Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Σ.Α. η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα του ψήφισμα 2537, με το οποίο ανανεώνεται ομόφωνα για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021, η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Δεν υπήρξαν τοποθετήσεις των μελών του Συμβουλίου.
 
Ήταν η δεύτερη συνεδρίαση του Σ.Α. που έγινε με φυσική παρουσία των μελών του, αντί για βιντεο-τηλεδιάσκεψη που είχε καθιερωθεί στη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 ωστόσο αντί της γνωστής αίθουσας συνεδριάσεών του, έλαβε χώρα στην αίθουσα του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ECOSOC).
 
Την ικανοποίηση της κυπριακής Κυβέρνησης για την ανανέωση της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) «στην τρέχουσα ισχύ και διαμόρφωση της», με το ψήφισμα 2537, εξέφρασε με δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

«Η επί τόπου κατάσταση και οι συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις, αποδεικνύουν ότι η Δύναμη είναι απαραίτητη. Γι'αυτό, ως χώρα υποδοχής, έχουμε δώσει τη συγκατάθεσή μας για την ανανέωση της εντολής», ανέφερε ο Κύπριος πρέσβης.

Ο κ. Μαυρογιάννης ευχαρίστησε εκ μέρους της Κυβέρνησης τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Γραμματεία του ΟΗΕ και το προσωπικό της UNFICYP για την πολύτιμη συνεισφορά τους στη διασφάλιση της σταθερότητας στην Κύπρο, ενόσω ακόμη δεν επιτυγχάνεται η ειρήνη.

«Ελπίζουμε ότι οι συνθήκες θα επιτρέψουν σύντομα την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας», κατέληξε.
 
Καλοσωρίζει το ΥΠΕΞ
Την ομόφωνη ανανέωση της θητείας της UNFICYP από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021, καλωσορίζει το Υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι στο ψήφισμα «προνοείται η υποβολή Έκθεσης του Γενικού Γραμματέα για την αποστολή Καλών Υπηρεσιών μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021».
 
Σε σημερινή ανακοίνωση το ΥΠΕΞ σημειώνει «με ικανοποίηση το γεγονός ότι το Ψήφισμα επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, καθώς και τη βάση λύσης του Κυπριακού, τόσο με ρητή αναφορά όσο και μέσω αναφοράς στο σημαντικό Ψήφισμα 1251, το οποίο αναφέρεται σε ένα Κράτος με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ».
 
Επίσης, το ΥΠΕΞ τονίζει ότι το Ψήφισμα καλωσορίζει τη συνάντηση του Βερολίνου του Νοεμβρίου 2019, καθώς και την πρόθεση του ΓΓ να συνεχίσει την προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας επί των όρων αναφοράς ως κοινού εναρκτήριου σημείου για ουσιαστικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.
 
Προσθέτει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας μέσω του ψηφίσματος, επαναλαμβάνει την έκκληση για μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, απευθύνοντας έτσι μήνυμα προς την Τουρκία.
 
«Θέση μας παραμένει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις ασκώντας την επιρροή του για τερματισμό των τουρκικών παραβιάσεων και για τη συμμόρφωση της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα», τονίζει το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.  
 
Το ψήφισμα, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, εκφράζει επίσης ανησυχία για την αύξηση των στρατιωτικών παραβιάσεων κατά μήκος της γραμμής, γεγονός που παραπέμπει, όπως αναφέρει, «στην ευθύνη του τουρκικού στρατού και συστήνει σεβασμό στην, κατά τους όρους εντολής, ευθύνη της UNFICYP εντός της ουδέτερης ζώνης και που υπογραμμίζει και τη σημασία της διατήρησης της ειρηνευτικής δύναμης, ενόσω διαρκεί η παρούσα κατάσταση».
 
Επιπλέον, αναφέρει πως το ψήφισμα «καλεί επίσης για την άρση των παραβιάσεων και την αποκατάσταση του στάτους κβο στα Στροβίλια και επαναβεβαιώνει τα πολύ σημαντικά ψηφίσματα 550 και 789 για τα Βαρώσια, υπογραμμίζοντας έτσι την ανάγκη πλήρους σεβασμού τους και τερματισμού ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος, οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία περαιτέρω τετελεσμένων».
 
Το ΥΠΕΞ επισημαίνει επίσης «το γεγονός ότι το ψήφισμα καλεί, για άλλη μια φορά, για ενίσχυση της συνεργασίας με την Επιτροπή Αγνοουμένων, ιδιαίτερα μέσω της παροχής πρόσβασης σε όλες τις περιοχές και της άμεσης ανταπόκρισης στο αίτημα για παροχή πληροφοριών για πιθανούς χώρους ταφής».

Τέλος, το ΥΠΕΞ αναφέρει πως το Ψήφισμα, «αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τις προσπάθειες που έγιναν για αντιμετώπιση τους, καλεί για ενίσχυση της συνεργασίας μέσω των Τεχνικών Επιτροπών και για επάνοδο στο προ πανδημίας καθεστώς λειτουργίας των σημείων διέλευσης, όταν αυτό είναι πρακτικά εφικτό».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης