Ψάχνουν τρόπο να δαμάσουν το θηρίο οι ΥΠΕΞ-Ενώπιον τους οι ευρωτουρκικές σχέσεις

Ακόμη μια επωδός, που θα αφορά την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται να γραφτεί σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., όπου για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών θα καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι, για να εξετάσουν όλο το φάσμα των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. 

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ΣΕΥ, δεν αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις αφού ήδη κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, η οποία μάλιστα αυτό το εξάμηνο έχει την προεδρία της Ε.Ε., προκρίνουν μια πιο ήπια αντίδραση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, χωρίς κυρώσεις που θα επιφέρουν πραγματικό κόστος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η γερμανική προεδρία, τα τουρκικά συμφέροντα και τα καυτά ερωτήματα Αναστασιάδη

Στην αντίπερα όχθη, πέραν της Κύπρου και της Ελλάδας, βρίσκεται και η Γαλλία, η οποία τάσσεται υπέρ μιας δυναμικής αντίδρασης απέναντι στην Άγκυρα, τόσο για τις ενέργειες της εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όσο και για τις ενέργειες της στη Λιβύή, μετά και το επεισόδιο μεταξύ τουρκικής και γαλλικής φρεγάτας στα ανοιχτά της χώρας. 

Επίσημα, η ατζέντα του Συμβουλίου περιλαμβάνει την συνολική προσέγγιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη διμερή συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού και θεμάτων που σχετίζονται με τη Λιβύη και τη Συρία.

Το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ, κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό από τη στιγμή που κάθε κράτος θα πρέπει να ξεδιπλώσει τις σκέψεις του, αναφορικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, υπό τη σκιά των τουρκικών ενεργειών και εξαγγελιών που δημιουργούν τον κίνδυνο για θερμό επεισόδιο εντός του 2020. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι βασικοί στόχοι και οι καθοριστικοί παίκτες της επιχείρησης αποκλιμάκωσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του Μπορέλ δεν είναι άλλος από την εξασφάλιση μιας εντολής από τους 27 υπουργούς, που θα του επιτρέπει να εγκαινιάσει ένα διμερή διάλογο με την Άγκυρα, που θα αφορά όλες τις πτυχές των σχέσεων με την Τουρκία που περιλαμβάνει και την Κύπρο. Στο Συμβούλιο δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις και το όλο ζήτημα θα τεθεί ενώπιον των ηγετών της Ε.Ε. που θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά την πανδημία του κορωνοϊού τις επόμενες ημέρες.

Το επείγον του ζητήματος φαίνεται να έχει γίνει κατανοητό, ίσως για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο κυρίως μετά και από την αλαζονική συμπεριφορά που επιδεικνύει η Άγκυρα σε ότι έχει να κάνει και με τη Λιβύη.

Πέραν των θεμάτων με τις τουρκικές προκλήσεις που εδώ και μήνες μονοπωλούν το ενδιαφέρον των μέσων, ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να θίξει το ζήτημα και της μετατροπής της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί, προχωρώντας, κυρίως, σε μια ενημέρωση των ομολόγων του. 

Χθες ο Έλληνας ΥΠΕΞ, επεσήμανε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ ότι, «η Ελλάδα ζητά από την Ε.Ε. να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Άγκυρα παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και πως θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα».

Στο θέμα της Άγιας Σοφιάς, είπε, η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει τις δικές της ευθύνες». Υπογράμμισε και τον κίνδυνο «που πρέπει να αποφύγουμε», να θεωρήσουμε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας ως ζήτημα ελληνοτουρκικό. «Δεν είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό, δεν είναι καν ζήτημα ευρωτουρκικό. Είναι ένα ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού κανόνων που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα. Η Ελλάδα πρέπει να απευθύνεται στην Τουρκία για το θέμα αυτό, ως φορέας παγκόσμιων αντιλήψεων. Η Αγία Σοφία για τον κάθε Έλληνα είναι ένα κομμάτι της καρδιάς του. Όμως, στην παρούσα συζήτηση αυτό προστίθεται στο γεγονός της παγκόσμιας σημασίας του μνημείου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το ανατολίτικο παζάρι, το τείχος του Βερολίνου και ο ύπνος του δίκαιου

Της σημερινής συνεδρίασης του ΣΕΥ, θα προηγηθεί σύσκεψη του Νίκο Χριστοδουλίδη με τον Έλλαδίτη ομόλογο του Νίκου Δένδια και τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε Ζοζέπ Μπορέλ.

Σημειώνεται πως με βάση της ενημέρωση από το Υπουργείο Εξωτερικών στο ΣΕΥ, θα ανταλλαγούν απόψεις σε μια σειρά από θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Λιβύη, της Ειρηνευτικής Διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή, το Χονγκ Κονγκ και τη Βενεζουέλα, ενώ αναμένεται να συζητήσουν, επίσης, για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Σε μια άλλη εξέλιξη την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου οι δύο χώρες να συντονίσουν τα επόμενα βήματα τους ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφού όπως μετέδωσε η ελληνική κρατική τηλεόραση στην Αθήνα επικρατεί προβληματισμός καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είναι αρκετά τα κράτη μέλη που δεν αποδέχονται το ενδεχόμενο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

Δειτε Επισης

Πρόθεση να καταγγελθούν στην Αστυνομία όσοι δήλωσαν ψευδώς αλλαγή διεύθυνσης ενόψει εκλογών
Στηρίζει τον πρόεδρο του στις Ευρωεκλογές το Κόμμα για τα Ζώα
Στο Λονδίνο ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό
Τι σηματοδοτεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ-Η επόμενη μέρα και τα απόνερα στην Κύπρο
Ζητούν από την Ολγκίν να καταγράψει την απουσία κοινού εδάφους σε έκθεση οι τ/κ-«Αξιολόγησαν λάθος το νέο μας όραμα»
Τατάρ: Με σωφροσύνη χρήση των βάσεων στην Κύπρο, δεν θέλουμε να γίνει στόχος, είναι η δική μας πατρίδα
Καταγγελία για «κουβαλητούς» ψηφοφόρους από τη Δήμαρχο Λακατάμιας
Κυπριακό και σχέσεις με Κοινοπολιτεία σε συνάντηση ΠτΒ με ΓΓ οργανισμού
Με αναφορές στην επίθεση του Ιράν αλλά και το Κυπριακό το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής