Δυσαρέσκεια και μουρμούρα στα κατεχόμενα για το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Δυσαρεστημένη με το ψήφισμα 2537 που ενέκρινε σήμερα ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με το οποίο ανανεώνεται η θητεία τη ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά.
 
Την απόφαση του ΣΑ αξιολόγησε το «υπουργείο εξωτερικών» και σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η αξιολόγηση» και η γνώμη της τ/κ πλευράς κοινοποιείται σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ειδικά τον ΓΓ των ΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας τόσο από το «υπουργείο» όσο και από τον αντιπρόσωπο του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Σ.Α. η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
 
Το «υπουργείο εξωτερικών» υποστηρίζει ότι όπως και σε προηγούμενα χρόνια, το ψήφισμα γίνεται μέρος τω εντάσεων και αδιεξόδων, αποφεύγοντας να προβεί σε συμπεράσματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ορθά και θετικά αποτελέσματα για το νησί και την περιοχή και ότι αποφεύγει να κάνει βήματα για πολιτικούς λόγους.

Προβάλλει, επίσης, τον ισχυρισμό ότι ο λόγος για την αυξανόμενη ένταση στο νησί και την περιοχή είναι η μαξιμαλιστική προσέγγιση της ε/κ πλευράς, που αποκλείει συνεχώς το μοίρασμα των υδρογονανθράκων και αποκαλεί ως μεγάλο έλλειμμα ότι το ΣΑ δεν καλεί για συνεργασία, διπλωματία και διάλογο για να μειωθεί η ένταση.
 
Αν το ΣΑ είναι ειλικρινές όταν καλεί σε μείωση της έντασης, είναι απαραίτητο να προβεί σε ενέργειες για να εξαλείψει την αύξηση της άρνησης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να καλέσει σε συνεργασία, διπλωματία και διάλογο, που θα δημιουργήσει αλληλοεξάρτηση και στις δύο πλευρές του νησιού και θα εξαλείψει την κρίση εμπιστοσύνης, αναφέρεται περαιτέρω στην ανακοίνωση του «υπουργείου».

Αναφέρεται επίσης σε μη συμπερίληψη στο ψήφισμα της έμφασης που δίνει ο ΓΓ των ΗΕ στις εκκλήσεις για συνεργασία στην οικονομία, εμπόριο, τουρισμό, αστυνόμευσης κ.λπ. και προσθέτει ότι «με αυτή την προσέγγιση το ΣΑ ανοίγει τον δρόμο για την ε/κ πλευρά, η οποία αποφεύγει συνεργασία με την τ/κ πλευρά, για να καλύψει τις προθέσεις της».
  
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι «ενόσω το ΣΑ λαμβάνει αποφάσεις με αυτόν τον τρόπο, η «ε/κ διοίκηση» θα συνεχίσει να κάνει προβοκατόρικα, εχθρικά βήματα που παραβιάζουν το στάτους κβο και συνεχίζουν περαιτέρω εξοπλισμούς, αναμφίβολα η ένταση στο νησί και την περιοχή θα προσλάβει ακόμα πιο επικίνδυνες διαστάσεις». Απευθύνεται, επίσης σε άλλο σημείο, προειδοποίηση ότι θα κάνουν αντίστοιχα βήματα.

Το «υπουργείο εξωτερικών» κάνει αναφορά και στο κλείσιμο οδοφραγμάτων που «παραβιάζουν την ελευθερία διακίνησης και στοχεύουν στην αποδυνάμωση της τ/κ οικονομίας και του τουρισμού».
 
Με τη σιωπή για τέτοιες ενέργειες της «ε/κ διοίκησης», ισχυρίζεται, δίνεται έδαφος στην ε/κ ηγεσία να προωθήσει παρόμοιες πολιτικές ατζέντες και να ενισχύσει τον διαχωρισμό μεταξύ των δύο «λαών».

Μέσα από την ανακοίνωση διατυπώνεται και η προειδοποίηση ότι σε περίπτωση που τα ΗΕ, τα οποία μπορούν και λειτουργούν στη «χώρα μας» με την καλή πρόθεση και ανοχή της «τδβκ», επιμένουν σε αυτή την προσέγγιση «θα είναι αναπόφευκτη η αναθεώρηση της προσέγγισής μας».

Η τ/κ πλευρά ως «ίσος εταίρος στο νησί είναι έτοιμη να κάνει όλα τα βήματα προς τη συνεργασία, διπλωματία και διάλογο για σταθερότητα και ασφάλεια στο νησί και την περιοχή».

Εργο του ΣΑ των ΗΕ, αναφέρεται εξάλλου, είναι να ενθαρρύνουν την ε/κ πλευρά προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρόθεση να καταγγελθούν στην Αστυνομία όσοι δήλωσαν ψευδώς αλλαγή διεύθυνσης ενόψει εκλογών
Στηρίζει τον πρόεδρο του στις Ευρωεκλογές το Κόμμα για τα Ζώα
Στο Λονδίνο ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό
Τι σηματοδοτεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ-Η επόμενη μέρα και τα απόνερα στην Κύπρο
Ζητούν από την Ολγκίν να καταγράψει την απουσία κοινού εδάφους σε έκθεση οι τ/κ-«Αξιολόγησαν λάθος το νέο μας όραμα»
Τατάρ: Με σωφροσύνη χρήση των βάσεων στην Κύπρο, δεν θέλουμε να γίνει στόχος, είναι η δική μας πατρίδα
Καταγγελία για «κουβαλητούς» ψηφοφόρους από τη Δήμαρχο Λακατάμιας
Κυπριακό και σχέσεις με Κοινοπολιτεία σε συνάντηση ΠτΒ με ΓΓ οργανισμού
Με αναφορές στην επίθεση του Ιράν αλλά και το Κυπριακό το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής