Τρίτη 4 Αυγ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Συντονίζουν την αντίδρασή τους στις τουρκικές προκλήσεις Αναστασιάδης-Μητσοτάκης

  14/07/2020 06:37
Συντονίζουν την αντίδρασή τους στις τουρκικές προκλήσεις Αναστασιάδης-Μητσοτάκης

Συντονίζουν την αντίδρασή τους στις τουρκικές προκλήσεις Αναστασιάδης-Μητσοτάκης

  14/07/2020 06:37
Συντονίζουν την αντίδρασή τους έναντι των τουρκικών προκλήσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης θα συναντήσει σήμερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα, ενώ θα έχει και την πρώτη του συνάντηση με την νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς και συζήτηση με την αξιωματική αντιπολίτευση. Τον Πρόεδρο θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και ο Διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου.
 
Βασικό αντικείμενο της συζήτησης αναμένεται να είναι οι τουρκικές προκλήσεις και απειλές, οι οποίες εκδηλώνονται τόσο έναντι της Κύπρου όσο και έναντι της Ελλάδας και αναμένεται να συζητηθούν και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που είναι προγραμματισμένο για τις 17 και τις 18 Ιουλίου.
 
Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνουν σκυτάλη από τους Υπουργούς Εξωτερικών τους, Νίκο Χριστοδουλίδη και Νίκο Δένδια, οι οποίοι ανέπτυξαν τις ελληνικές θέσεις ενώπιον των ομολόγων τους στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων χθες, στην πρώτη face to face συνάντηση που είχαν μεταξύ τους εδώ και αρκετούς μήνες.
 
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποκαλύφθηκε για άλλη μία φορά η πολυγλωσσία της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, καθώς τα κράτη-μέλη δημιούργησαν τα γνωστά μπλοκ αυτών που πιστεύουν πως η Ένωση πρέπει να έχει μια πολύ πιο αυστηρή στάση έναντι της κατοχικής χώρας κι εκείνων που πιστεύουν σε μία πιο συγκαταβατική προσέγγιση.
 
Κύπρος και Ελλάδα είχαν στο πλευρό τους τη Γαλλία, την Αυστρία, την Σουηδία, τη Σλοβακία και το Λουξεμβούργο και τελικά αποφασίστηκε να μην ανάψουν το πράσινο φως στον Ζοζέπ Μπορέλ για να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Συμφωνήθηκε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος μπορεί να συνεχίσει τη βολιδοσκόπηση για την εξεύρεση τρόπων για μείωση των εντάσεων με την Τουρκία, αλλά στη βάση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου.
 
Ο ίδιος ο κ. Μπορέλ δήλωσε ότι το Συμβούλιο αναγνώρισε «ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και κάλεσε την Τουρκία να δημιουργήσει περιβάλλον που θα συμβάλει στην εκτόνωση. Ξεκαθάρισε, δε, ότι οι μονομερείς δράσεις της Τουρκίας πρέπει να τερματιστούν και επανέλαβε ότι οι γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ είναι παράνομες. Πρόσθεσε ότι η φρασεολογία είναι εξαιρετικά προσεκτική και άλλο πράγμα είναι ο διάλογος κι άλλο οι διαπραγματεύσεις. «Οι κυρώσεις είναι εργαλείο και όχι αυτοσκοπός», ανέφερε, τονίζοντας, ωστόσο, πως πρέπει να γίνονται σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών.
 
Την ίδια στιγμή, οι Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να ετοιμάσει έγγραφο επιλογών για περαιτέρω μέτρα εναντίον της Τουρκίας, ενώ θα συνεχιστούν οι εργασίες επί των προτάσεων της Κύπρου για πρόσθετες κυρώσεις, στη βάση των πολιτικών αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί. Για τον σκοπό αυτό θα συνεδριάσει και η ομάδα Relex την Πέμπτη.
 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο καταδίκασε έντονα την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία και κάλεσε την τουρκική Κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της. 
 
 
Η συζήτηση για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων θα συνεχιστεί στο Βερολίνο τον Αύγουστο, καθώς είναι ξεκάθαρο πως για την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς και για κάποια άλλα κράτη-μέλη, οι συνεχιζόμενες προκλήσεις πρέπει να οδηγούν σε ισχυρότερες απαντήσεις από την Ε.Ε. Όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας, μετά το πέρας της συνεδρίας, ο ίδιος προτίθεται να ζητήσει τη σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου, εάν, μέχρι το άτυπο Συμβούλιο, η Τουρκία κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας