ΥΠΑΜ: Η Κύπρος θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για να σταματήσει αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από Τουρκία

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο, που της προσφέρει το Διεθνές Δίκαιο και θα προβεί σε διαβήματα προς όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς και στρατηγικούς μας εταίρους προκειμένου να σταματήσει η Τουρκία να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, για το καλό της πατρίδας μας, είπε ο Υπουργός Άμυνας Χαραλάμπος Πετρίδης, σε παρέμβαση του, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κύπριων Διασποράς, το οποίο πραγματοποιήθηκε φέτος μέσω τηλεδιάσκεψης.
 
Αναφερόμενος στην αμυντική διπλωματία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Πετρίδης είπε ότι είναι γεγονός ότι οι δυνατότητες της «μικρής» Κύπρου στη διεθνή σκακιέρα, δεν περιορίζονται μόνο στον στρατιωτικό τομέα, αλλά διαρκώς διευρύνονται στη διπλωματία, στις συνεργασίες, στην οικονομία, στην ενέργεια και στον πολιτισμό, δημιουργώντας έτσι σχέσεις αλληλεξάρτησης με άλλα κράτη, με σκοπό την επίτευξη σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας των πολιτών με υψηλό αίσθημα ασφάλειας.
 
«Το περιφερειακό περιβάλλον ασφάλειας, καθίσταται όλο και πιο περίπλοκο, με τις νέες αναδυόμενες προκλήσεις της τρομοκρατίας, των υβριδικών απειλών, των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, των συγκρούσεων στη Συρία και στη Λιβύη αλλά και λόγω της επιθετικής στάσης της Τουρκίας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ενάντια της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας.  Πέραν των προαναφερθέντων, οι ραγδαίες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, δημιουργούν ένα σοβαρό παράγοντα που μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα της Ασφάλειας σε μια εξίσωση», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι η αναζήτηση συνεργασιών στον διεθνή χώρο, στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, είναι απόδειξη ότι καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει τους πολλαπλούς και συνεχώς μεταβαλλόμενους κινδύνους αλλά και τις προκλήσεις της εποχής μας.
 
«Η αποστολή του Υπουργείου Άμυνας μεταξύ άλλων, είναι η διαμόρφωση της αμυντικής πολιτικής της χώρας, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και γενικότερα στην ευρύτερη  περιοχή», σημείωσε.
 
Προς το σκοπό αυτό, συνέχισε ο κ. Πετρίδης, «η πολιτική μας επικεντρώνεται σε τρεις στρατηγικούς άξονες».
 
Πρώτος πυλώνας, είπε, είναι η Εθνική Ασφάλεια. «Πρωτίστως, οι αμυντικές μας δυνατότητες αποσκοπούν στη διαφύλαξη της εθνικής μας ασφάλειας και στη δημιουργία του αναγκαίου επιπέδου αποτροπής κάθε είδους στρατιωτικής απειλής, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.
 
Δεύτερος πυλώνας, συνέχισε, είναι η Άμυνα και Ασφάλεια εντός της ΕΕ.
 
Όπως είπε, «ο δεύτερος πυλώνας εστιάζει στη συμμετοχή μας στην πολιτική άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θεωρούμε ότι η Ένωση πρέπει να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητές, προκειμένου να λειτουργήσει ως αξιόπιστος παροχέας ασφάλειας, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην ευρύτερη διεθνή σκηνή».
 
Η Κύπρος, ανέφερε ο κ. Πετρίδης, συμμετέχει ενεργά στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, PESCΟ.
 
«Η προστιθέμενη αξία για εμάς είναι ξεκάθαρη, αφού προσφέρει την ευκαιρία να αναπτύξουμε τις αμυντικές μας δυνατότητες και να δημιουργήσουμε συνεργασίες συνδυάζοντας σύγχρονες τεχνολογίες και οικονομίες κλίμακας. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε υποστηρίξει τη συμμετοχή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεών της χώρας μας,  σε κοινά προγράμματα ανάπτυξης στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, σε συνεργασία με άλλα κράτη μέλη στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα βιομηχανικής ανάπτυξης. Συνεπώς, δημιουργούμε το αναγκαίο υπόβαθρο  για την αποτελεσματική συμμετοχή του κράτους και του ιδιωτικού τομέα στο ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας (EDF – European Defence Fund), με χρηματοδότηση ύψους περίπου 7 δισεκατομμυρίων  ευρώ για την περίοδο 2021 – 2027», σημείωσε.
 
Όπως είπε, «ενεργώντας στο πλαίσιο της ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, προκηρύξαμε την Δράση «Αθηνά-2019», μέσω της οποίας θα διαθέσουμε πέραν των 900.000 ευρώ σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικούς οργανισμούς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Κύπρο».
 
Ο κ. Πετρίδης είπε ότι έχοντας πλήρη επίγνωση των πλεονεκτημάτων που θα προκύψουν, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, η Κύπρος, λαμβάνοντας υπόψη και την ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση, προτίθεται να ενισχύσει τον στρατηγικό της ρόλο στην περιοχή, με την παροχή διευκολύνσεων και υποστήριξης σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας σε φίλιες χώρες.
 
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η πολιτική συμβάλλει στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της περιοχής», πρόσθεσε.
 
Ο τρίτος πυλώνας, είπε ο κ. Πετρίδης, είναι η Αμυντική Διπλωματία.
 
«Ο τελευταίος και εξίσου σημαντικός πυλώνας της αμυντικής πολιτικής της χώρας μας αφορά τις διμερείς και τριμερείς μας συνεργασίες σε επίπεδο Υπουργείων Άμυνας με περιφερειακούς εταίρους. Σε διμερές επίπεδο, υλοποιούμε προγράμματα αμυντικής συνεργασίας σε ετήσια βάση, με διάφορες χώρες (όπως η Ελλάδα, η Γαλλία η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Ιταλία, η Ολλανδία και Σερβία), ενώ τα τελευταία χρόνια έχουμε προχωρήσει αποφασιστικά με αναβαθμισμένες συνεργασίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το Ηνωμένο Βασίλειο, που οδήγησαν σε κοινές εκπαιδεύσεις και ασκήσεις στην περιοχή», συμπλήρωσε.
 
Είπε, επιπλέον, ότι «έχουμε προωθήσει τριμερείς μηχανισμούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και Ελλάδας με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία και Αρμενία αντίστοιχα».
 
«Στο ίδιο πλαίσιο, σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε τριμερείς συνεργασίες και με άλλα κράτη στη περιοχή. Αναμφίβολα, οι εν λόγω μηχανισμοί συμβάλλουν ουσιαστικά στην ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής μέσω κοινών αμυντικών δραστηριοτήτων, αναδεικνύοντας ότι η Κύπρος και η Ελλάδα μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο. Δε αποτελεί καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι εταιρείες κολοσσοί όπως η EXON MOBIL, TOTAL, ENI, επενδύουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», πρόσθεσε.
 
Ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στη συνεργασία που προωθείται τα τελευταία χρόνια, με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.
 
«Η εν λόγω συνεργασία απέκτησε νέα δυναμική, μετά την ψήφιση του νόμου East Med Act τον Δεκέμβριο του 2019, που προβλέπει μεταξύ άλλων, τη διάθεση κονδυλίων για εκπαίδευση των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων της Κύπρου σε ακαδημίες και εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, μέσω του λεγόμενου προγράμματος ΙΜΕΤ. Με την ένταξή μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, επιβεβαιώνεται πως η συνεργασία των δύο χωρών έχει ωριμάσει», σημείωσε.
 
Όπως είπε, η στρατιωτική εκπαίδευση που θα προσφερθεί στα στελέχη της Εθνικής Φρουράς στο πλαίσιο του προγράμματος IMET, κρίνεται πολύ επωφελής και αποσκοπεί στην εξοικείωση των εκπαιδευομένων με τις στρατιωτικές διαδικασίες και πρακτικές των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών.
 
«Επιπλέον, προάγει τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και των εταίρων της, καθότι οι εκπαιδευόμενοι ενισχύουν τις γνώσεις τους με τη συνεργασία με προσωπικό ενός από τους πλέον σύγχρονους στρατούς ανά το παγκόσμιο, τις διαδικασίες στρατηγικού σχεδιασμού και τις επιχειρησιακές διαδικασίες», συμπλήρωσε.
 
Όσον αφορά στη σχέση της Κύπρου με τη Γαλλία, ο Υπουργός Άμυνας είπε πως η Γαλλία υποστηρίζει σθεναρά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αντιστέκεται με κάθε τρόπο στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας τόσο στη Λιβύη και στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας όσο και στην ΑΟΖ της Κύπρου.
 
«Απόδειξη αυτού, δεν είναι μόνο οι δηλώσεις συμπαράστασης και κατανόησης αλλά και η συνεχής παρουσία του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή. Η παρουσία του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle, στα ύδατα της Κύπρου τον περασμένο Φεβρουάριο, επιβεβαιώνει τη διαχρονική στήριξη της Γαλλίας. Παράλληλα, είναι πάγια η θέση μας, πως αντίστοιχη παρουσία Πολεμικών Πλοίων φίλων χωρών στην περιοχή, αλλά και χωρών της ΕΕ, δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας όχι μόνο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε.
 
Ο κ. Πετρίδης υπερθεμάτισε και τη μεγάλη σημασία στις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
 
«Τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνεται ότι η Κύπρος ακολούθησε και ακολουθεί την κατάλληλη διπλωματική οδό ώστε να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με όλες της χώρες της περιοχής. Φυσικά η μόνη παραφωνία αποτελεί η Τουρκία. Η πολιτική που ακολουθούμε είναι η διεύρυνση των συνεργασιών σε διμερές, τριμερές και πολυμερές επίπεδο με πρωταρχικό στόχο,  την επίλυση του εθνικού μας θέματος και την επανένωση του νησιού μας.  Μια λύση συμβατή με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα. Αυτό θα εξασφαλίσει την ασφάλεια στην Κύπρο, και η Κύπρος θα καταστεί πυλώνας σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή», κατέληξε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επαναφέρει τη θέση του για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ο ΔΗΣΥ
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή, τονίζει ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Περιορισμένες αλλαγές στο προσχέδιο Συμπερασμάτων για ευρωτουρκικά-Αναφορά στον Λίβανο
Πώς αξιολογούν την ένταση Ιράν-Ισραήλ στα κατεχόμενα
Προτάσεις για έναν Δήμο αλληλεγγύης παρουσίασε ο υποψήφιος Γιάννης Αρμεύτης