Ζέτα Αιμιλιανίδου στον REPORTER: Θα ανασυνταχθεί το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας

Η αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, η οποία στοχεύει στον εκσυγχρονισμό τους αλλά και στην ενίσχυση της σφαιρικής αντιμετώπισης των αναγκών, βρίσκεται σε εξέλιξη, δηλώνει σε συνέντευξή της στον REPORTER η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, με αφορμή και την πρόσφατη κριτική που ασκήθηκε στον τρόπο αντιμετώπισης υποθέσεων.
 
«Έχουμε παραδεχθεί ότι απαιτείται η αλλαγή», αναφέρει, τονίζοντας ότι η προσπάθεια εκσυγχρονισμού σίγουρα θα δημιουργήσει νέες συνθήκες και προοπτικές στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Όπως σημειώνει, η αναδιάρθρωση θα ανασυντάξει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και θα αντιληφθεί τον αντίκτυπο των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων.
 
Την περίοδο αυτή, το Υπουργείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση της κατάστασης που προκάλεσε η πανδημία, με την κ. Αιμιλιανίδου να προαναγγέλλει πως θα αξιοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι, ώστε να προκηρυχθούν νέα σχέδια παροχής κινήτρων.
 
Θα προκηρυχθούν νέα σχέδια
Το Υπουργείο σας ανταποκρίθηκε στην κρίση του κορωνοϊού με μία σειρά σχεδίων, που κάλυπταν μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ωστόσο υπάρχει ο φόβος ότι με το πέρας της απαγόρευσης που προέβλεπαν τα σχέδια, θα υπάρξουν μαζικές απολύσεις. Τι κάνετε για να αποτρέψετε αυτό το ενδεχόμενο;
 
Όλα τα σχέδια που υλοποίησε το Υπουργείο (€500 εκ.) είχαν ως στόχο τη στήριξη των εργαζομένων, οι οποίοι δεν θα είχαν οποιαδήποτε εισοδήματα, αλλά και των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να γίνει κατορθωτό μέσω των σχεδίων να μην προβούν σε απολύσεις εργαζομένων οι επιχειρήσεις.  Η απαγόρευση απολύσεων ισχύει μέχρι τέλος Οκτωβρίου.
 
Θα αξιοποιήσουμε  τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για να προκηρύξουμε  νέα Σχέδια παροχής κινήτρων για πρόσληψη ανέργων, καθώς και νέα Σχέδια που θα συνδυάζουν την κατάρτιση με την επιδότηση της απασχόλησης αλλά και μέσω της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού να προχωρήσουμε με Σχέδιο καταβολής χορηγήματος για Κατάρτιση σε εργοδοτούμενα άτομα, καθώς και με άλλα μέτρα με στόχο να αποτρέψουμε φαινόμενα μεγάλης αύξησης της ανεργίας.
 
Κάποιοι εργοδότες φαίνεται να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να έρχονται σε συμφωνία με τους εργαζομένους τους για μείωση ωρών/μισθών. Εκτιμάτε ότι είναι παροδικό αυτό το φαινόμενο ή θα πάρει πολύ καιρό η αγορά εργασίας να επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση πραγμάτων;
 
Υπογραμμίζω ότι απαραίτητο συστατικό σε όποιες συμφωνίες είναι η συναίνεση και των δύο πλευρών και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιβληθεί στους υπαλλήλους.
 
Τόσο η Κυβέρνηση, όσο και το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην οικονομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση την οικονομία, ούτως ώστε να επανέλθουμε το συντομότερο δυνατό στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.   
 
Ρύθμιση της εξ’ αποστάσεως εργασίας
Κατά τη διάρκεια του lockdown είδαμε για πρώτη φορά στην Κύπρο να γίνεται ευρέως εργασία από το σπίτι. Είναι στα σχέδιά σας να προχωρήσετε με νομοθετική ρύθμιση της εξ αποστάσεως εργασίας, ώστε να μπορεί στο μέλλον να λειτουργήσει σε ένα δομημένο θεσμικό πλαίσιο;
 
Έτσι, στην Κύπρο η επαφή μας με την εξ’ αποστάσεως εργασία ήρθε μέσω της πανδημίας του Covid-19. Η Κυβέρνηση, στο γενικότερο πλαίσιο της στήριξης της στην ανταγωνιστική δυναμική της ψηφιοποιημένης οικονομίας θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ την υιοθέτηση σύγχρονων μορφών απασχόλησης, όπως είναι η εξ’ αποστάσεως εργασία. Το γεγονός αυτό, αντικατοπτρίζεται, όχι μόνο μέσω των πολιτικών του Υπουργείου αλλά και μέσω της ίδρυσης του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο ανάμεσα στις προτεραιότητές του έθεσε και τη αναβάθμιση των τεχνολογικών μας υποδομών για την εφαρμογή της εξ’ αποστάσεως εργασίας.
 
Όπως είναι κατανοητό, η εξ’ αποστάσεως εργασία μπορεί μέσω κάποιων μορφών που λαμβάνει να έχει επιπτώσεις στο καθεστώς απασχόλησης, στα εργασιακά δικαιώματα, στην κοινωνική προστασία, στην πρόσβαση στην εκπροσώπηση και στο βαθμό ασφάλειας στην εργασία.  Στόχος του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι ο περιορισμός των αρνητικών αυτών επιπτώσεων και η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της εξ’ αποστάσεως εργασίας, έτσι ώστε, να είναι επωφελής τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους εργοδότες. Γι’ αυτό και θεωρώ ως υποχρέωση μας την προώθηση της ρύθμισης του θέματος με ορθολογικό τρόπο, έτσι ώστε τα εμπλεκόμενα μέρη να επωφεληθούν ενός αμοιβαία επωφελούς ρυθμιστικού πλαισίου.
 
Η αναδιάρθρωση είναι σε εξέλιξη
Τις τελευταίες ημέρες οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας βρέθηκαν και πάλι στο επίκεντρο, λόγω της υπόθεσης του κακοποιημένου βρέφους. Τι πρέπει να γίνει ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν ανεπάρκειες σε μια τόσο σημαντική υπηρεσία;
 
Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) μετρούν σχεδόν εβδομήντα χρόνια προσφοράς υπηρεσιών χωρίς ουσιαστικά, εκτός από κάποιες προσπάθειες, να επιδιωχθεί ο ολοκληρωμένος εκσυγχρονισμός τους.  Τούτο, σε συνδυασμό με την όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων αλλά και τα άλλα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Υπηρεσίες, δημιουργεί δυσκολίες στις παρεμβάσεις που γίνονται. 
 
Αναγνωρίζοντας τα πιο πάνω, είναι σε εξέλιξη η αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών, η οποία στοχεύει στον εκσυγχρονισμό αλλά ταυτόχρονα κάνει, ανάμεσα σε άλλα, σημαντικές επενδύσεις σε θέματα ενίσχυσης της σφαιρικής αντιμετώπισης των αναγκών των περιπτώσεων με την προαγωγή της πολυθεματικής προσέγγισης (με την εξασφάλιση επαγγελματιών διαφόρων ειδικοτήτων), την ενίσχυση των Λειτουργών με την εξασφάλιση επαγγελματικής εποπτείας, την προαγωγή της εγγύτητας των εξυπηρετούμενων (μέσω συνεργειών με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης), την προώθηση πλήρωσης μόνιμων θέσεων Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών και Ιδρυματικών Λειτουργών κ.ά. Ταυτόχρονα το όλο Έργο της Αναδιάρθρωσης (στη βάση του δημοσιευμένου (στην ιστοσελίδα του ΥΕΠΚΑ) πλάνου, υλοποιείται σε φάσεις και έχει ήδη ξεκινήσει η πρώτη φάση, ενώ για την προώθηση του θα εξασφαλιστεί ομάδα διαχείρισης Έργου.
 
Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού σίγουρα θα δημιουργήσει νέες συνθήκες και προοπτικές στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.
 
Η υπόθεση του Στυλιανού ήταν ξεκάθαρο ότι σας άγγιξε προσωπικά. Διατάξατε έρευνα, θέσατε λειτουργούς σε διαθεσιμότητα και προαναγγείλατε αλλαγές. Πότε θα δούμε στην πράξη τα πράγματα να αλλάζουν προς το καλύτερο και πόσο διαφορετική Υπηρεσία θα έχουμε στο μέλλον;
 
Η περίπτωση για την οποία γίνεται αναφορά αναντίρρητα αποτελεί ένα τραγικό και ιδιαίτερα βεβαρημένο συναισθηματικά  γεγονός. Για το σκοπό αυτό, πέραν από τη δική μου έρευνα, οι έρευνες έχουν πάρει το δρόμο τους με τελευταία την παραπομπή σε ποινικούς ανακριτές, η εργασία των οποίων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
 
Έχοντας σχολιάσει ότι οι ΥΚΕ βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, έχουμε παραδεχθεί ότι απαιτείται η αλλαγή. Μια αλλαγή, όμως, που πραγματικά θα ανασυντάξει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας αλλά ταυτόχρονα θα αναγνωρίσει τη μέχρι σήμερα προσφορά του και θα αντιληφθεί τον αντίκτυπο των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων, που, όπως καταδεικνύει και η διεθνής πραγματικότητα και πρακτική, σε κανένα σύστημα δεν έχουν εξαλειφθεί, όσο προηγμένο και αν είναι το σύστημα παροχών.   
 
Πολιτικές ουσιαστικής στήριξης
Είσαστε μία από τις μακροβιότερες Υπουργούς στη διακυβέρνηση Αναστασιάδη. Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα επιτεύγματά σας και ποια είναι τα στοιχήματά σας μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας σας;
 
Θεωρώ ότι στους σημαντικούς σταθμούς του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι η εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, τη συγκέντρωση όλων των επιδομάτων και των αντίστοιχων νομοθεσιών στο Υπουργείο και τη σταδιακή αναβάθμιση των κοινωνικών παροχών προς τους πολίτες που έχουν ανάγκη, μέσω αναβαθμισμένων υπηρεσιών.
 
Η καταπολέμηση της ανεργίας μετά την οικονομική κρίση, η προστασία των δικαιωμάτων και των συνθηκών απασχόλησης των εργαζομένων, όπου έχουμε δώσει ιδιαίτερο βάρος στο συνεχή και στοχευμένο έλεγχο της αγοράς εργασίας, με τη σύσταση και της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων και η επέκταση και ο συνεχής εκσυγχρονισμός της κοινωνικής ασφάλισης.
 
Οι παροχές προς τα άτομα με αναπηρίες με την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Αναπηρία, η προώθηση της ισότητας με την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου και των μέτρων για υποστήριξη των πολύτεκνων και των ηλικιωμένων.
 
Προτεραιότητα των πολιτικών του Υπουργείου, είναι να αντιμετωπίσουμε τα άμεσα ζητήματα που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της πανδημίας αλλά και τις προκλήσεις που θα τίθενται, με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας.
 
Στοχεύουμε στην εισαγωγή πολιτικών και δράσεων που θα διασφαλίσουν την ουσιαστική στήριξη, αλλά και προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού με την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, τη στήριξη της οικογένειας και του παιδιού, καθώς και τη δημιουργία συνθηκών πραγματικής κοινωνικής ενσωμάτωσης για τα άτομα με αναπηρίες. Προτεραιότητα επίσης θα δοθεί στη στήριξη των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, Όσο αφορά τον τομέα της απασχόλησης, θα επιδιώξουμε τη βελτίωση της απασχολησιμότητας εργαζομένων και ανέργων, μέσω, μεταξύ άλλων μέτρων, της αναβάθμισης της κατάρτισής τους.
 
Ότι έχει επιτευχθεί από το Υπουργείο έγινε κατορθωτό με την άριστη συνεργασία του υπόλοιπου κρατικού τομέα, με τον οποίο συνεργαστήκαμε στα πλαίσια της προώθησης του κυβερνητικού έργου, πάντοτε κάτω από την καθοδήγηση και την υποστήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η προσπάθεια για επίτευξη των στόχων μας αποτελεί αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, τόσο των ανθρώπων που αποτελούν το Υπουργείο, όσο και των κοινωνικών εταίρων και όλων των άλλων εμπλεκόμενων φορέων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 

Δειτε Επισης

Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό