Ιωάννα Συγκρασίτη: H απουσία κυρώσεων οδηγεί τον Ερντογάν να κάνει ό,τι θέλει

Σε ένα διαρκή αγώνα, ώστε να ξεχωρίσει από τον Κεμάλ Ατατούρκ και να κάνει την Τουρκία μία χώρα, που έχει ως βάση τη θρησκεία, έχει επιδοθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κινείται ανενόχλητος και πράττει ό,τι θέλει, χωρίς να ακούει τίποτα και κανένα. Ο Τούρκος πρόεδρος αψήφισε όσους των είχαν προειδοποιήσει για την Αγία Σοφία, ενώ κάνει ξεκάθαρο, για πολλοστή φορά, ότι δεν ακούει κανένα και δεν υπακούει σε καμία οδηγία.
 
Εξάλλου, η απουσία μίας πραγματικής απειλής, η οποία θα μπορούσε να του βάλει φρένο, τον αφήνει ελεύθερο να συνεχίζει τις προκλήσεις του στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ έχει αφήσει ανοιχτά μέτωπα τόσο στη Συρία, όσο και στη Λιβύη.
 
Η Διεθνολόγος, Ιωάννα Συγκρασίτη εξηγεί στον REPORTER την επικινδυνότητα των πράξεων του Ερντογάν στην περιοχή της Κύπρου, τις κόκκινες γραμμές που έχει περάσει η Τουρκία, ενώ υποδεικνύει με ποιο τρόπο μπορούν οι υπερδυνάμεις να σταθούν εμπόδιο στα σχέδια του Σουλτάνου.
 
Πρέπει να αναδειχθεί πολιτιστικά το θέμα της Αγίας Σοφίας
Η απουσία σημαντικών κυρώσεων είναι ο κύριος παράγοντας που οδηγεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει ό,τι θέλει, τονίζει η διεθνολόγος, υποδεικνύοντας πως αυτό φαίνεται από τον τρόπο που δρα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
 
«Το ζητούμενο για τον ίδιο είναι μέχρι το 2023, που θα είναι τα εκατό χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους, να ξεπεράσει την προσωπικότητα του Κεμάλ Ατατούρκ. Έτσι, μέσα από διάφορες ενέργειές του και ιδιαίτερα μέσα από αυτή την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, προσπαθεί να πετύχει αυτό το στόχο του».
 
Εξήγησε πως η άθλια κατάσταση της τουρκικής οικονομίας συντείνει στο γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί να διατηρήσει αρραγές το εσωτερικό του μέτωπο, αυξάνοντας τα στοιχεία του εθνικισμού.
 
«Το σημαντικό είναι η αντίδραση της υπόλοιπης πολιτισμένης διεθνής κοινότητας. Η Αγία Σοφία, θεωρώ, δεν ανήκει στη σφαίρα των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Είναι ένα θέμα που απασχολεί ολόκληρη τη χριστιανοσύνη, αλλά και τη διεθνή κοινότητα. Εκεί πρέπει να αποσκοπεί η στρατηγική της δικής μας πλευράς. Να αναδειχθεί, δηλαδή, το θέμα ως ένα διεθνές πρόβλημα και να ευαισθητοποιηθεί και ο πολιτισμένος ισλαμικός κόσμος. Από τη στιγμή που από την πλευρά μας, και αναφέρομαι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο, υπάρχει σεβασμός στα θρησκευτικά δικαιώματα των μουσουλμάνων και άλλων θρησκειών, το ίδιο θα έπρεπε να γίνεται και από την αντίθετη πλευρά».
 
«Όσο δύσκολα φτιάχνονται οι σχέσεις τους, τόσο εύκολα χαλάνε»
Όπως τόνισε η κ. Συγκρασίτη, απαιτείται προσοχή στις κινήσεις μας, καθώς πρέπει να αξιοποιήσουμε τη χρονική συγκυρία, ώστε να συνάψουμε συμμαχίες. Εξάλλου, σημείωσε πως η απόφαση για την Αγία Σοφία ενδεχομένως να ταράξει και τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.
 
«Η Ρωσία τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να είναι πολύ κοντά στην Τουρκία. Ωστόσο η απόφαση για την Αγία Σοφία, μπορεί να αλλάξει τη ροή της σχέσης τους, ενώ η ιστορία μας έχει διδάξει πως οι ρωσοτουρκικές σχέσεις, όσο δύσκολα φτιάχνονται, τόσο εύκολα χαλάνε».
 
Τα ανοιχτά μέτωπα του Ερντογάν στη Μεσόγειο και οι επικίνδυνες ενέργειες
Η κ. Συγκρασίτη, σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος, για ακόμη μία φορά φαίνεται να μην υπακούει σε κανένα, υπέδειξε πως οι ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην ΑΟΖ της Κύπρου, είναι πολύ επικίνδυνες. 
 
«Ο Ερντογάν υλοποιεί την διαχρονική πολιτική της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή μας. Αυτό φαίνεται, με τον πιο έμπρακτο τρόπο, από τις ενέργειες που κάνει στη Συρία και τη Λιβύη. Είναι πολύ επικίνδυνο, ωστόσο δεν αντιδρούν, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η διεθνής κοινότητα. Από τη στιγμή, ουσιαστικά, που η Τουρκία δεν έχει οποιοδήποτε οικονομικό κόστος, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αν οι υπερδυνάμεις είναι διατεθειμένοι να της επιβάλουν ιδιαίτερες οικονομικές πιέσεις και να πονέσει πραγματικά, τώρα που έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα, τότε έτσι μόνο, ίσως δούμε να γίνεται κάποια αλλαγή στην πολιτική της. Βέβαια, πρέπει να αναλογιστούμε ότι η Τουρκία είναι μία μεγάλη οικονομία, που σιγά-σιγά αναπτύσσει μία πολύ καλή αμυντική βιομηχανία».
 
Ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές ο Ερντογάν
Ερωτηθείσα να απαντήσει ποιες ενέργειες του Ερντογάν μπορούν να αποτελέσουν κόκκινη γραμμή για άλλες υπερδυνάμεις, ώστε να παρέμβουν και να τον σταματήσουν, η διεθνολόγος υποστήριξε πως ο Τούρκος πρόεδρος έχει ήδη ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή.
 
«Εκεί που δουν οι άλλες δυνάμεις ότι απειλούνται πραγματικά τα συμφέροντά τους στην ευρύτερη περιοχή, δηλαδή να αντιληφθούν ότι η Τουρκία προχώρησε σε επεμβατικές ενέργειες, τότε θα υπάρξει μία ισοπεδωτική αντίδραση. Εδώ υπάρχει και το θέμα των υδρογονανθράκων που είναι μεγάλο χαρτί. Αυτή η περίοδος είναι κρίσιμη, τα πάντα είναι ανοικτά. Αυτό το εκκρεμές που υπάρχει στην περιοχή μας, δεν έχει σταματήσει κάπου».
 
Η κ. Συγκρασίτη αναφέρθηκε και στη στάση των υπερδυνάμεων, οι οποίες ουσιαστικά μπορούν να σταματήσουν τις ενέργειες του Σουλτάνου Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς την ποντιοπιλατική. 
 
«Βάζουν τα οικονομικά τους συμφέροντα πάνω από τις αρχές και τις αξίες τους, πάνω από τον πολιτισμό τους, για τον οποίο αναφέρουν ότι εργάζονται».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»