Τρίτη 4 Αυγ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Πρώτη συνάντηση μετά τις ενέργειες της Σπέχαρ που εξόργισαν την Κυβέρνηση

  15/07/2020 06:45
Πρώτη συνάντηση μετά τις ενέργειες της Σπέχαρ που εξόργισαν την Κυβέρνηση

Πρώτη συνάντηση μετά τις ενέργειες της Σπέχαρ που εξόργισαν την Κυβέρνηση

  15/07/2020 06:45
Συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, έχει σήμερα, στις 10:00 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενόψει της παρουσίας της κ. Σπέχαρ στο Συμβούλιο Ασφαλείας και της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
 
Οι συναντήσεις αυτές πάντοτε συμβαίνουν σε αυτό το χρονικό σημείο και ήδη η κ. Σπέχαρ είχε χθες αντίστοιχη συζήτηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος της ζήτησε διόρθωση «κάποιων παραλήψεων», όπως είπε, στην έκθεση των καλών υπηρεσιών.
 
Το κλίμα, ενδεχομένως, ίσως να είναι διαφορετικό στην συνάντησή της με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, καθώς αυτή είναι η πρώτη φορά που θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο, μετά τα σφοδρά παράπονα της Κυβέρνησης για τον τρόπο που η Ειδική Αντιπρόσωπος χειρίστηκε το ζήτημα των οδοφραγμάτων.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αποκαλέσει τις ενέργειες της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ «μη αντικειμενικές», αφού η  προτροπή των Ηνωμένων Εθνών για περαιτέρω συνεργασία των δύο πλευρών για το θέμα των οδοφραγμάτων, όταν η ψευδοκυβέρνηση «τούμπαρε» την συναντίληψη που υπήρξε μεταξύ του ιδίου και του Μουσταφά Ακιντζί, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως εξίσωση της νόμιμης Κυβέρνησης με το παράνομο μόρφωμα. Αυτή η αντίδραση ήταν κορύφωση της έντασης που προκλήθηκε μετά την απαράδεκτη αντίδραση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην απόφαση για αναστολή λειτουργίας ορισμένων οδοφραγμάτων για να γίνονται καλύτεροι έλεγχοι για τον κορωνοϊό και της σιωπής που επέδειξε στις μονομερείς ενέργειες της τουρκικής πλευράς.
 
Αναμένεται ότι, πέραν της ουσίας, ο Νίκος Αναστασιάδης θα θίξει το ζήτημα στην κ. Σπέχαρ και θα ακούσει τις εξηγήσεις της για την συμπεριφορά των υπηρεσιών της, έναντι ενός κράτους-μέλους του ΟΗΕ, που έλαβε αποφάσεις στη βάση της υποχρέωσής του να προστατέψει την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών του.  
 
Απ’ εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά στην έκθεση, η Λευκωσία έχει ήδη αποστείλει τις παρατηρήσεις της, οι οποίες αφορούν όλο το φάσμα του Κυπριακού τους τελευταίους μήνες. Μεταξύ άλλων,  θέτει ζητήματα που αφορούν την πανδημία και την στάση που έχει επιδείξει η τ/κ πλευρά, ενώ γίνεται εκτενής αναφορά στο ζήτημα των οδοφραγμάτων. Την ίδια στιγμή, αναφορές υπάρχουν και στο σύνολο των τουρκικών παραβιάσεων, από την νεκρή ζώνη μέχρι την ΑΟΖ. Αυτά αναμένεται να αναλυθούν σε λεπτομέρεια από τον Πρόεδρο στην κ. Σπέχαρ.
 
Ο Πρόεδρος έχει αρκετά γεμάτη ημέρα, καθώς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με την Ειδικό Αντιπρόσωπο του Αντόνιο Γκουτέρες, θα παραστεί στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής και θα προεδρεύσει του Υπουργικού Συμβουλίου. Κι αυτά λαμβάνουν χώρα μεταξύ δύο σημαντικών ταξιδιών, καθώς χθες βρέθηκε στην Αθήνα, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συμμετάσχει τη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 
Οι επαφές του στην Αθήνα και οι επαφές του στις Βρυξέλλες είναι άμεσα συνυφασμένες, καθώς Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελαν να βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό, ενόψει των συζητήσεών τους με τους Ευρωπαίους εταίρους. Αθήνα και Λευκωσία προτάσσουν το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας, των παραβιάσεων και των απειλών και της αντίδρασης της Ε.Ε.. Παρόλο που αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει κατά κύριο λόγο οικονομικό χαρακτήρα, αναμένεται ότι θα υπάρξει και νέα συζήτηση, μετά την μεγάλη συζήτηση που έγινε σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών στη συνεδρία του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα.
 
Κοινή γραμμή του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας είναι, όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης, να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα μέσα από την επιδίωξη μιας ουσιαστικής και αποτελεσματικής ενεργοποίησης της Ε.Ε., που θα οδηγήσει στην ειρήνη, στη σταθερότητα και στον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. «Δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσει αυτό που η Τουρκία επιδιώκει, δηλαδή να υποκύψουμε στην πρόκληση για να δημιουργηθεί μία κρίση αχρείαστη», πρόσθεσε.
 
Ενωμένη και αποφασισμένη, η Ευρώπη οφείλει πλέον να καταρτίσει έναν συγκεκριμένο κατάλογο ενεργειών και κυρώσεων εναντίον μίας χώρας που διεκδικεί ρόλο τοπικού ταραχοποιού, αλλά και εξελίσσεται σε απειλή για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων των δύο χωρών, σε συνέχεια των όσων οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας διεμήνυσαν στους ομολόγους τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας