Τρίτη 11 Αυγ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Υπ. Δικαιοσύνης: Όποια προοπτική επανέναρξης συνομιλιών απαιτεί τερματισμό τουρκικών προκλήσεων

  12/07/2020 15:17
Υπ. Δικαιοσύνης: Όποια προοπτική επανέναρξης συνομιλιών απαιτεί τερματισμό τουρκικών προκλήσεων

Υπ. Δικαιοσύνης: Όποια προοπτική επανέναρξης συνομιλιών απαιτεί τερματισμό τουρκικών προκλήσεων

  12/07/2020 15:17
Η οποιαδήποτε προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων απαιτεί τον τερματισμό από την Τουρκία των προκλητικών και διεθνώς καταδικαστέων ενεργειών παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που κατ’ επανάληψη λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα με τις προειδοποιήσεις μάλιστα, και για περαιτέρω κλιμάκωσή τους στο επόμενο διάστημα, τόνισε την Κυριακή η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Έμιλη Γιολίτη.
 
Μιλώντας στο ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων του πραξικοπήματος, που τελέστηκε στη Λεμεσό, στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντανάσσης (Καθολική), η Υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τάσσονται παράλληλα ενάντια στο διεθνές δίκαιο και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, δημιουργώντας πρόσθετα μια ευρύτερη απειλή στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
 
«Από πλευράς μας, δηλώνουμε ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες ασφαλούς και ειρηνικού περιβάλλοντος στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή. Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αντιληφθούν ότι η επίτευξη μιας βιώσιμης και διαρκούς λύσης του κυπριακού ζητήματος είναι δυνατόν να επιτευχθεί μόνο μέσω αμοιβαίου σεβασμού και συμβιβασμών, ότι θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και ότι θα επιδείξουν ξεκάθαρα τη θετική βούληση την οποία ισχυρίζονται ότι έχουν, ούτως ώστε σύντομα να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συνολικής λύσης στο κυπριακό», ανέφερε.
 
Σε ότι αφορά στους ήρωες της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κ. Γιολίτη εξήρε τη θυσία τους και εξέφρασε  τον θαυμασμό και τον σεβασμό της πολιτείας προς αυτούς και τις οικογένειες τους. Είπε πως "τιμούμε με ευλάβεια όσους χάθηκαν εκείνες τις τραγικές μέρες που έζησε η πατρίδα μας, και που ακόμη και σήμερα η τύχη πολλών εξακολουθεί να αγνοείται. Η πιο τραγική πτυχή της κυπριακής τραγωδίας είναι ασφαλώς αυτή των αγνοουμένων μας. Το χρέος μας ιδιαίτερα έναντι των συγγενών, είναι βαρύτατο και θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα τις προσπάθειες με στόχο τον τερματισμό της απαράδεκτης στάσης που επιδεικνύει η Τουρκία, η οποία συνιστά πρόκληση απέναντι στην πολιτισμένη ανθρωπότητα, και τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενού μας».
 
Σημείωσε πως "μέσα από τις συντονισμένες ενέργειες και πιέσεις που ασκούμε και στηρίζοντας πλήρως και με κάθε τρόπο το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, έχει μέχρι στιγμής ολοκληρωθεί ένας αριθμός εκταφών εντός των ζωνών της κατοχικής δύναμης και ως εκ τούτου διακριβώθηκε η τύχη των εν λόγω αγνοουμένων. Δεδομένου ότι ακόμη εκκρεμεί η εξακρίβωση της τύχης 810 αγνοουμένων εκφράζουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να απαιτούμε τόσο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όσο και από τη διεθνή κοινότητα, να ασκήσουν την απαραίτητη πίεση στην κατοχική δύναμη, προκειμένου να επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση σε αρχεία και πληροφορίες, που θα υποβοηθήσουν την έρευνα της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων και θα της επιτρέψει  να πραγματοποιήσει επιπρόσθετες εκταφές σε στρατιωτικές ζώνες στις οποίες βρίσκονται χώροι ταφής αγνοουμένων».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας