Φωνάζει η ΕΔΕΚ για τη λίστα Γιωρκάτζη-Αναληθή στοιχεία για Μυριάνθους, πιστωτική για Σιζόπουλο

Στοιχεία σε ό,τι αφορά στα δάνειά του που αποδεικνύουν ότι οι αναφορές στο πρόσωπό του στη λίστα Γιωρκάτζη είναι αναληθή, έδωσε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους.
 
«Θα ήθελα να καταθέσω στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν ότι ο λογαριασμός του δανείου μου που φαίνεται μέσα στη Λίστα Γιωρκάτζη ως μη εξυπηρετούμενο δάνειο είναι αναληθή. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι από την πρώτη ημέρα του δανείου ήταν εξυπηρετούμενο και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις με προπληρωμένες δόσεις», ανέφερε.
 
Το συγκεκριμένο δάνειο δεν έχει τύχει καμίας ευνοϊκής μεταχείρισης ούτε σε χαριστικούς τόκους ούτε σε διαγραφή δανείου. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι  η συγκεκριμένη λίστα έχει σοβαρά προβλήματα και λάθη, τόνισε ο βουλευτής Πάφου.
 
«Πέραν τούτου, όμως, αυτό που θα πρέπει ουσιαστικά να επισημάνουμε είναι ότι αυτό που ζήτησε η Βουλή τον Δεκέμβριο του 2018 στην Επιτροπή Οικονομικών ήταν να παρουσιαστούν τα ονόματα των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, πολιτειακών και κρατικών αξιωματούχων οι οποίοι έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από τις τράπεζες είτε σε ότι αφορά ευνοϊκά δάνεια είτε σε διαγραφή δανείων είτε σε μείωση επιτοκίου, ζητήματα τα οποία ο απλός πολίτης ουσιαστικά δεν μπορούσε να απολαύσει», πρόσθεσε.
 
Από την άλλη σε ότι αφορά το ζήτημα του ότι η συγκεκριμένη λίστα συμπεριλαμβάνει πρόσωπα, είτε αυτά είναι βουλευτές είτε Υπουργοί, αλλά παράλληλα και κοινοτάρχες ή δημοτικούς συμβούλους, αυτό στην ουσία αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη που ουσιαστικά δεν εστιάζεται πια στο καίριο ζήτημα που θέλει απάντηση σήμερα, κατά πόσο κάποιοι πολιτικά εκτεθειμένοι ευθύνονται για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και για τη διάλυση και το ξεπούλημα του Συνεργατισμού, σημείωσε ο κ. Μυριάνθους.
 
«Αυτά είναι τα ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν. Αυτή είναι η λίστα που πρέπει να δοθεί για να ξέρει πραγματικά ο πολίτης ποιοι είναι οι υπεύθυνοι αυτής της τραπεζικής κοροϊδίας, τραγωδίας, σκανδάλου», κατέληξε.
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε ότι το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος  για τη λεγόμενη Λίστα Γιωρκάτζη. «Θα πρέπει να υπενθυμίσω για ακόμη μια φορά ότι αυτή η διαδικασία ξεκίνησε όταν τον Δεκέμβριο του 2018 κατά τη διάρκεια συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού εκ μέρους της ΕΔΕΚ, είχα ζητήσει από την τέως Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας να κατατεθεί ακριβώς ένας κατάλογος πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων τα οποία, εκτός από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να εξεταστεί εάν έτυχαν ενδεχομένως δανειοδότησης κατά προνομιακό τρόπο σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες», είπε.
 
«Μετά εκπλήξεως σήμερα διαπίστωσα ότι και το δικό μου όνομα περιλαμβάνεται σε αυτήν τη λίστα για ένα υπόλοιπο 2027ευρώ που αφορά την πιστωτική μου κάρτα, όταν μάλιστα το όριό της είναι 6000ευρώ και όταν όλοι γνωρίζουν ότι το υπόλοιπο σε μια πιστωτική κάρτα μπορείς να το αποπληρώσεις καταβάλλοντας αρχικά το 10%», ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος.
 
«Ως εκ τούτου εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω δύο πράγματα. Το πρώτο, ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ αφού συμπεριλαμβάνονται τα ονόματά μας στη λίστα δεν έχουμε δικαίωμα, ούτε εγώ, ούτε ο συνάδελφος Ηλίας Μυριάνθους, ο οποίος στη συνέχεια θα ξεκαθαρίσει το θέμα το δικό του, να συμμετάσχουμε στην Επιτροπή», δήλωσε.
 
«Εμείς όμως θα επιμείνουμε να γίνει ένας σχολαστικός έλεγχος του συνόλου των στοιχείων που περιλαμβάνονται στη λίστα. Θα πρέπει να διευκρινιστεί και να ζητηθεί αν σε αυτή τη λίστα συμπεριλαμβάνονται άτομα, πολιτικά πρόσωπα, συγγενείς πρώτου βαθμού ή και ακόμα και άλλοι που εμπλέκονται στην πολιτική, που έτυχαν επιλεκτικής διαγραφής δανείου ή και ενδεχομένως και μέρος του δανείου για να μπορέσει να γίνει μια σωστή δουλειά», τόνισε ο κ. Σιζόπουλος.
 

Δειτε Επισης

Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα