Τετάρτη 12 Αυγ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Δριμεία καταδίκη της τουρκικής βεβήλωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς από τα κόμματα

  10/07/2020 19:09
Δριμεία καταδίκη της τουρκικής βεβήλωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς από τα κόμματα

Δριμεία καταδίκη της τουρκικής βεβήλωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς από τα κόμματα

  10/07/2020 19:09
Μετά τον Υπουργό Εξωτερικών, σφοδρή κριτική εναντίον της απόφασης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί άσκησαν και τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο, με το κυβερνών κόμμα να καταθέτει ψήφισμα καταδίκης στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Την ίδια στιγμή, το ΔΗΚΟ ανέλαβε πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών εναντίον της ωμής πρόκλησης.
 
Στην ανάγνωση των πολιτικών δυνάμεων υπάρχουν αναφορές και στην τουρκική στάση στο Κυπριακό, καθώς και προειδοποιήσεις προς την Κυβέρνηση της Ελλάδας και της Κύπρου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άμεση αντίδραση της Λευκωσίας μετά την προκλητική τουρκική απόφαση για την Αγία Σοφία
 
ΔΗΣΥ
«Η Τουρκία με την απόφασή της για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, παραβίασε ακόμη μια φορά και με προκλητικό τρόπο κάθε έννοια διεθνούς δικαίου αγνοώντας όλες τις διεθνείς εκκλήσεις κυβερνήσεων, χωρών και Σωμάτων όπως η UNESCO που μάταια καλούσαν την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί το παγκοσμίου φήμης ιστορικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό μνημείο και να μην προβεί σε αυτή την ενέργεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ.
 
Ως Δημοκρατικός Συναγερμός έχουμε ήδη καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισμα καταδίκης της απόφασης της Τουρκίας για την Αγία Σοφία, προστίθεται στην ανακοίνωση.
 
«Επιπρόσθετα και σε όλους τους τόνους, έχοντας κι ως Κυπριακή Δημοκρατία υποστεί τη βεβήλωση μνημείων πολιτισμού στην κατεχόμενη γη μας ως αποτέλεσμα της τουρκικής βαρβαρότητας, καταδικάζουμε την απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας η οποία κινείται έξω από κάθε λογική θρησκευτικού σεβασμού αλλά και των δεσμεύσεων και νομικών υποχρεώσεων που έχει η Τουρκία απέναντι στην Αγία Σοφία ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», καταλήγει το κυβερνών κόμμα.
 
ΔΗΚΟ
«Καταδικάζουμε με θλίψη και οργή την υλοποίηση των απειλών Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η σχετική απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας, καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη έντονης κινητοποίησης Κυβερνήσεων, Διεθνών Οργανισμών και πολιτών, προκειμένου να καταδικαστούν και εν τέλει ν’ ανατραπούν οι προκλητικές αποφάσεις της Τουρκίας», τόνισε το ΔΗΚΟ.
 
«Καλούμε εκ νέου τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο να ενισχύσουν την πρωτοβουλία που ανέλαβε το Δημοκρατικό Κόμμα για διαμαρτυρία και καταδίκη της ωμής αυτής πρόκλησης, υπογράφοντας το σχετικό ψήφισμα στον σύνδεσμο: http://tiny.cc/2wa3rz», σημείωσε περαιτέρω.
 
«Ουδείς δικαιούται να διαγράψει την ιστορία, ουδείς δικαιούται να προσβάλλει την υπόσταση μνημείων πολιτιστικής και θρησκευτικής αξίας. Η δύναμη της κοινωνίας των πολιτών είναι ισχυρή.
Η σύσσωμη αντίδραση μπορεί να στρέψει τη διεθνή κοινή γνώμη εναντίον της Τουρκίας, η οποία παραβιάζει συστηματικά και κατάφωρα τις διεθνείς υποχρεώσεις της και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», κατέληξε το ΔΗΚΟ.
 
ΕΔΕΚ
Η καταδικαστέα απόφαση του Ερντογάν για την Αγία Σοφία επιβεβαιώνει την ισλαμοφασιστική του νοοτροπία, υπέδειξε στην δική της ανακοίνωση η ΕΔΕΚ.
 
«Λυπούμαστε που πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα δεν διέγνωσαν την προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν και μάλιστα τον πίστωναν με καλή διάθεση και πρόθεση για επίλυση του Κυπριακού με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο», ανέφερε περαιτέρω.
 
Κίνημα Αλληλεγγύη
«Η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ενός από τα πιο εμβληματικά μνημεία της Χριστιανοσύνης σε τζαμί, συνιστά βαρύτατη ύβρι για την Ελλάδα, τον Ελληνισμό, τον Χριστιανισμό και κάθε ελεύθερο πνεύμα επί της γης», δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους.
 
«Η απόφαση είναι σαφώς επίδειξη ισχύος από τον ανερμάτιστο παράφρονα δικτάτορα Ερντογάν, ο οποίος έχει κάνει τον Χίτλερ να ωχριά μπροστά στις αποκοτιές του», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε ακόμη πως η Αγία Σοφία δεν είναι διαθρησκευτικό πολιτισμικό μνημείο αλλά μνημείο του Χριστιανισμού. Ας μην υπονομεύουν οι δήθεν εκσυγχρονιστές τον αγώνα των Ελλήνων και η Αθήνα ας απαντήσει με σκληρά μέτρα στην Τουρκία όπως η απέλαση του Τούρκου πρέσβη και το κλείσιμο όλων των τουρκικών προξενείων στην Ελλάδα.
 
«Η Ελλάδα πρέπει επίσης να ζητήσει την προστασία του μνημείου από την ΟΥΝΕΣΚΟ και των ψηφιδωτών από την καταστροφή του ασβεστώματος. Η Τουρκία είναι έτοιμη να επιτεθεί στην Ελλάδα για αυτό συνεχίζει τις προκλήσεις. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι», κατέληξε. .
 
Συμμαχία Πολιτών
«Η επαίσχυντη απόφαση – με τη βούλα του Ερντογάν – που ανοίγει τον δρόμο για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ξεγυμνώνει ακόμα μία φορά την απόλυτη βαρβαρότητα που διακατέχει διαχρονικά την τουρκική ηγεσία», τόνισε η Συμμαχία Πολιτών.
 
Η Συμμαχία Πολιτών καταδικάζει μ’ αποτροπιασμό και έντονα τη σημερινή απόφασης ντροπής. Πρόκειται για την απόλυτη αποκάλυψη του φασιστικού και φανατικού χαρακτήρα του αδίστακτου Ερντογάν, ο οποίος δεν σέβεται καμία αξία για τους άλλους λαούς και θρησκείες, υπογράμμισε.
 
«Η πρόκληση της Άγκυρας αποτελεί την κορωνίδα μίας σειράς προκλήσεων και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας. Ο Ερντογάν δεν διστάζει να τα βάλει με κανέναν, έχοντας πολλά μέτωπα ανοικτά ταυτόχρονα», σημείωσε το κίνημα.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα θα εντείνεται όσο οι μεγάλες δυνάμεις και η ΕΕ κρύβονται πίσω απ’ το δάχτυλό τους. Ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει από λόγια. Μόνο μέσω των κυρώσεων που θα επιφέρουν ουσιαστικό κόστος στην Τουρκία, μπορεί να υποκύψει η Τουρκία. Αυτό δείχνει το πρόσφατο παρελθόν και αυτό τον δρόμο πρέπει ν’ ακολουθήσουν οι μεγάλες δυνάμεις.
 
«Εξυπακούεται ότι προς αυτό το δρόμο πρέπει να οδεύσει και η Κυβέρνηση. Οι λεκτικές καταδίκες αποδεδειγμένα δεν αποφέρουν αποτέλεσμα. Εκτιμούμε ότι έχει πειστεί ακόμα και ο πιο δύσπιστος ότι η τουρκική επιθετικότητα δεν έχει όρια. Όποιος συνεχίζει να εφαρμόζει ή διεκδικεί την πολιτική των λεκτικών καταδικών, πλέον θεωρείται συνένοχος στο έγκλημα της Τουρκίας», κατέληξε η Συμμαχία.
 
ΕΛΑΜ
«Η σημερινή απόφαση βάση του Συμβουλίου Επικρατείας της Τουρκίας, βάσει του οποίου η Αγία Σοφία μπορεί να μετατραπεί σε τζαμί, πρέπει να βρει δυναμική απάντηση από τον Ελληνικό και Ορθόδοξο κόσμο», ανέφερε το ΕΛΑΜ στη δική του ανακοίνωση.
 
Όπως είπε, η κίνηση της Άγκυρας αποτελεί προσβολή στα Ιερά και τα Όσια της Ελληνορθοδοξίας και δεν πρέπει να γίνει ανεκτή. «Δεν περιμέναμε βεβαίως τίποτα λιγότερο από την Τουρκία, τη χώρα που μετέτρεψε τις κατεχόμενες Εκκλησίες της Κύπρου σε στάβλους», επεσήμανε.
 
Κατέληξε προτείνοντας «μετά από αυτή την προκλητική και επιθετική ενέργεια της Τουρκίας απέναντι στην Ορθοδοξία το ΕΛΑΜ να ισχύσει η αρχή της αμοιβαιότητας και να ξαναγίνουν Ορθόδοξες Εκκλησίες όλα τα τεμένη που οικειοποιήθηκαν οι Τούρκοι μετά το 1571 στην ελεύθερη Κύπρο».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας