Η σύγχρονη ανάγνωση του Υπουργικού-Ο παλιός, ο δημοφιλής και ο πιο ενεργός

Στην Αμερική καθορίζει την πολιτική συζήτηση, στην Ευρώπη αποτελεί το πιο σημαντικό εργαλείο, στην Κύπρο κάνει ακόμα τα πρώιμα του βήματα, αφού η μεγάλη μάζα των Κυπρίων δεν το συμπεριλαμβάνει στις καθημερινές τους συνήθειες.
 
Πιο πολύ θυμίζει συζήτηση σε συνοικιακό καφενείο, με τους ίδιους θαμώνες, τις ίδιες θέσεις και μια συνεχή ανακύκλωση, ωστόσο τα περισσότερα στελέχη της Κυβέρνησης κάνουν σημαντικές προσπάθειες για να το εντάξουν στο πολιτικό σκηνικό.
 
Σε μια περίοδο που οι παραδοσιακές μορφές ενημέρωσης και επικοινωνίας βρίσκονται υπό συνεχή αμφισβήτηση, το twitter ξεχώρισε ως το πιο πρόσφορο πεδίο για την ανάπτυξη πολιτικού διαλόγου, την ενημέρωση για την πολιτική επικαιρότητα και τη δημιουργία μιας αμεσότερης σχέσης μεταξύ πολιτικών προσώπων, φορέων και πολιτών.
 
Συνεπώς, πιο πολύ αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια, τόσο των ίδιων των πολιτικών όσο και στα χέρια των δημοσιογράφων που έχουν τη δυνατότηα να ενημερώνονται άμεσα από την ίδια την πηγή της πληροφορίας και το πιο σημαντικό, σε πραγματικό χρόνο.
 
Με βάση την πιο κάτω ανάλυση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ομάδα που διαχειρίζεται τα κοινωνικά δίκτυα του Νίκου Αναστασιάδη, κάνει αρκετά καλή δουλειά αφού ο λογαριασμός του στο twitter είναι ο πιο ενεργός, έχει την πιο μεγάλη απήχηση και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο πρόσφορες και σημαντικές πηγές ενημέρωσης των πολιτών.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαθέτει λογαριασμό στο twitter από τον Μάιο του 2012, λίγους μήνες δηλαδή πριν εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα, όταν ήταν σε εξέλιξη η προεκλογική του εκστρατεία. Σε αυτά τα οκτώ χρόνια έχει αναρτήσει συνολικά 3813 δημοσιεύσεις, ακολουθεί μόλις 169 άλλος λογαριασμούς μεταξύ των οποίων τους υπουργούς του και αρχηγούς άλλων κρατών και ακολουθείται από 94523 λογαριασμούς.

Από τους πιο ενεργούς υπουργούς και με τους πιο πολλούς ακολούθους είναι ο λογαριασμός του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος έγινε μέλος στο twitter τον Ιανουάριο του 2012. Συνολικά ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε 3397 αναρτήσεις, ενώ ακολουθείται από 37490 λογαριασμούς. Είναι αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός πως διαθέτει τον μοναδικό λογαριασμό υπουργού που με αυτόν του Προέδρου της Δημοκρατίας, διαθέτουν το σήμα πιστοποίησης λογαριασμού.

Από το 2011 διαθέτει λογαριασμό στο twitter ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης. Είναι ο δεύτερος πιο ενεργός υπουργός στο twitter με 2390 αναρτήσεις, ενώ ακολουθείται από 10478 λογαριασμούς. Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ακολουθεί μόλις 756 πρόσωπα.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου, είναι ακόμα πιο παλιός στο twitter, αφού διαθέτει λογαριασμό από τον Σεπτέμβριο του 2010 και από τότε έχει κάνει συνολικά 2944 tweets, ενώ ακολουθείται από 8899 λογαριασμούς.
Από τον Μάρτιο του 2014, όταν και διορίστηκε υπουργός από τον Νίκο Αναστασιάδη, διαθέτει λογαριασμό στο twitter o Κώστας Καδής. Από τότε κατάφερε να διαθέτει 7416 ακολούθους, ενώ έχει προχωρήσει σε 2145 αναρτήσεις. Ο Κώστας Καδής ακολουθεί μόλις 404 λογαριασμούς.
Πέμπτος στη σχετική λίστα, είναι ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος στα μόλις δύο χρόνια που διαθέτει λογαριασμό ακολουθείται από 6486 λογαριασμούς, επίδοση αξιοσημείωτη, λαμβανομένου υπόψη το χρονικό διάστημα. Σε αυτά τα δύο χρόνια ο Κωνσταντίνος Ιωάννου πραγματοποίησε 1321 αναρτήσεις.

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου διαθέτει λογαριασμό στο twitter από το 2015, δύο χρονιά μετά, δηλαδή, από τότε που υπουργοποιήθηκε. Την υπουργό Εργασίας ακολουθούν 5485 λογαριασμοί, ενώ μέχρι σήμερα έχει κάνει 1273 αναρτήσεις.
Η νέα υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πειλήδου, η οποία βρίσκεται στο κυβερνητικό σχήμα από τη δημιουργία του υφυπουργείου Ναυτιλίας, ακολουθεί με 2699 ακολούθους. Η κ. Πειλήδου διαθέτει λογαριασμό στο twitter από τον Σεπτέμβριο του 2012.  Μέχρι στιγμής έχει κάνει 654 tweets και ακολουθεί μόλις 329 χρήστες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ακολουθεί με 2394 ακολούθους, μόλις 355 αναρτήσεις και 260 ακολούθους. Ο κ. Νουρής διαθέτει λογαριασμό από τον Φεβρουάριο του 2016, λίγους μήνες δηλαδή πριν εκλεγεί βουλευτής με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη Λευκωσία.

Ο Γιάννης Καρούσος, είναι ο πιο παλιός από τους υπουργούς στο twitter. Διαθέτει λογαριασμό από τον Δεκέμβριο του 2008 και από τότε τον ακολουθούν 2274 λογαριασμοί ενώ έχει κάνει στα 11 χρόνια παρουσίας του 646 αναρτήσεις. Άλλωστε ο κ. Καρούσος χρησιμοποιεί πιο εντατικά τον λογαριασμό του από τότε που διορίστηκε υπουργός.

Στη σχετική λίστα, μετά τον Γιάννη Καρούσο, ακολουθεί ο υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος ο οποίος είναι μέλος στο twitter από το 2013. Τον Κυριάκο Κόκκινο ακολουθούν 2010 λογαριασμοί, ενώ μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε 1038 αναρτήσεις.

Ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, ακολουθείται από 1408 λογαριασμούς, ενώ έχει κάνει συνολικά 280 αναρτήσεις. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ακολουθείται από 975 λογαριασμούς.

Ο στενός συνεργάτης του Παναγιώτη Σεντώνα, Κυριάκος Κούσιος ακολουθεί στη σχετική λίστα. Ακολουθείται από μόλις 903 άτομα, ενώ έχει προχωρήσει σε μόλις 73 δημοσιεύσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων έγιναν μετά που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα. Ο κ. Κούσιος διαθέτει λογαριασμό από τον Ιούλιο του 2013.
 
Οι καινούριοι
Μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό, στο κυβερνητικό σχήμα εισήλθαν τρία νέα πρόσωπα.
 
Πιο δημοφιλής εκ των τριών στο twitter, είναι η νέα υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Έμιλυ Γιολίτη, η οποία ακολουθείται από 2351 λογαριασμούς, ενώ έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 265 αναρτήσεις. Η κ. Γιολιτη διαθέτει λογαριασμό από τον Απρίλιο του 2015.

Ακολουθεί ο πρώην Δήμαρχος Αγλαντζίας και νυν υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, ο οποίος διαθέτει λογαριασμό από τον Οκτώβριο του 2012 και ακολουθείται από 909 λογαριασμούς. Μέχρι σήμερα έχει κάνει 309 αναρτήσεις.

Τέλος, ο νέος υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, διαθέτει λογαριασμό από τον Μάρτιο του 2013. Τον ακολουθούν μόλις 301 λογαριασμοί ενώ έχει κάνει 284 αναρτήσεις.

Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Τουρισμού, δεν χρησιμοποιεί το twitter.

Το νέο πρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας
Ένα άλλο νέο στοιχείο που προκύπτει μετά τις αλλαγές που προέκυψαν από τους διορισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η παρουσία των αρκετά ενεργών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη στη Νομική Υπηρεσία.

Αυτό που απομένει να διαφανεί είναι αν οι δύο αξιωματούχοι θα διατηρήσουν τη συνήθεια που είχαν και στα υπουργεία τους για να επικοινωνούν με τους πολίτες μέσω twitter. Σε τέτοια περίπτωση θα είναι η πρώτη φορά που η ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας θα ανοίξει τέτοιο δίαυλο επικοινωνίας, αφού μέχρι σήμερα ο παρεμβάσεις των πρώην Γενικών Εισαγγελέων γίνονταν κυρίως μέσω δηλώσεων ή ανακοινώσεων.

Πάντως ο Γιώργος Σαββίδης διαθέτει λογαριασμό στο twitter από πέρυσι όταν ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα και ήδη ακολουθείται από 2446 λογαριασμούς ενώ έκανε 455 αναρτήσεις.


Ο Σάββας Αγγελίδης διαθέτει λογαριασμό επίσης από τότε που έγινε υπουργός τον Μάρτιο του 2018. Μέχρι σήμερα ακολουθείται από 2975 άτομα, ενώ έκανε 281 αναρτήσεις στο twitter.

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων