Αυξημένη αμερικανική παρουσία με παγίδες-Τα δεδομένα μετά την εξαγορά της Noble

Νέες προοπτικές που κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα ευνοήσουν την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», δημιουργεί η εξαγορά της Noble Energy από την Chevron η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα και αποτελεί το μεγαλύτερο deal στον τομέα της ενέργειας μετά την έκρηξη της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Όπως ανακοινώθηκε, η εξαγορά ανήλθε στα πέντε δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Chevron εξαγόρασε και τα χρέη 13 δις της Noble καθώς και όλα τα δικαιώματα και τα περιουσιακά της στοιχεία μεταξύ των οποίων βρίσκεται και σημαντικό ποσοστό του κοιτάσματος «Αφροδίτη».
 
Μιλώντας στον REPORTER o Δρ. Κωνσταντίνος Χατζηστάσου, Αναπληρωτής Καθηγητής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, εξήγησε πως μετά την πανδημία πολλές μικρές εταιρείες λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία περιήλθαν, λόγω και τις πτώσης της τιμής του πετρελαίου, υπό τον κίνδυνο της χρεωκοπίας, εξαγοράζονται.
 
Ένας από τους βασικούς λόγους, που η Noble βρέθηκε προ του φάσματος της χρεωκοπίας, αποτέλεσε μια επένδυση που έκανε πριν από ενάμιση χρόνο και την εξέθεσε οικονομικά. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή, πέραν από την εξαγορά της Noble από τη Chevron, είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ και άλλων εταιρειών. Οι ενεργειακοί κολοσσοί, θεωρούν ως μια καλή ευκαιρία την παρούσα φάση, να εξαγοράσουν μικρότερες εταιρείες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα σε τιμές ευκαιρίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλοι με κόκκινες γραμμές και άλλοι με κόκκινα χαλιά… Οι 27 απέναντι στην Άγκυρα
 
Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηστάσου από τη στιγμή που η τιμή του πετρελαίου παραμένει στα τάρταρα, αφού πωλείται για 43 δολάρια το βαρέλι, για πολλές εξ αυτών των μικρών εταιριών, είναι ασύμφορη η εξόρυξη αφού το κόστος της είναι μεγαλύτερο. Ο αναπληρωτής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας προέβλεψε εξάλλου, ότι πολλές εξ αυτών των μικρών εταιρειών θα χρεοκοπήσουν.
 
Όσο αφορά τη Noble η οποία θεωρείται μια εκ των μικρών εταιρειών εξορύξεων στις ΗΠΑ, πέραν του Αφροδίτη είχε έντονη παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο, αφού είναι και η διαχειρίστρια εταιρεία των ισραηλινών κοιτασμάτων Ταμάρ και Λεβιάθαν.
 
Παράλληλα διατηρεί κάποια πολύ καλά περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα στο Texas και το New Mexico τα οποία μάλλον ώθησαν την Chevron να επενδύσει ένα τόσο μεγάλο ποσό.
 
Γενικότερα η εξαγορασθείσα εταιρεία, υπολόγιζε το επόμενο διάστημα να είχε μια συνεχή ροή εσόδων από διάφορα assets η οποία ωστόσο παγοποιήθηκε λόγω της κατάστασης.
 
«Είναι καλό να κατανοήσουμε», είπε ο Δρ. Χατζηστάσου, «ότι η Chevron δεν εξαγόρασε τη Noble για το Αφροδίτη. Η Noble διατηρεί πολύ σημαντικά asset, τόσο στην ανατολική Μεσόγειο όσο και αλλού που αποτελούν σημαντική και σίγουρη επένδυση για το μέλλον, αφού είναι δεδομένο ότι αργά ή γρήγορα, η τιμή του πετρελαίου θα πάρει την ανιούσα».
 
Τα πλεονεκτήματα για την Κύπρο
Η εξαγορά της Noble, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Χατζηστάσου, συνοδεύεται με κάποια πλεονεκτήματα για την Κύπρο, αφού η Chevron, είναι ένας ενεργειακός κολοσσός για έναν ενεργειακό κολοσσό με πολύ μεγαλύτερο γεωπολιτικό ανάστημα αφού συγκαταλέγεται στο top 5 των αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΧΑΡΤΗΣ: Εισβάλλει σε κυπριακή, ελληνική και αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis
 
Παράλληλα σε συνδυασμό και με την παρουσία της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ, αναντίλεκτα αναβαθμίζεται και η αμερικανική παρουσία στην περιοχή, γεγονός που έχει την δική του σημασία στο ευρύτερο γεωπολιτικό σκηνικό όπως αυτό μεταβάλλεται καθημερινά από τις εξελίξεις.
 
Επί της ουσίας ωστόσο, παραμένει ερωτηματικό αν η εξέλιξη της εξαγοράς θα έχει θετικό ή αρνητικό πρόσημο στην πολυετή προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για να εξορύξει επιτέλους το δικό της φυσικό αέρι.
 
Τα πράγματα γίνονται ιδιαίτερα σύνθετα από το γεγονός ότι η Chevron πέραν από το κοίτασμα «Αφροδίτη», αναλαμβάνει και τα άλλα δύο σημαντικά κοιτάσματα της περιοχής, το Ταμάρ και το Λεβιάθαν, που ανήκουν στην ισραηλινή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τα οποία είναι μεγαλύτερα σε έκταση.
 
Συνεπώς αν η πρόθεση της Chevron είναι το μεγαλύτερο κέρδος τότε ενδεχομένως να εστιάσει τις προσπάθειες της στην εξόρυξη φυσικού αερίου από τα ισραηλινά κοιτάσματα. Εάν ωστόσο η πρόθεση είναι το αμεσότερο κέρδος, τότε πιθανότατα να επικεντρωθεί στην εξόρυξη του «Αφροδίτη» του οποίου τόσο η εξόρυξη όσο και η μεταφορά του ορυκτού πλούτου με αγωγό προς την Αίγυπτο, είναι πολύ πιο εύκολη σε τεχνικό επίπεδο απ΄ότι από τα οικόπεδα του Ισραήλ.
 
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Δρ. Χατζηστάσου, για την Αφροδίτη είναι έτοιμο και το σχέδιο ανάπτυξης το οποίο εκπόνησε η Noble, ως διαχειρίστρια εταιρεία και ίσως αυτό να είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την ταχύτερη εκμετάλλευση του.
 
Πάντως είναι δεδομένο πως το τρίπτυχο των οικοπέδων «Αφρόδιτη», «Ταμάρ» και «Λεβιάθαν», θα τύχουν εκμετάλλευσης από την Chevron αφού αποτελούν πολύ σημαντικά περιουσιακά στοιχεία για την εταιρεία. Ωστόσο, κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι η όποια ανάπτυξη δεν θα γνωρίσει νέες καθυστερήσεις, ειδικά από τη στιγμή που η τιμή του μαύρου χρυσού παραμένει κολλημένη σε τιμές κοντά στα 40 δολάρια το βαρέλι.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αμερικανικός κολοσσός εξαγόρασε τη Noble Energy που δραστηριοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ
 
Οι προθέσεις της Chevron για το Οικόπεδο 12 αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μετά από την επικείμενη συνάντηση που αναμένεται να έχουν τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας με την Κυβέρνηση. Άλλωστε η μεταφορά των δικαιωμάτων της Noble στην Chevron για το «Αφροδίτη» θα πρέπει να λάβουν τυπικά και την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως έγινε και σε προηγούμενες περιπτώσεις.
 
Σημειώνεται πως η εξαγορά της Noble θα ολοκληρωθεί το τελευταίο τρίμηνο του έτους συνεπώς μέχρι τότε η κατάσταση θα παραμείνει ρευστή και η τελευταία επιβεβαιωτική γεώτρηση που ήταν προγραμματισμένη να γίνει φέτος στο «Αφροδίτη» και αναπρογραμματίσθηκε για το 2021, παραμένει στον αέρα.
 
Η επικοινωνία της υπουργού με τις εταιρείες 
Με αφορμή την εξαγορά της Noble Energy από την Chevron, η Υπουργός επικοινώνησε με τις εταιρείες και έλαβε διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση της συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταβατική περιόδου μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
 
Όπως ανέφερε η κ. Πηλείδου, η εξαγορά βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες άδειες από τις αρμόδιες αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και να εγκριθεί η εξαγορά από τους μετόχους της Noble Energy. Αναμένεται, πρόσθεσε ότι η εξαγορά θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις με έξι μήνες.
 
«Αυτό που μας έχουν διαβεβαιώσει είναι ότι η Noble θα συνεχίσει τις υποχρεώσεις της και να εργάζεται μαζί μας, καθ’ όλη τη διάρκεια όλης της μεταβατικής περιόδου και μέχρι την ολοκλήρωση της εξαγοράς και ότι θα βεβαιωθούν ότι θα υπάρξει μια ομαλή μετεξέλιξη της εταιρείας, η οποία θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε χωρίς να υπάρξει καμία διακοπή», σημείωσε η Υπουργός Ενέργειας.
 
Όσον αφορά τα νομικά θέματα τα οποία πιθανόν να προκύψουν σε σχέση με την αλλαγή αυτή, η κ. Πηλείδου είπε ότι το Υπουργείο άρχισε ήδη να τα επεξεργάζεται και θα αναμένει περαιτέρω πληροφόρηση από τις εταιρείες έτσι ώστε να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, οι οποίες θεωρούνται όμως διαδικαστικές, τυπικές διαδικασίες.
 
Οι δύο εταιρείες διαβεβαίωσαν επίσης την Υπουργό ότι τους ενδιαφέρει πάρα πολύ ο χώρος της Ανατολικής Μεσογείου, ότι δεν έχει αλλάξει το στρατηγικό τους πλάνο όσον αφορά την αξιοποίηση των διαφόρων αδειών που έχουν εδώ και ότι υπάρχει ενδιαφέρον ευρύτερα για την περιοχή και όχι μόνον για το τεμάχιο 12 στην Κύπρο. Η Υπουργός συμπλήρωσε ότι θα παρακολουθούν τις λεπτομέρειες μέσα στο επόμενα διάστημα.
 

 

Δειτε Επισης

Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη