Ο στόχος του ΑΚΕΛ για βουλευτικές, η συνεργασία με το ΔΗΚΟ και οι προτεραιότητες

Στον στόχο τα ποσοστά του ΑΚΕΛ να είναι υψηλότερα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές από ό,τι ήταν στις προηγούμενες αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Άντρος Κυπριανού, μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που παρέθεσε σήμερα.
 
Ερωτηθείς εάν θα θέσει τον εαυτό του στη διάθεση των άλλων κομμάτων για την Προεδρία της Βουλής, ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε ότι στο ΑΚΕΛ δεν αποφασίζουν ατομικά αλλά συλλογικά. «Αφήστε να τελειώσει το Συνέδριο, να δούμε ποιος θα είναι ο Γ.Γ., να δούμε τα αποτελέσματα των εκλογών και τότε τα σώματα του κόμματος θα αποφασίσουν τι θα κάνουμε», σημείωσε, χωρίς να κλείνει την πόρτα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ανέφερε, ωστόσο, ότι αν είχε αυτή τη φιλοδοξία, θα αποδεχόταν την πρόταση του ΔΗΣΥ να μοιραστούν τη θητεία στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.
 
«Δεν έχουμε ακόμη ξεκινήσει τις συζητήσεις για τις βουλευτικές εκλογές. Προέχει για εμάς η πάρα πολύ καλή προετοιμασία του Συνεδρίου, γιατί θεωρούμε το Συνέδριο ως την αφετηρία για την προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές. Θέλουμε να είναι επιτυχημένο, να ενώσει και θα ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο το ΑΚΕΛ, για να μπορέσουμε στην συνέχεια να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Κύπρου και του κυπριακού λαού», είπε σε σχέση με την προετοιμασία για τις βουλευτικές εκλογές.
 
Ο κ. Κυπριανού κλήθηκε να τοποθετηθεί και για τη συνεργασία του ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ, η οποία, όπως διαφαίνεται, έχει ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές και για άλλη μία φορά δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, λέγοντας πως συζητήσεις και συναντήσεις έχει με διάφορα πολιτικά κόμματα, για θέματα που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής. «Δεν νομίζω ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε να μας απαγορεύσει να κάνουμε αυτό το πράγμα», υπέδειξε. Πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν ενώπιον της Βουλής σημαντικές μεταρρυθμίσεις και συζητούν με άλλα κόμματα για να δουν εάν υπάρχει συναντίληψη.
                                  
«Όλοι νοιάζονται για το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με το ΔΗΚΟ στο Κυπριακό, αλλά κανένας δεν ενδιαφέρθηκε όταν ο κ. Αναστασιάδης έκανε μια μεγάλη κωλοτούμπα στις εκλογές του 2013 και του 2018 για να πάρει την στήριξη του ΔΗΚΟ», είπε, «αλλά όταν αφορά το ΑΚΕΛ όλοι αγωνιούν». Στο ΑΚΕΛ, επανέλαβε οι αποφάσεις για συνεργασίες δεν λαμβάνονται από την ηγεσία αλλά από έκτακτο Συνέδριο.
 
«Δεν είπαν την αλήθεια στον λαό»
Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση για στρατιωτική εκπαίδευση από τις ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία, σε σχέση και με τον νόμο Ρούμπιο-Μενέντεζ, ο Άντρος Κυπριανού κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι δεν έχει πει την αλήθεια στον λαό. Όπως είπε, στο νόμο λέει ότι η βελτίωση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας-ΗΠΑ περνά μέσα από τη διάλυση των σχέσεων με την Ρωσία και την Κίνα. Εμείς το καταγγείλαμε, επεσήμανε, αλλά μας έλεγαν πως το θέμα αφορά τους Αμερικανούς και δεν μας δεσμεύσει. «Βλέπουμε σταδιακά να υλοποιείται ο συγκεκριμένος νόμος», υποστήριξε, ενώ κατηγόρησε τον ΥΠΕΞ ότι δεν υλοποιούνται αυτά που αναγγέλλει σε σχέση με την Τουρκία.
 
«Οι ΗΠΑ απαιτούν τη διάλυση των σχέσεων μας με την Ρωσία και την Κίνα αλλά δεν τους ενδιαφέρει η Κύπρος και τους ενδιαφέρει η Τουρκία να μην πάει κοντά στη Ρωσία και την Κίνα», τόνισε. Χαλούμε τις σχέσεις με δύο χώρες που παραδοσιακά μας στηρίζουν για να προσδεθούμε στο άρμα των ΗΠΑ οι οποίες μας λένε πως προτεραιότητά τους είναι η Τουρκία. «Αυτή η προσέγγιση είναι κοντόφθαλμη», υπέδειξε. Διερωτήθηκε, μάλιστα, αν σε περίπτωση σύρραξης στην περιοχή, θα πάνε τα παιδιά της Κύπρου να πολεμήσουν για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.  
 
Φταίνε Τατάρ-Οζερσάι
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κλήθηκε να σχολιάσει και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα οδοφράγματα και την στάση που επιδεικνύει η τουρκική πλευρά στο θέμα του κορωνοϊού, σε συνάρτηση και με το Κυπριακό. «Ασκήσαμε κριτική στον κ. Αναστασιάδη για την μονομερή απόφαση που πήρε αναφορικά με το κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Δεν συμφωνώ, όμως, ότι σήμερα έχουν την ίδια ευθύνη και οι δύο πλευρές», τόνισε. Η ευθύνη, είπε, ανήκει σήμερα αποκλειστικά στον κ. Τατάρ και στον κ. Οζερσάι. «Εκείνοι είναι που προκαλούν τα προβλήματα, εκείνοι είναι που αλλάζουν αποφάσεις και προκαλούν δυσκολίες απαράδεκτες στο ανθρώπινο επίπεδο», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για το Κυπριακό και το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι διαπραγματευτές της τ/κ πλευράς. «Γι’ αυτό και επικρίνουμε τον κ. Αναστασιάδη που άφησε να παρέλθουν τρία χρόνια αναξιοποίητα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούν ή ο κ. Τατάρ ή ο κ. Οζερσάι στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας και να δυσκολέψουν αφάνταστα την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού», ανέφερε. Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχουν και στην τ/κ κοινότητα και στην ε/κ άτομα τα οποία θέλουν και αγωνίζονται για τη λύση -όχι την όποια λύση αλλά σωστή λύση του Κυπριακού- και υπάρχουν κι εκείνοι που την εχθρεύονται, που θέλουν να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν. Ο κ. Τατάρ και ο κ. Οζερσάι δεδηλωμένα, δημόσια είπαν ότι προτιμούν τη διχοτόμηση, τα δύο ξεχωριστά κράτη. Και υπάρχουν και στην πλευρά μας κάποιοι που θέλουν τα δύο κράτη, πρόσθεσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 

Δειτε Επισης

Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Λ. Φουρλάς: Τα Βαρώσια είναι μια ιστορία σαδισμού στην καρδιά της Ευρώπης
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Μ. Χατζημανώλη: Ζωτικής σημασίας οι προσπάθειες για διατήρηση θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»