Τα «έψαλλε» ο Άντρος στον ΥΠΑΜ για το αμερικανικό πρόγραμμα κατάρτισης

Η συμμετοχή σε πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης των ΗΠΑ δεν σημαίνει απομάκρυνση από τις σχέσεις με την Ρωσία, δήλωσε ο ΥΠΑΜ, Χαράλαμπος Πετρίδης μετά το τέλος της εθιμοτυπικής συνάντησης με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος εξέφρασε και πάλι την διαφωνία του κόμματός του για το πρόγραμμα ΙΜΕΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το πρόγραμμα κατάρτισης, η προσέγγιση με τις ΗΠΑ και η ενόχληση της Τουρκίας

Στις δηλώσεις στα γραφεία του ΑΚΕΛ ο κ. Κυπριανού κάλεσε την κυβέρνηση «να μας απαντούν με επιχειρήματα και όχι αφορισμούς».
 
Δεν τίθεται θέμα διακοπής σχέσεων με Ρωσία δηλώνει ο ΥΠΑΜ
Πάγια επιδίωξη για το ΥΠΑΜ είναι η συνεργασία με όλα τα φιλικά κράτη, χωρίς εξαιρέσεις, ανέφερε ο Χαράλαμπος Πετρίδης, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνή προγράμματα συμβάλλει στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και «τα προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης των ΗΠΑ δεν εξυπακούν σε καμιά περίπτωση ότι κόβουμε δεσμούς με άλλες χώρες».
 
Ο  ΥΠΑΜ δήλωσε ότι «η Ρωσία είναι μια χώρα με την οποία διαχρονικά έχουμε μια άριστη συνεργασία και σας διαβεβαιώνω ότι δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα διακοπής αυτής της συνεργασίας. Προσβλέπουμε σε μια ουσιαστική και παραγωγική συνεργασία και θεωρούμε ότι ο θεσμός του ΥΠΑΜ μένει μακριά από οποιεσδήποτε αντιπαραθέσεις».
 
Επικρίσεις Κυπριανού για την στρατιωτική εκπαίδευση από ΗΠΑ
Είμαι υποχρεωμένος να θίξω το ζήτημα που προέκυψε με την επιθυμία εκ μέρους των ΗΠΑ να εκπαιδεύσουν τον κυπριακό στρατό, το οποίο δεν πρέπει να κρίνεται απομονωμένα αλλά προκύπτει από τον νόμο Ρούμπιο-Μενέντεζ για την χάραξη στρατηγικής για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Στο νόμο ξεκαθαρίζεται ότι στόχος των ΗΠΑ στην περιοχή είναι να εξαφανίσουν τα όποια ρωσικά, κινέζικα και ιρανικά συμφέροντα, πρόσθεσε «και θα αξιοποιήσουν γι’ αυτό το σκοπό 3 χώρες, την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ».
 
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι όταν έθεσαν το θέμα στην κυβέρνηση η απάντηση είναι ότι πρόκειται για μονομερείς αποφάσεις των ΗΠΑ, δεν έχουν την δική μας στήριξη και δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε μια τέτοια προσπάθεια. «Διαπιστώνουμε ότι σιγά σιγά όλα αυτά εφαρμόζονται». Εάν, συνέχισε, οι ΗΠΑ είχαν καλή πρόθεση να έρθουν στην περιοχή και να μας βοηθήσουν οικονομικά, στρατιωτικά, στον τομέα του τουρισμού, αντικαθιστώντας τις ροές που σήμερα έχουν από ρωσικά, κινέζικα κεφάλαια και Ρώσους, Κινέζους τουρίστες, αλλά και πολιτικά ενάντια στην Τουρκία – που είναι επιθετική και προκλητική έναντι της Κύπρου – «κάποιος θα μπορούσε να πει, εντάξει ας πιούμε και αυτό το ποτήρι, να προσδεθούμε στο άρμα των ΗΠΑ με κάποια συγκεκριμένα ανταλλάγματα προς όφελος της Κύπρου και του κυπριακού λαού».
 
Δυστυχώς, ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού, ούτε στην οικονομία, ούτε στον τουρισμό, πολύ περισσότερο στον πολιτικό τομέα, οι ΗΠΑ δεν έδειξαν προθέσεις να μας στηρίξουν έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Και έφερε ως παράδειγμα δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ αλλά και της Αμερικανής Πρέσβειρας στην Κύπρο, αλλά και του Τζοζέμπ Μπορέλ, Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την τηλεδιάσκεψη με τον κ. Πομπέο ο οποίος του έθεσε δύο ζητήματα, την εκτόνωση της κρίσης στη Λιβύη και η Τουρκία να διατηρηθεί μακριά από την Ρωσία και την Κίνα.
 
«Σε αντίθεση με τα όσα έλεγε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι θα στέλνονταν ένα πολύ ισχυρό διατλαντικό μήνυμα στην Τουρκία». Εμείς, είπε, δεχόμαστε να εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των ΗΠΑ χωρίς ανάλογη εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Η έκκληση του προς την κυβέρνηση, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είναι να απαντά με επιχειρήματα στα όσα λέει, «όχι να αφορίζουν. Γιατί στο τέλος θα φανεί ότι το μόνο πράγμα που ξέρουν είναι να αφορίζουν και να επιχειρούν να διασυνδέουν τον όποιο διαφωνεί μαζί τους με τις οποιεσδήποτε καταστάσεις. Δεν δέχονται κριτική ούτε για ζητήματα οικονομικά, ούτε για πολιτικά, ούτε για ζητήματα κοινωνικά. Ε, τους ξεκαθαρίζουμε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα σταματήσει να λέει τις απόψεις του, τεκμηριωμένα, στη βάση επιχειρημάτων και ας μας απαντήσουν με επιχειρήματα».
 
Απευθυνόμενος προς τον κ. Πετρίδη είπε ότι «λυπούμαι που τα είπα αυτά, αλλά δυστυχώς έπρεπε να τα πω».
 
Σε ερώτηση για το τί περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης των ΗΠΑ και αν πρόκειται μόνο για αξιωματικούς της ΕΦ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν έχουν ενημέρωση, γνωρίζουν μόνο ότι αναμένεται η έγκριση του προϋπολογισμού από το αμερικανικό Κονγκρέσο.
 
Ο ΥΠΑΜ είπε ότι δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχει εκφρασθεί μία πρόθεση – όπως είπε – που πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο και μετά θα τροχιοδρομηθούν οι λεπτομέρειες.
 
Κληθέντες να σχολιάσουν ανακοίνωση του «υπεξ» για τοποθέτηση κινούμενων θέσεων μάχης – τσιμεντένιων θέσεων, κοντά στα οδοφράγματα, για τα οποία ο "υπεξ" Κουντρέτ Οζερσάι φέρεται να διατύπωσε παράπονα στην Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και να έστειλε επιστολή στον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές αποστολές, κ. Λακρουά, οι κκ. Κυπριανού και Πετρίδης είπαν ότι δεν γνωρίζουν. Ο ΥΠΑΜ ανέφερε ότι θα το ερευνήσει και αν ισχύει πρέπει να είναι τοποθέτηση που έγινε  στο παρελθόν.
 
Στην ερώτηση εάν συζήτησαν τις επικείμενες εκλογές στον Δήμο Αγλαντζιάς  απάντησαν και οι δύο ότι δεν τους απασχόλησε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ να λέει ότι αντάλλαξαν πληροφορίες στο πόδι, πριν ξεκινήσουν τις δηλώσεις, και τον τέως Δήμαρχος να δηλώνει ότι «πλέον έχουμε αλλάξει καθήκοντα».
 
Εθιμοτυπική συνάντηση
Ο κ. Κυπριανού αρχικά ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον κ. Πετρίδη στο δύσκολο έργο που ανέλαβε. Την άμυνα πρέπει να την οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ανέφερε, όχι γιατί θα λύσουμε το Κυπριακό με τον πόλεμο, αλλά γιατί χρειάζεται να έχουμε επαρκή άμυνα για να μπορέσουμε να αντιδράσουμε σε περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να προχωρήσει, μέχρις ότου αντιδράσει η διεθνής κοινότητα.
 
Ξεκαθάρισε στον ΥΠΑΜ, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, ότι το ΑΚΕΛ θα εξακολουθεί να στηρίζει τα θέματα εθνικής ασφάλειας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, διατυπώνοντας εκεί και όπου απαιτείται την δική τους διαφορετική άποψη για ενέργειες που γίνονται ή αποφάσεις που λαμβάνονται.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές