Έκθεση Γκουτέρες, κορωνοϊό και σημεία διέλευσης συζήτησαν Ακιντζί-Σπέχαρ

Γραπτώς έδωσε τις θέσεις του για την έκθεση των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο αλλά και την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο Τ/κ ηγέτης Μουστφά Ακιντζί στην Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, με την οποία συναντήθηκε για μιάμιση ώρα σήμερα, στην πρώτη – όπως ο ίδιος ανέφερε – συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο, μετά την περίοδο των μέτρων για τον κορωνοϊό.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης προέβη σε δηλώσεις μετά την συνάντηση λέγοντας ότι «ζητήσαμε την διόρθωση κάποιων παραλείψεων που εντοπίσαμε στην έκθεση. Θα πούμε τις απόψεις μας για το θέμα πιο λεπτομερώς μετά την τελική μορφή της έκθεσης όπως αυτή προκύψει από το ΣΑ του ΟΗΕ».
 
Συζήτησαν επίσης, είπε ο κ. Ακιντζί, για το πώς μπορούν να διευρύνουν περισσότερο την συνεργασία στην Κύπρο όσον αφορά τον κορωνοϊό, λέγοντας ότι το να γίνει αυτό είναι βασικό γιατί δυστυχώς, όπως είπε, αυτή η πανδημία, σύμφωνα και με τους επιστήμονες παγκοσμίως, θα είναι μαζί μας για πολύ καιρό ακόμα. «Και θα συνεχίσει να προκαλεί προβλήματα όπως σε όλο τον κόσμο και εδώ στην Κύπρο. Γι’ αυτό σίγουρα πρέπει να επιτευχθεί μια πιο αποτελεσματική συνεργασία από αυτή που υπάρχει σήμερα μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί».
 
Για το θέμα των διελεύσεων, που, όπως ανέφερε, είναι πολύ σημαντικό, ο κ. Ακιντζί είπε ότι υπάρχουν σημεία που άνοιξαν και άλλα όχι, λέγοντας ότι η επαναλειτουργία του οδοφράγματος της οδού Λήδρας είναι σημαντική και για τις δύο πλευρές, όχι μόνο την μία. «Είναι σημαντικό για ολόκληρη την Κύπρο, για την ολότητα της Λευκωσίας, είναι ένα σημείο διέλευσης για πεζούς που ενώνει την καρδιά της Λευκωσίας». Υπενθύμισε ότι και ο ίδιος είχε συμβάλλει προς την κατεύθυνση της διάνοιξης του σημείου όταν ήταν «δήμαρχος» Λευκωσίας».
 
Πρόσθεσε δε ότι δεν είναι μόνο η τ/κ πλευρά και οι τ/κ καταστηματάρχες της περιοχής που επωφελούνται, αλλά και οι ε/κ καταστηματάρχες. Γι’ αυτό το λόγο, συνέχισε, είναι έτοιμοι να συνεργαστούν ώστε να ανοίξει το σημείο αυτό λαμβάνοντας όλα τα υγειονομικά μέτρα.
 
Ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε ότι μετέφερε στην κ. Σπέχαρ την άποψή του ότι είναι λάθος της ε/κ πλευράς η παρεμπόδιση κατά παράβαση του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, ιδιαίτερα Ευρωπαίων πολιτών να περάσουν στην τ/κ πλευρά. Η ομάδα του, πρόσθεσε, εργάζεται ήδη πάνω σε αυτό το θέμα με την ΕΕ και τα ΗΕ, ωστόσο «τα ΗΕ πρέπει να πάρουν αυτό το ζήτημα πλέον πιο σοβαρά. Αισθάνθηκα την ανάγκη να το τονίσω αυτό για άλλη μια φορά στην κ. Σπέχαρ».
 
Στην ερώτηση εάν έχει λάβει την επιδημιολογική έκθεση του «υπουργείου υγείας», ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν την πήρε «ούτε στην τουρκική. Έχασα πλέον το μέτρημα για το πόσες φορές την έχουμε ζητήσει από τις 23 Μαΐου, τότε γραπτώς αλλά μετά και γραπτώς και προφορικώς». Ο «υπουργός υγείας», πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί, χθες στη «βουλή» είπε ότι ετοίμασαν την έκθεση και είναι 45 σελίδες και θα την έστελνε στο «προεδρικό» σε 1 – 2 ώρες. «Από χθες μέχρι σήμερα αυτές οι μια δυο ώρες φαίνεται δεν πέρασαν. Γι’ αυτό δεν ήρθε η έκθεση».
 
Υπάρχουν, συνέχισε, ικανοί επιστήμονες στον τομέα της υγείας και όλο αυτό είναι μεγάλη ντροπή και προς αυτούς. Δεν θέλει, είπε, να ασκεί κριτική στην «κυβέρνηση» αλλά υπάρχουν κάποια θέματα που σε υποχρεώνουν να κάνεις την φωνή σου ν’ ακουστεί.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απαντά στο ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος-«Δεν αντιμετωπίζεις τα προβλήματα με ανεδαφικές προτάσεις»
Στην Κύπρο την Τρίτη ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας για επίσκεψη εργασίας
Θετική εξέλιξη θεωρεί ο Πρόεδρος τη συνάντηση Γκουτέρες-Ταταρ
N. Χριστοδουλίδης: Οι Τούρκοι στο παρασκήνιο επιχείρησαν να αποτρέψουν το σχέδιο Αμάλθεια
Σειρά αιτημάτων για αποδέσμευση κονδυλίων ενέκρινε η Επιτροπή Οικονομικών
Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη