με τη θητεία της ειρηνευτικής αποστολής των ΗΕ (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) στην Κύπρο εγκρίθηκε σήμερα 28 Ιουλίου. “Υποστηρίζουμε τη δήλωση του ‘αντιπροέδρου’ και ‘υπέξ’ της ‘τδβκ ’(ψευδοκράτος) σχετικά με αυτή την απόφαση. Αντίκειται στους κανόνες και τις αρχές του ΟΗΕ το γεγονός ότι και πάλι δεν λήφθηκε η συγκατάθεση της Τ/κ πλευράς για την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί.
Στην πραγματικότητα, θα πρέπει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ να προβεί σε νομική συμφωνία με τις ‘Τ/κ αρχές’ σχετικά με την παρουσία τους στο νησί. Παρά το σφάλμα αυτό, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε  με αυτή την αφορμή ότι οι δραστηριότητες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί συνεχίζονται χάρη στην προσέγγιση καλής προθέσεως των ‘αρχών’ της ‘τδβκ’. Προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι ενώ το Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί, αγνοεί το ζήτημα του δίκαιου διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων ως ένα πεδίο συνεργασίας. Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, τα ζητήματα σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο, μπορούν να επιλυθούν με συνεργασία που μπορεί να γίνει στο θέμα των υδρογονανθράκων μεταξύ της Τ/κ και της Ε/κ πλευράς ως ίσοι εταίροι στο νησί”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το τελικό κείμενο του ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ


Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, “με την ίδια αντίληψη, είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός άμεσης επαφής μεταξύ των στρατιωτικών αρχών - όπως αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου - μεταξύ της ‘διοίκησης δυνάμεων ασφαλείας της τδβκ’ και της αντίστοιχης των Ε/Κ”.

“Όπως επισημαίνεται στην τελευταία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ (S/2020/682), το κύριο εμπόδιο για την αδυναμία δημιουργίας αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών είναι η ανησυχία της Ε/κ πλευράς για αναγνώριση της Τ/κ πλευράς ή με άλλα λόγια για αποδοχή της ως ίσο εταίρο. Αυτή η νοοτροπία της Ε/κ πλευράς είναι η αιτία που οι προσπάθειες για λύση δεν καρποφόρησαν εδώ και πενήντα χρόνια. Δυστυχώς τα άρθρα που προδικάζουν τη λύση του Κυπριακού για άλλη μια φορά ενθαρρύνει την Ε/κ πλευρά να συνεχίσει την αδιάλλακτη στάση της”, ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το άχτι του Ερντογάν, η εκτεθειμένη Κύπρος και η ώρα της αλήθειας που ζυγώνει

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας