Πώς τοποθετείται το ΑΚΕΛ για την επόμενη μέρα της πανδημίας

Την αποφασιστικότητα του ΑΚΕΛ «να σταθεί μπροστά και να εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του λαού και της Κύπρου, δυναμικά και μαχητικά» εξέφρασε ο Γενικός του Γραμματέας σε σημερινή διάσκεψη Τύπου για την επόμενη ημέρα της πανδημίας του κορωνοϊού, λέγοντας πως «ο εφιάλτης δεν τελείωσε».
 
Μιλώντας κατά την οπτικογραφημένη διάσκεψη Τύπου, η οποία θα μεταδοθεί απόψε στις 7 από το ΡΙΚ, ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε ξανά τους επαγγελματίες υγείας όλων των βαθμίδων, «για την ακούραστη προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουμε την πανδημία». Η επόμενη μέρα, πρόσθεσε, φέρνει πολλά προβλήματα και δεν πρέπει οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι να πληρώσουν τις συνέπειες και αυτής της κρίσης. Η κυβέρνηση ανέφερε, αρχικά υποτίμησε τον κίνδυνο, λήφθηκαν τα σωστά μέτρα όταν άρχισαν οι κυβερνώντες να ακούν τους εμπειρογνώμονες, αλλά δεν άντεξαν μέχρι το τέλος. «Σε κάποια στιγμή μπήκαν στη μέση σκοπιμότητες που αποτυπώθηκαν σε διάφορες κυβερνητικές αποφάσεις».
 
Αναφερόμενος στο τι έκανε το κόμμα του κατά την κρίσιμη περίοδο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ ανέπτυξε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, με κορυφαία τη διάθεση στελεχών μας σε όλες τις επαρχίες ως εθελοντές για κατ΄οίκον βοήθεια διαφόρων ευπαθών ομάδων.  Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και στις προτάσεις που το κόμμα του κατέθεσε στη Βουλή για διάφορους τομείς της οικονομίας, στήριξη εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απαίτησε να μη μειωθούν μισθοί και να μη χαθούν θέσεις εργασίας, ανέδειξε τις καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών και επιδομάτων. Μέχρι σήμερα επιμένουμε να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις εκατοντάδων εργαζομένων που καλούνται να επιβιώσουν χωρίς εισόδημα ή με πενιχρό επίδομα, πρόσθεσε.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι κυβερνώντες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το ιδεολόγημά τους περί ιδιωτικοποίησης των πάντων, κατεδαφίστηκε από την πανδημία. «Ο ρόλος του δημόσιου συστήματος υγείας αποδείχτηκε αναντικατάστατος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι στερήσεις βασικού εξοπλισμού λόγω των περικοπών των προηγουμένων χρόνων φάνηκαν με το ξέσπασμα της πανδημίας. Ο ρόλος, ανέφερε, του κράτους σε ότι αφορά τη διασφάλιση βασικών δικαιωμάτων, στη διασφάλιση της υγείας, της παιδείας, της στέγασης, της κοινωνικής πρόνοιας είναι αναντικατάστατος. Όπως είναι απαραίτητη και η κρατική παρέμβαση σε ζωτικούς και στρατηγικούς τομείς όπως είναι η ενέργεια, οι επικοινωνίες και οι μεταφορές.
 
Ο κ. Κυπριανού στάθηκε στα θέματα περιβάλλοντος λέγοντας ότι η πανδημία του κορωνοϊού είναι πιθανό να ακολουθηθεί από ακόμη πιο θανατηφόρες και καταστροφικές εκδηλώσεις ασθενειών, εκτός εάν η ρίζα τους - η ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος  - σταματήσει γρήγορα, όπως προειδοποίησαν κορυφαίοι εμπειρογνώμονες στον κόσμο για τη βιοποικιλότητα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο στόχος του ΑΚΕΛ για βουλευτικές, η συνεργασία με το ΔΗΚΟ και οι προτεραιότητες
 
Σημείωσε επίσης ότι η οικονομία της Κύπρου δεν μπορεί να στηρίζεται σε ευκαιριακούς και εύθραυστους παράγοντες, σε ένα μονοδιάστατο μοντέλο για τον τουρισμό ή «σε μια ευκαιριακή πολιτική για πολιτογραφήσεις επενδυτών με τρόπο που πλουτίζει λίγους και συσσωρεύει συνέπειες για τους πολλούς». H οικονομία, είπε, χρειάζεται νέο όραμα που να στοχεύει στη δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου, στη σμίκρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού.
 
Προβάλλει σήμερα ακόμα πιο απαραίτητη η ανάπτυξη της συνεργατικής οικονομίας και η επανασύσταση του συνεργατικού πιστωτικού τομέα με στόχο την προστασία των αγροτών, των μικρομεσαίων, των οικονομικά ασθενέστερων και τη βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας, όπως είπε. Επιβάλλεται πλέον, συνέχισε, να στρέψουμε την προσοχή μας στη δημιουργία της οικονομίας της γνώσης με αύξηση της επένδυσης στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας αλλά και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας με στόχο τη στήριξη των αγροτών. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι η άμεση στήριξη της οικονομίας έπρεπε να φτάσει τα €300 εκ. και στη συνέχεια με χαμηλότοκα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με κρατικές εγγυήσεις σε δάνεια προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, λέγοντας πως οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν θέλουν δάνεια που δεν θα είναι εξυπηρετούμενα.
 
Για τον τουρισμό, είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενθαρρύνει τον εσωτερικό τουρισμό ευελπιστώντας ότι από Σεπτέμβριο θα έρθουν ξένοι τουρίστες. Για τις οικονομικές δυνατότητες, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η κυβέρνηση έχει αντλήσει €5 δισ. από την έκδοση ομολόγων και μιλούσε για πλεόνασμα €900 εκ. Τα λεφτά που μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί, με βάση τα νούμερα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ανέφερε, δεν ξεπερνούν τα €800 εκ. Μίλησε επίσης για τις προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ για αυστηρούς όρους προς τις τράπεζες για την επιδότηση των επιτοκίων ενώ για την ενίσχυση των νοσοκομείων είπε ότι ο ΟΚΥπΥ λειτουργεί με καθυστέρηση αλλά το Υπουργείο Υγείας πρέπει να κινηθεί γρήγορα για την κάλυψη της στελέχωσης, να γίνουν υποδομές, να αγορασθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός.
 
Σε ερώτηση με ποιον θα συνομιλήσει η ε/κ πλευρά εάν επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό, με τη Τουρκία και το σκηνικό στην Τουρκία και την περιοχή να είναι όπως το έχει περιγράψει, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Τουρκία είναι επιθετική και παράνομη, αλλά αν δεν επιδιώξουμε να λύσουμε το Κυπριακό, στη βάση αρχών, τότε πάμε με μαθηματική ακρίβεια στην διχοτόμηση. Ο ένας δρόμος είναι να λέμε αυτό, και ο άλλος γεμάτος από αγκάθια και δυσκολίες, όμως αν καταφέρουμε να τον περπατήσουμε στο τέλος μπορεί να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα, ανέφερε λέγοντας ότι «πρέπει να τον περπατήσουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα».
 
Κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του Τζοζέπ Μπορέλ, Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ στο Ευρωκοινοβούλιο και αν ανησυχεί το ΑΚΕΛ το ενδεχόμενο ΕΕ και Ελλάδα να συζητήσουν με την Τουρκία θέματα που αφορούν την Κύπρο, όπως η ΑΟΖ, ο Άντρος Κυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα ώστε κάτι τέτοιο να αποφευχθεί. Ελλάδα και Κύπρος, πρόσθεσε, έχουν διαχρονική συναντίληψη ότι για τα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο αποφασίζει η ίδια και όχι άλλος.
 
Μας ανησυχεί πολύ περισσότερο η προσπάθεια των κυβερνώντων να καλλιεργήσουν αυταπάτες στον κυπριακό λαό, συνέχισε, λέγοντας ότι πέρυσι τον Αύγουστο η κυβέρνηση είχε θέσει τον πήχη για τις κυρώσεις της ΕΕ προς την Τουρκία ψηλά και «τώρα ακούμε τον κ. Μπορέλ να λέει αυτά που λέει».  Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν μπορεί η μικρή Κύπρος να προκαλέσει κόστος στην Τουρκία όταν οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν μπορούν να το κάνουν, λέγοντας ότι με τον διάλογο θα λυθούν τα προβλήματα.

Ερωτηθείς για τον Γενικό Ελεγκτή και αν θα καταθέσει πρόταση το ΑΚΕΛ για την αλλαγή του θεσμού σε Ελεγκτικό Συνέδριο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο ΔΗΣΥ προσπάθησε για αλλότριους στόχους να εκμεταλλευτεί την θέση αρχής του ΑΚΕΛ ότι και οι ανεξάρτητοι θεσμοί πρέπει να ελέγχονται, υπενθύμισε ότι ο ΔΗΣΥ δεν είχε στηρίξει την πρόταση του ΑΚΕΛ για καθορισμό θητειών για τις θέσεις του Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή και χαρακτήρισε αυθαίρετα τα συμπεράσματα ότι το ΑΚΕΛ υπαναχώρησε στο θέμα μετά την αντίδραση του ΔΗΚΟ. Για το αν καταθέσουν πρόταση για τον Γενικό Ελεγκτή, θα το κρίνουν την κατάλληλη στιγμή, είπε. Πρόσθεσε δε ότι ο Ελεγκτής θα πρέπει να διερευνήσει πλήρως όλα τα ζητήματα που αφορούν όλους τους πολιτειακούς αξιωματούχους και να υπάρξει διαφάνεια.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διαπιστώνει παράλειψη και αμέλεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την ανεξέλεγκτη εισαγωγή σκύλων η Λοττίδη
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Ο στρατός του Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Πιάστηκαν ξανά στον ύπνο μέρα μεσημέρι-Οργανώθηκε καλύτερα από την Αστυνομία ο υπόκοσμος για την ενέδρα
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Επιστήμονες ανακάλυψαν εξαφανισμένο φίδι στην Ινδία και είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.