Δυναμική στήριξη και μηδενική ανοχή της Γαλλίας στην τουρκική προκλητικότητα

Σε πολύ θερμό κλίμα υποδέχθηκε τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση της χώρας του για δυναμική στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αν. Μεσόγειο και μηδενική ανοχή στην Τουρκία και άλλες δυνάμεις, που όπως υπέδειξε, αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην περιοχή. 
 
Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον ευχαρίστησε για το τριήμερο που πέρασαν μαζί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ αναφέρθηκε στην γεωπολιτική κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.
 
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να κυριαρχεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ζήτημα όλης της Ευρώπης, εκεί είναι τα σύνορα μας και πρέπει να τα υπερασπιστούμε», είπε μεταξύ άλλων ο Εμμανουέλ Μακρόν.
 
«Η Γαλλία δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση. Η Κύπρος χαίρει της πλήρους στήριξης της Γαλλίας και δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε τον ναυτικό χώρο που είναι ζωτικός για την Ευρώπη να παραβιάζεται. Θα πρέπει να περάσουμε σε κυρώσεις».
 
Πρόσθεσε, πως θα πρέπει να γίνει μια μελέτη για την ασφάλεια της Μεσογείου, ενώ αναφέρθηκε και στη Σύνοδο των Med 7 η οποία θα διεξαχθεί στα τέλη Αυγούστου στο Παρίσι.
 
Ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ τόνισε πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παραβίαση των δικαιωμάτων της που εκπηγάζουν από το Δίκαιο της Θάλασσας. Το ίδιο, πρόσθεσε ο κ. Μακρόν, ισχύει και στην περίπτωση της Λιβύης και το ζήτημα του εμπάργκο όπλων από την Τουρκία.
 
Ο κ. Μακρόν στη συνέχεια υπογράμμισε τις εξαιρετικές, όπως τις χαρακτήρισε, σχέσεις της Κύπρου με τη Γαλλία, καθώς και την υποδειγματική φιλοξενία του γαλλικού στόλου στις βάση της Κύπρου. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση», συνέχισε ο Γάλος Πρόεδρος, «πρέπει να λάβει σοβαρά μέτρα για την κατάσταση στην περιοχή».
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ευχαρίστησε τον κ. Μακρόν για την υποδοχή ενώ εξήρε τον ρόλο του στην προσπάθεια για τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
 
«Αυτό που σημειώνω με ιδιαίτερη ικανοποίηση είναι ότι ο ρόλος σου δεν περιορίζεται στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνεις εντός της Ευρώπης, αλλά εκτείνεται αναδεικνύοντας τη Γαλλία ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή», είπε απευθυνόμενος στον Γάλλο Πρόεδρο ο Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του κυπριακού λαού.
 
«Θέλω να σε ευχαριστήσω», συνέχισε,  για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνεις για να είναι η Μεσόγειος μια περιοχή υπό τον έλεγχο της Ευρώπης και όχι της Τουρκίας ή άλλων δυνάμεων».
 
«Αυτά που καταγράφονται αυτές τις ημέρες αλλά και τους προηγούμενες μήνες, η παραβίαση της ΑΟΖ, η απειλή για εποικισμό της Αμμοχώστου, όσο διαδραματίστηκαν στη Συρία το Ιράκ, στην Ελλάδα αλλά και στη Λιβύη, καταδεικνύει το κενό στην Ευρώπη, αλλά μέσα από τις πρωτοβουλίες σου εμφανίζεται μια αχτίδα ελπίδας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετά την κατ΄ ιδίαν συνάντηση οι δύο Πρόεδροι, θα παρακαθίσουν σε συνάντηση, με τη συμμετοχή των μελών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας στους τομείς της Ενέργειας και της Άμυνας, οι διμερείς σχέσεις, οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και ζητήματα που αφορούν τις προτεραιότητες της ΕΕ.
 
Στη συνάντηση θα συμμετέχουν από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Παρίσι κ. Παντιάς Ηλιάδης, ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
 
Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα, στο περιθώριο της συνάντησης των δύο Προέδρων, ο Υπουργός Άμυνας συναντάται με τη Γαλλίδα ομόλογο του κα Φλοράνς Παρλί.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυπριακή αντιπροσωπεία θα επιστρέψουν στην Κύπρο αργά το απόγευμα σήμερα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»