Νύχτα διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο-Σε αναζήτηση χρυσής τομής

Την χρυσή τομή αναφορικά με την κατανομή των κονδυλίων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και του Ταμείου Ανάκαμψης αναζητούν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από μία ημέρα που χαρακτηρίστηκε από δυστοκία.
 
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως πιο πολύς χρόνος δαπανήθηκε σήμερα σε μπαλκόνια και κλειστά δωμάτια, παρά στην αίθουσα που θα συνεδρίαζαν, αφού η διαπραγμάτευση έλαβε την μορφή διμερών και πολυμερών σχημάτων, με χαρακτήρα διαχωρισμού ανάμεσα σε «βόρειους» και νότιους». Μάλιστα, τέσσερις Πρωθυπουργοί κάποια στιγμή αποφάσισαν να κάνουν διάλειμμα και να πάνε να φάνε… τηγανητές πατάτες στην πλατεία Jourdan και ανέβασαν και σχετική φωτογραφία στο Twitter.
 
Τελικά οι 27 αρχηγοί των ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων ξανασυναντήθηκαν όλοι μαζί, για να συζητήσουν νέα, συμβιβαστική πρόταση του Προέδρου του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο πλαίσιο του δείπνου τους, στη βάση των συζητήσεων που έλαβαν χώρα κατά τις προηγούμενες ώρες.
 
Η νέα συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ μειώνει το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια και αυξάνει αυτό των δανείων στα 300 δισεκατομμύρια, αφήνοντας όμως το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισεκατομμύρια.
 
Τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για σκληρές διαπραγματεύσεις αλλά δεν κλείνουν εντελώς την πόρτα στο ενδεχόμενο συμφωνίας, παρά το γεγονός πως το χάσμα δεν γεφυρώθηκε πλήρως πριν οι ηγέτες να παρακαθίσουν ξανά στο ίδιο τραπέζι, καθώς φαίνεται πως το κλίμα έχει βελτιωθεί σε κάποιο βαθμό.
 
Λίγο πριν την έναρξη του δείπνου, πάντως, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έκανε λόγο για τέλμα, μειώνοντας αφενός τις προσδοκίες και αυξάνοντας αφετέρου την πίεση στους διαφωνούντες.
 
Υπενθυμίζεται ότι στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ενώ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας συνομίλησε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις