Άλλοι με κόκκινες γραμμές και άλλοι με κόκκινα χαλιά… Οι 27 απέναντι στην Άγκυρα

Ξεκαθάρισμα προθέσεων, ως προς το τι είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν για να ανακόψουν την τουρκική επιθετικότητα σε όλα τα μέτωπα της ανατολικής Μεσογείου, έκαναν ως ένα βαθμό οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενώπιον του Νίκου Αναστασιάδη και του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο περιθώριο της πολυήμερης, όπως εξελίχθηκε, συνεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 
Τα όσα διαφαίνονταν εδώ και καιρό, ως προθέσεις, του άξονα της Ε.Ε., επιβεβαιώθηκαν και μέσα από τα λεγόμενα των ηγετών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Αφενός ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και κάποιες άλλες χώρες, προκρίνουν την άμεση προετοιμασία λίστας κυρώσεων σε περίπτωση που η τουρκική επιθετικότητα ενταθεί, αφετέρου η Γερμανία, επιμένει σε μια πιο ήπια προσέγγιση στο ζήτημα που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διάλογο μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.
 
Μάλιστα, η γερμανική πρόταση περιλαμβάνει κυρώσεις, όχι αποκλειστικά κατά της Τουρκίας, αλλά και κατά άλλων κρατών της περιοχής, όπως παραδείγματος χάρη της Αιγύπτου, η οποία παρεμπιπτόντως βρίσκεται ένα βήμα πριν την επίσημη εμπλοκή της στον εμφύλιο της Λιβύης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενέκρινε την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη η Βουλή της Αιγύπτου
 
Η καθυστέρηση που παρατηρείται στη λήψη αποφάσεων από την Ε.Ε. έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό, με τις διαφορετικές απόψεις εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος καθώς και με την αβεβαιότητα, για το ποιες θα είναι και σε ποιο βαθμό οι ενέργειες της Άγκυρας που θα κλιμακώσουν την ένταση, σε Κύπρο, Ελλάδα ή Λιβύη.
 
Μια κλιμάκωση, πάντως, που όλοι αναμένουν αλλά ελάχιστοι την λαμβάνουν, μέχρι στιγμής στα σοβαρά, αφού οι εξελίξεις κινούνται με ρυθμούς χελώνας και τα διάφορα προσκόμματα, τεχνοκρατικά η πολιτικά που προβάλλονται συνεχώς, καθυστερούν τις ενέργειες που θα έπρεπε ήδη να έχουν δρομολογηθεί.
 
Το θρίλερ που εξελίχθηκε στις Βρυξέλλες, αναφορικά με το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέτρεψε και το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος την Τετάρτη θα ενημέρωνε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, αναφορικά με τα αποτελέσματα των επαφών του σε Αθήνα και Βρυξέλλες. Ωστόσο μετά την παράταση που δόθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, μετά και την επίσκεψη εξπρές του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Παρίσι, όπου θα έχει επαφές με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.
 
Στόχος της Λευκωσίας στη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, είναι η χάραξη μιας κοινής-σκληρής γραμμής απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα των τελευταίων ημερών. Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα μεταβεί στο Παρίσι την Πέμπτη, θα ανασκοπήσει με τον κ. Μακρόν, τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στην ατζέντα θα βρεθεί, τόσο η λίστα κυρώσεων κατά της Άγκυρας όσο και η γαλλική παρουσία στην περιοχή.
 
Πάντως, σύμφωνα με τα δεδομένα και όσα συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες, η Κύπρος επιθυμεί νέες κυρώσεις κατά συγκεκριμένων φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις παράνομες γεωτρήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπεριέλαβε στη λίστα κυρώσεων δύο υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων. Δεν αποκλείεται ωστόσο, στη νέα λίστα κυρώσεων, μετά από πρόταση της Λευκωσίας, πέραν από υψηλόβαθμα στελέχη της TPAO να βρίσκονται και πολιτικά πρόσωπα.
 
Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία διαθέτει τρία ερευνητικά γεωτρύπανα και δύο ερευνητικά σκάφη, τα οποία είναι διασκορπισμένα στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Συγκεκριμένα, το γεωτρύπανο Yavuz παραμένει εδώ και μήνες νότια της Κύπρου, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, νοτιοδυτικά της Πάφου. Το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο «Fatih», βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα, όπου σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντομέζ θα πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση της Τουρκίας στην συγκεκριμένη περιοχή.
 
Το τρίτο τουρκικό γεωτρύπανο το οποίο ονομάστηκε «Kanuni», βρίσκεται από τον περασμένο Μάρτιο αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Τασούτσου στη νότια Τουρκία, όπου επισκευάζεται μετά την αγορά του.
 
Παράλληλα τα δύο ερευνητικά σκάφη, «Barbaros» και «Oruc Reis» βρίσκονται στα λιμάνια της Τασούτσου και της Αττάλειας αντίστοιχα. Με αυτά τα δεδομένα δεν αποκλείεται η όποια τουρκική ενέργεια να επισυμβεί πριν από το Φθινόπωρο, από τη στιγμή που τουλάχιστον τέσσερα τουρκικά σκάφη βρίσκονται σε «ακτίνα πυρός» από την περιοχή. Μάλιστα όπως καταγράφεται σε αθηναϊκά δημοσιεύματα, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται εντονότερη παρουσία τουρκικών πολεμικών σκαφών στη θαλάσσια περιοχή κοντά σε Ρόδο και Καστελόριζο.
 
Συνεπώς ο χρόνος πιέζει για τις όποιες νέες κυρώσεις ή καλύτερα για τη λίστα κυρώσεων κατά φυσικών και νομικών προσώπων η οποία θα πρέπει να είναι έτοιμη, ώστε να ενεργοποιηθεί την κατάλληλη χρονική στιγμή, αμέσως μετά, δηλαδή, από τη στιγμή που η Τουρκία θα κλιμακώσει τις ενέργειες της στην περιοχή.

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ