Γαλλικές εγγυήσεις απέναντι στην ουδετερότητα και τα... αμφισβητούμενα ύδατα

Στο Παρίσι συνεχίζεται το διπλωματικό σαφάρι που εξαπέλυσε η Κυπριακή Δημοκρατία με στόχο να πείσει τη Διεθνή Κοινότητα ώστε να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για τερματισμό των προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Αναμφίβολα η στάση της Ε.Ε. αλλά και γενικότερα του διεθνούς παράγοντα μέχρι σήμερα δεν ικανοποιεί σε καμία περίπτωση Αθήνα και Λευκωσία, αφού πέραν από τις όποιες λεκτικές καταδίκες των τουρκικών ενεργειών, οι ισχυρές χώρες αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί, δείχνουν απροθυμία ή ανικανότητα να βάλουν φρένο στους τουρκικούς σχεδιασμούς.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης στη γαλλική πρωτεύουσα θα έχει σήμερα το πρωί κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Εμμανουέλ Μακρόν στον οποίο, μεταξύ άλλων, θα εγείρει τα ζητήματα που προκύπτουν μετά τη νέα τουρκική Navtex και την κινητικότητα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι μελετημένοι Τούρκοι, το timing και η σημασία του σημείου των ερευνών
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται να επαναλάβει την πάγια θέση του στον Γάλλο ομόλογό του, ότι η Ε.Ε. οφείλει να επιδείξει μια πιο αποφασιστική στάση απέναντι της Τουρκίας, ενώ θα του μεταφέρει και τις θέσεις της Ελλάδας τις οποίες διατύπωσε χθες ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον Νίκο Αναστασιάδη μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το μεσημέρι.
 
Η στάση της Γαλλίας
Τα συμφέροντα της χώρας στην περιοχή αλλά και η χρονική συγκυρία που θέλει την Γαλλία απέναντι από τον Ταγίπ Ερντογάν, κυρίως για όσα συμβαίνουν στο Λιβυκό έδαφος, ευνοούν όσο ποτέ άλλοτε τις σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας οι οποίες αναμφισβήτητα διανύουν μια από τις καλύτερες φάσεις των τελευταίων δεκαετιών.
 
Μεταξύ των δύο χωρών διατηρούνται άριστες διπλωματικές σχέσεις και τόσο ο Εμμανουέλ Μακρόν όσο και οι υπουργοί του δεν δίστασαν, πιο ξεκάθαρα από κάθε άλλο Ευρωπαίο πολιτικό ή διπλωμάτη να εκφράσουν την αγανάκτηση τους για τις πειρατικές ενέργειες της Άγκυρας στην περιοχή μας αλλά και να ζητήσουν τον άμεσο τερματισμό τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η τουρκική αποθράσυνση, το γαλλικό ανάχωμα και τα γερμανικά λουριά
 

Μάλιστα η κατάσταση στη Λιβύη, με την εμπλοκή της Τουρκίας και το φιάσκο με το τουρκικό πολεμικό πλοίο που έσπασε το εμπάργκο εισαγωγής όπλων στη χώρα, μετά το επεισόδιο με φρεγάτα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, οδήγησαν τις σχέσεις του Παρισιού με την Άγκυρα στα άκρα.
 
Άλλωστε ακόμα και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν παρουσιάστηκε στη σύνοδο των 27 ΥΠΕΞ ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές της Ελληνοκυπριακής πρότασης για καταρτισμό καταλόγου αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Άγκυρας, ενώ διαμήνυσε στους ομολόγους του, ότι σε καμία περίπτωση η Ευρώπη δεν θα πρέπει να παραδώσει το κλειδί της ανατολικής Μεσογείου στην Τουρκία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποιος διάλογος, ποιες κυρώσεις... Μπες ταμπούρα ντορτ οκκά ο Ερντογάν
 

Τούτων λεχθέντων, είναι ξεκάθαρο πως η Λευκωσία επιδιώκει μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Παρίσι, να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις, πως τόσο σε πολιτικό όσο και σε αμυντικό επίπεδο, η Γαλλία θα εξακολουθήσει να αποτελεί αφενός, ένα εκ των ισχυρότερων συμμάχων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφετέρου πυλώνα σταθερότητας και διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
 
To σημερινό πρόγραμμα
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 11.30 το πρωί (ώρα Κύπρου) όπου θα τον υποδεχθεί ο Γάλλος ομόλογος του.

Αμέσως μετά την τελετή υποδοχής, οι δύο Πρόεδροι θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στη συνέχεια, προστίθεται, «στις 12μ (ώρα Κύπρου) θα παρακαθίσουν σε συνάντηση, με τη συμμετοχή των μελών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας στους τομείς της Ενέργειας και της Άμυνας, οι διμερείς σχέσεις, οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και ζητήματα που αφορούν τις προτεραιότητες της ΕΕ».

Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα, στο περιθώριο της συνάντησης των δύο Προέδρων, ο Υπουργός Άμυνας θα έχει συνάντηση με τη Γαλλίδα ομόλογο του Φλοράνς Παρλί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυπριακή αντιπροσωπεία θα επιστρέψουν στην Κύπρο αργά το απόγευμα σήμερα, καταλήγει η ανακοίνωση της Προεδρίας.
 
Τον Νίκο Αναστασιάδης, θα συνοδεύουν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του με την ηγεσία της Γαλλίας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος καθώς και ο τέως υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, υπό την ιδιότητα του ως σύμβουλος του Προέδρου για θέματα Ενέργειας.
 
Ο γερμανικός πυροσβεστήρας
Κι αν η Γαλλία παραμένει ξεκάθαρα και ανοιχτά δίπλα σε Κύπρο και Ελλάδα και απέναντι στην Άγκυρα, σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τη Γερμανία. Η Άγκελα Μέρκελ ακολουθώντας μια ποντιοπιλατική στάση, επιδιώκει να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στις δύο πλευρές.
 
Έχοντας και την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε. η Γερμανίδα Καγκελάριος επιδόθηκε σε ένα οργιώδες παρασκήνιο να συγκρατήσει τα πράγματα, κυρίως μιλώντας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.
 
Πάντως τα χθεσινά δημοσιεύματα που εμφάνιζαν την Γερμανίδα Καγκελάριο ως το πρόσωπο κλειδί, στην αποφυγή ενός θερμού επεισοδίου, ελέγχεται ως προς την εγκυρότητα τους, αφού οι ναυτικές δυνάμεις της Άγκυρας, αλλά και της Ελλάδας, παραμένουν στις θέσεις τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Bild: Η Μέρκελ απέτρεψε πολεμική σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
 
Σε καμία περίπτωση πάντως η Γερμανία δεν εμφανίζεται διατεθειμένη  να χαλάσει τις διαχρονικές καλές σχέσεις που διατηρεί με την Άγκυρα οι οποίες στηρίζονται κυρίως στην οικονομική αλληλεξάρτηση των δύο χωρών.
 
Η γερμανική στάση, είναι άλλωστε και η αιτία που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει ανήμπορη να αντιδράσει στην τουρκική επιθετικότητα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, πως παρά τις άνευ προηγουμένου προκλήσεις των Τούρκων χθες η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν περιορίστηκε να δηλώσει πως η τουρκική Navtex στέλνει λανθασμένα μηνύματα.
 
Παράλληλα στις αρμόδιες επιτροπές της Ένωσης τρέχουν και οι διαδικασίες για ενδεχόμενες νέες κυρώσεις κατά της Άγκυρας, ωστόσο η γνωστή γραφειοκρατία των Βρυξελλών αναμένεται να καθυστερήσει τις όποιες εξελίξεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ούτε βήμα πίσω η Τουρκία-Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας
 
Η… αμφισβητούμενη στάση των ΗΠΑ
Ακόμα πιο σύνθετη είναι η όψη των πραγμάτων για τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι ΗΠΑ παρά το γεγονός, ότι τον τελευταίο χρόνο συμμετέχουν ενεργά στους ενεργειακούς σχεδιασμούς των κρατών της ανατολικής Μεσογείου, στην παρούσα φάση, μοιάζουν απρόθυμες να αναλάβουν πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση της έντασης.
 
Μάλιστα για ακόμα μια φορά σε απάντηση για την διαμορφωθείσα κατάσταση στην περιοχή, μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις έκαναν λόγο για αμφισβητούμενα ύδατα ενώ κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει τυχόν σχεδιασμούς που θα αυξήσουν την ένταση.
 
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει παρέμβαση στο ζήτημα, από ισχυρούς παράγοντες της ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ, που θα ασκήσουν πιέσεις ώστε να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη θεώρηση των πραγμάτων και καταδίκη των τουρκικών πράξεων.
 
Στο μεταξύ, δριμεία κριτική στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ άσκησε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ, για την ανακοίνωση, με την οποία η υπηρεσία έκανε λόγο για «αμφισβητούμενα» ύδατα όταν κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τυχόν σχέδια επιχειρήσεων στο Καστελόριζο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μενέντεζ κατά Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Τα «αμφισβητούμενα» ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα

«Ας είμαστε ξεκάθαροι - η μόνη χώρα που "αμφισβητεί" αυτά τα νερά είναι η Τουρκία. Αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να αναγνωρίσει κατηγορηματικά και δημόσια ότι η Τουρκία μόνη της είναι υπεύθυνη για την ένταση πάνω τους», έγραψε ο Γερουσιαστής Μενέντεζ σε ανάρτησή του στο Twitter.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη