Τα καυτά ζητήματα στην προεκλογική ατζέντα και τα αφηγήματα των κομμάτων

Λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, τα κόμματα ετοιμάζονται να ξεκινήσουν με την έλευση του φθινοπώρου τον προεκλογικό τους αγώνα, με στόχο να κτίσουν τις βάσεις που θα τους επιτρέψουν να υλοποιήσουν τους εκλογικούς στόχους που θέτουν.
 
Όπως σε κάθε προεκλογική περίοδο, έτσι και τώρα, το κάθε κόμμα ιεραρχεί τις προτεραιότητες και καταστρώνει τα πλάνα του όσον αφορά τους τομείς στους οποίους θα επικεντρώσει τον προεκλογικό του αφήγημα, ανάλογα πάντα με το ποιο θέμα η κάθε πολιτική δύναμη κρίνει πως μέσα από την ανάδειξή του θα επιτύχει την μέγιστη δυνατή απήχηση των δικών της θέσεων και πολιτικών ανάμεσα στους ψηφοφόρους. 
 
Ιδιαιτερότητα της προεκλογικής περιόδου στην οποία σε μερικούς μήνες το πολιτικό στερέωμα της χώρας θα εισέλθει δυναμικά, δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθεί στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού και των συνεπειών που αφήνει πίσω της, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Και τούτο, φυσικά, υπό την προϋπόθεση πως στην πορεία των πραγμάτων δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα θέσει εκ νέου σε πρώτο πλάνο την υγειονομική διάσταση του όλου προβλήματος και θα δημιουργήσει παράλληλα ένα καινούργιο ντόμινο πολυδιάστατων αρνητικών καταστάσεων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στα περί παραλείψεων ο Ιωάννου-«Εκ των υστέρων είναι εύκολο να κρίνεις»
 
Η κοινωνικοοικονομική πολιτική
Αν λοιπόν θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα παραμείνει όπως σήμερα έχει και πως σε ό,τι αφορά την υγειονομική πτυχή της κρίσης του κορωνοϊού δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε σε ανάλογες με αυτές της περασμένης άνοιξης επώδυνες συνθήκες… επιβίωσης, σε κυρίαρχο θέμα του προεκλογικού αγώνα είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο πως θα εξελιχθεί η οικονομία και όλα όσα συναφή ζητήματα αφορούν και άπτονται των κοινωνικοοικονομικών προσεγγίσεων εκάστου των κομμάτων.  
 
Μάλιστα, για το τι πρόκειται ν’ ακολουθήσει με φόντο ακριβώς την επόμενη μέρα της οικονομίας προϊδέασε μόλις την περασμένη Πέμπτη ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Άντρος Κυπριανού, ο οποίος στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ σε σχέση με τη διαχείριση στην οποία προέβησαν και τις αποφάσεις που έλαβαν, ενώ προεξόφλησε δραματική επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων ενώπιον των οποίων θα βρεθούν οι πολίτες το προσεχές διάστημα. Τα πυρά του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ απέκρουσαν βεβαίως σε ανάλογους υψηλούς τόνους, τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο ΔΗΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βαριές κουβέντες αντάλλαξαν Κυβέρνηση-ΑΚΕΛ με φόντο την πανδημία

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων μεταξύ του κυβερνητικού στρατοπέδου από την μια και του στρατοπέδου της αντιπολίτευσης από την άλλη, είχαν βρεθεί οι σχετικές με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας αποφάσεις, όπως ήταν για παράδειγμα εκείνη για την αναστολή των δόσεων των δανείων μέχρι τον Δεκέμβριο, καθώς και εκείνη που αφορούσε το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, το οποίο τελικά απέσυρε η Κυβέρνηση.
 
Όπως γίνεται αντιληπτό, η οικονομία και το πώς οι πολίτες θα εισπράττουν στην πορεία των πραγμάτων τις επιπτώσεις της κρίσης στην οποία περιήλθε ως απότοκο του κορωνοϊού, θα αποτελέσει ένα από τα πλέον καυτά, αν όχι το πιο καυτό ζήτημα στην προεκλογική ατζέντα.   
 
Στο πλαίσιο αυτό, αναλόγως του μεγέθους των επιπτώσεων, όπως πιο ευκρινώς εκτιμάται πως θα αποτυπωθούν τους αμέσως επόμενους μήνες, θα διαφανεί και το κατά πόσο το συγκεκριμένο κεφάλαιο, δηλαδή της οικονομίας, με όλες τις παραμέτρους του, θα αποτελέσει ένα ισχυρό προεκλογικό χαρτί για το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ ή για τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρεσέντο μηδενισμού αποδίδει ο ΔΗΣΥ στον Άντρο-Τον αφήνει στην κρίση της κοινωνίας
 
Κυπριακό και ΑΟΖ
Φυσικά, πέραν όλων όσων σχετίζονται με την πανδημία, είτε αυτά αφορούν την οικονομική είτε την υγειονομική της πτυχή, ψηλά στην ατζέντα του προεκλογικού θα βρεθούν εκ των πραγμάτων και άλλα ζητήματα. Το Κυπριακό σε συνάρτηση με την εξωτερική πολιτική, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της τουρκικής πειρατείας στην ανατολική Μεσόγειο και δη στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι ακριβώς ένα από αυτά. 
 
Οι όποιες εξελίξεις ίσως προκύψουν μετά τις παράνομες εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου στα κατεχόμενα, εκτιμάται πως θα οριοθετήσουν και το πλαίσιο εντός του οποίου το Κυπριακό θα απασχολήσει την προεκλογική συζήτηση στις ελεύθερες περιοχές, ενώ σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κύπρου, αυτό που θα καθορίσει ποιος εκ των ΔΗΣΥ ή των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα μπορέσει να κερδίσει την μάχη των εντυπώσεων στο εσωτερικό μέτωπο, είναι η αποτελεσματικότητα ή όχι των ενεργειών που γίνονται ή και θα γίνουν προς αναχαίτιση των τουρκικών μεθοδεύσεων.
 
Στην παρούσα φάση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν να λένε και να…χτυπούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο το γεγονός ότι το μόνο που εισπράττει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον διεθνή παράγοντα γενικότερα, είναι φραστικές διακηρύξεις συμπαράστασης χωρίς χειροπιαστό αντίκρισμα επί της… θαλάσσης.
 
Πρόκειται ασφαλώς για μια διαπίστωση που αποτελεί οδυνηρή πραγματικότητα και εμπεριέχει τεράστια δόση αλήθειας, με την Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα από την άλλη να αντιπαραβάλλουν το βάσιμο επιχείρημα πως κανείς δεν αναμένει ή δεν θα ανέμενε, είτε από την Ε.Ε. είτε από οποιαδήποτε άλλη φίλη χώρα, να παρέμβει με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, και δη στρατιωτικά, προκειμένου να αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το σφύριγμα της λήξης στο Κραν Μοντανά και η τριετής… καραντίνα του Κυπριακού  
 
Δεδομένων τούτων και δεδομένου πως ο δρόμος της διπλωματίας είναι ο μοναδικός που ως κράτος έχουμε ενώπιον μας, αυτό στο οποίο κρίνεται και θα κριθεί η αποτελεσματικότητα της εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης σε σχέση με το ζήτημα της τουρκικής εισβολής στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι στο κατά πόσο η Λευκωσία θα επιτύχει σε κάποια στιγμή την επιβολή πιο αυστηρών και, το κυριότερο, αποτρεπτικών κυρώσεων στην Άγκυρα. 
 
Κάτι τέτοιο, σαφώς και θα διευκολύνει την ρητορική του ΔΗΣΥ επί του κεφαλαιώδους αυτού θέματος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή συνέχισης ή και κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας χωρίς κανένα κόστος για την Άγκυρα, η αντιπολίτευση θα είναι εκ των πραγμάτων εκείνη που καυτηριάζοντας από την μια την επιθετικότητα της Τουρκίας, θα έχει ταυτόχρονα μπροστά της πεδίον δόξης λαμπρό για να στρέφει τα βέλη της κατά της Κυβέρνησης και κατά του ΔΗΣΥ. Έτσι όπως και προ ημερών έπραξε, όταν μετά από τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, εμφανιζόταν στις δηλώσεις του πολύ κατώτερος των προσδοκιών που η Λευκωσία είχε καλλιεργήσει.       
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλλαγή στάσης της Ε.Ε. για την Κύπρο ζήτησε από τον Μπορέλ ο Τσαβούσογλου

Το μεταναστευτικό
Ένα ζήτημα που εδώ και για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκεται σχεδόν διαρκώς στο προσκήνιο είναι, εξάλλου, το μεταναστευτικό. Η Κύπρος, ως αποδέκτρια δυσανάλογων για το μέγεθος και τον πληθυσμό της μεταναστευτικών ροών, ήγειρε επανειλημμένως και με φορτικό τρόπο το όλο θέμα σε επίπεδο Ε.Ε., ενώ προσφάτως ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ανακοίνωσε τη νέα μεταναστευτική πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση.
 
Το μεταναστευτικό, ως ένα πρόβλημα με πολυδιάστατες πτυχές, περιλαμβανομένων και των ανθρωπιστικού χαρακτήρα ιδιομορφιών του, βρέθηκε πολλάκις στο επίκεντρο των πολιτικών αντιπαραθέσεων και αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ Κυβέρνησης-ΔΗΣΥ και κομμάτων της αντιπολίτευσης.  Έτσι, θεωρείται βέβαιο πως θα απασχολήσει έντονα και την προεκλογική εκστρατεία, ειδικότερα μάλιστα από τη στιγμή που ως κεφαλαιώδους-όπως όλοι παραδέχονται- σημασίας θέμα, απασχολεί σχεδόν στην ολότητά της την κυπριακή κοινωνία.  
 
Για τον ΔΗΣΥ, η φιλοσοφία που η εξαγγελθείσα νέα μεταναστευτική πολιτική σκιαγραφεί, είναι αυτή που θα αποτελέσει τον βασικό άξονα γύρω από τον οποίο θα περιστρέψει τον λόγο του για το μεταναστευτικό, ενώ σε ό,τι αφορά τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, η κριτική και οι θέσεις που εκφράζονται και θα εκφραστούν κινούνται ανάλογα με την οπτική γωνία από την οποία το κάθε κόμμα αντικρίζει το θέμα. Ζητώντας, είτε πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση είτε πιο αυστηρά μέτρα προς περιορισμό του προβλήματος.      
 
Μεταρρυθμίσεις και…σκάνδαλα
Από την εξίσωση της θεματολογίας που αναμένεται να απασχολήσει έντονα την πορεία των κομμάτων προς τις βουλευτικές εκλογές, δεν αναμένεται φυσικά να απουσιάσουν και ζητήματα που δεν εμπίπτουν σε κάποια από τις πιο πάνω κατηγορίες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Το κάλεσμα του Αβέρωφ, οι μεταρρυθμίσεις και ο άξιος καπετάνιος
 
Για παράδειγμα, επιχειρώντας κανείς να αποκρυπτογραφήσει τους σχετικούς σχεδιασμούς των πολιτικών δυνάμεων, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί πως για τον ΔΗΣΥ, ως κυβερνών κόμμα, προτεραιότητα θα αποτελέσει, ανάμεσα σε άλλα, η ανάδειξη του μεταρρυθμιστικού έργου που έχει επιτελεστεί όλα αυτά τα χρόνια από την Κυβέρνηση, με αιχμή του δόρατος την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ), αλλά και όλων όσων άλλων μεταρρυθμίσεων προωθούνται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο στόχος για το ΓεΣΥ, το όφελος των ασθενών και οι φραγμοί στις καταχρήσεις

Από την άλλη, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης σαφώς και θα επιχειρήσουν, σε συνδυασμό με την κατάθεση των δικών τους προτάσεων, να αναδείξουν με έμφαση το καθετί που στη δική τους αντίληψη θα μυρίζει, είτε σκάνδαλο είτε ζήτημα που κατά την εκτίμησή τους θα είναι δυνατό να επιφέρει πολιτικό κόστος σε Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άναψε φωτιές το ΑΚΕΛ... Σφάζονται ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ για τα μάτια του Οδυσσέα

Δειτε Επισης

Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»