«Δεκαπέντε πολεμικά πλοία, drones και F-16 προστατεύουν το Oruc Reis»

Αμετάβλητη παρουσιάζεται μέχρι σήμερα το πρωί η κατάσταση στο Αιγαίο και γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο, με τις βασικές δυνάμεις του τουρκικού ναυτικού να παραμένουν στις θέσεις τους.
 
Σύμφωνα με τα ελλαδικά μέσα, αλλά και το σημερινό πρωτοσέλιδο της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak περίπου 15 φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού βρίσκονται σε ουδέτερη διάταξη κοντά στον κόλπο της Αττάλειας.
 
Σύμφωνα με τη Yeni Safak 15 πολεμικά πλοία, drones και μαχητικά F16 κατέβηκαν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου όπου ετοιμάζεται για έρευνες το ερευνητικό της σκάφος Oruc Reis σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ με τίτλο «Το προστατεύουν 15 πλοία», η οποία επισημαίνει ότι τα τουρκικά πολεμικά έκαναν πτήσεις σε χαμηλό ύψος πάνω στο Καστελόριζο.
 
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα το Oruc Reis το οποίο είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια συνοδεύεται από δύο βοηθητικά σκάφη, το Άταμαν και το Τζενγκίζ Χαν.
 
Σε δηλώσεις του στην Γενί Σαφάκ ο απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουντερίζ αναφέρει ότι την τελευταία φορά που η Τουρκία είχε ανακοινώσει έρευνα σε εκείνη την περιοχή ήταν τον Οκτώβριο του 2018 αλλά επειδή τότε δεν είχε ανακηρύξει υφαλοκρηπίδα και δεν είχε υπογραφεί η συμφωνία με τη Λιβύη τελικά η έρευνα δεν έγινε. Υποστηρίζει ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία προηγείται 1-0 και ότι επειδή η Ελλάδα δεν έχει δηλώσει υφαλοκρηπίδα στην περιοχή εκείνη δεν έχει ούτε δικαίωμα να εκδώσει NAVTEX για τη συγκεκριμένη περιοχή.
 
Στο μεταξύ πληροφορίες στον τουρκικό Τύπο ότι ανακλήθηκαν οι θερινές άδειες του προσωπικού στις ένοπλες δυνάμεις, δεν ευσταθούν, αφού σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ οι αξιωματικοί, αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό παραμένει στις άδειες του, ωστόσο είναι σε τακτική επικοινωνία με τις μονάδες.
 
Αν και η παρούσα κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε εγρήγορση και βόρεια του κόλπου της Αττάλειας και της Ρόδου βρίσκονται ανάλογες ναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας. Μάλιστα σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται και οι ένοπλες δυνάμεις στον Έβρο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Εντοπίστηκε από την οικιακή βοηθό η γυναίκα στην Ερήμη-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Κακός δαίμονας τα αδιάκοπα φλας των καμερών-Στα... κάγκελα οι οδηγοί, ψάχνουν τη φόρμουλα στη Βουλή
Η τελική μάχη στην θανατική ανάκριση για Θανάση-Τα δύο στρατόπεδα, οι παραδοξότητες και ο μοναδικός ηττημένος