Φωνάζει ο Ακιντζί, ξεκαθαρίζει η Λευκωσία για τη στρατιωτική συνεργασία με ΗΠΑ

Σπεύδει να διαχωρίσει τη θέση της η Κυβέρνηση από την τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι το πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET) στην Κυπριακή Δημοκρατία εντάσσεται στους στόχους και την αντιμετώπιση της κακόβουλης ρωσικής και κινεζικής επιρροής.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος ανέφερε, σε γραπτή του δήλωση, πως η Κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Προετοιμασίας.
 
«Πρόκειται για μία ακόμη ενέργεια που συμβάλλει στην περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ, ενώ αποτελεί ένδειξη του αναβαθμισμένου ρόλου της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας», πρόσθεσε. «Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει τη συνεργασία και αναβάθμιση των σχέσεων της με όλα τα Κράτη για επίτευξη του στόχου της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή», κατέληξε.

Μιλώντας, εξάλλου, στη μεσημβρινή εκπομπή του Άλφα, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, ξεκαθάρισε πως «η Κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την αμερικανική θέση». Όπως σημείωσε, «εκδηλώθηκε η πρόθεση των ΗΠΑ για το πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, το οποίο εμείς εκλαμβάνουμε ως αναβάθμιση των σχέσεων μας και ως ενίσχυση των διμερών μας συνεργασιών. Ευρύτερα η Κυβέρνηση επιδίωξε αυτή την αναβάθμιση των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Θεωρούμε σημαντικές τις συνεργασίες στα θέματα ασφάλειας και στα θέματα εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού».

Ο Παναγιώτης Σεντώνας κλήθηκε να σχολιάσει και τις αντιδράσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ένταξη της Κύπρου στο Διεθνές Πρόγραμμα Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του αμερικανικού στρατού. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χάμι Ακσόι είχε αναφέρει πως «πρωτοβουλίες που δεν τηρούν ισορροπία μεταξύ των μερών δεν θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στο νησί, ούτε θα συμβάλουν στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ανέφερε πως «το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέπει να αναλογιστεί, τι πράττουν τον τελευταίο καιρό στην ΑΟΖ μας, αλλά και τις προκλήσεις, διότι αυτά είναι που παρεμποδίζουν το διάλογο για εξεύρεση λύσης».

Έντονη αντίδραση Ακιντζί
Η ένταξη της Κύπρου στο Διεθνές Πρόγραμμα Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του αμερικανικού στρατού, προκάλεσε όμως και την αντίδραση του ψευδοκράτους.

«Δεν μπορεί να γίνει κατανοητό πώς μπορεί να επωφεληθεί η περιφερειακή σταθερότητα με την διμερή στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ και νότιας Κύπρου και την αύξηση τέτοιων προγραμμάτων», αναφέρει γραπτή ανακοίνωση της «προεδρίας» στα κατεχόμενα για την ανακοίνωση της πρόθεσης των ΗΠΑ να παράσχουν Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (IMET) στην Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι για το θέμα η Αμερικανή Πρέσβειρα στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκέιλ Γκάρμπερ τηλεφώνησε και ενημέρωσε τον ειδικό εκπρόσωπο του Τ/κ ηγέτη, Ερχάν Ερτσίν ζητώντας του να μεταφέρει την ενημέρωση και στον κ. Ακιντζί. Όπως αναφέρεται, ο κ. Ερτσίν μετέφερε στην κ. Γκάρμπερ την ενόχληση και τις ευαισθησίες του Τ/κ ηγέτη,
 
Αντί της συνεργασίας και ενός ευρύ διαλόγου με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, λαμβάνοντας υπόψην την αύξηση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και του καθορισμού του στόχου της διεύρυνσης της περιφερειακής σταθερότητας που συνάδει με την στρατηγική στην ανατολική Μεσόγειο, διερωτάται στην ανακοίνωση ο κ. Ακιντζί πώς αυτό το πρόγραμμα μπορεί να συμβάλλει στην σταθερότητα στην περιοχή.
 
Είναι ξεκάθαρο, συνεχίζει, ότι δεν πρέπει να γίνονται ενέργειες παραβλέποντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των μερών, είτε όσον αφορά την διαχείριση και διαμοιρασμό των φυσικών πόρων της Κύπρου, είτε θέματα που αφορούν όλη την περιοχή, και πως μονομερείς και διμερείς πρωτοβουλίες «επηρεάζουν αρνητικά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί και την επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή».
 
Ο τρόπος για να συμβάλουν οι ΗΠΑ στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, παρά στρατιωτική υποστήριξη και συνεργασία, περνά μέσα από την προώθηση εποικοδομητικού διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των πλευρών στην Κύπρο και μεταξύ των περιφερειακών παραγόντων, καταλήγει η γραπτή ανακοίνωση της «προεδρίας».
 
Ίση αντιμετώπιση ζητά ο ψευδοπρωθυπουργός
Ενοχλημένος εμφανίστηκε και ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στις ΗΠΑ να συμπεριφέρονται με τον ίδιο και ίσο τρόπο και στις δύο κοινότητες στην Κύπρο. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική «Κίπρις», είπε ακόμα ότι η πρόθεση των ΗΠΑ είναι «λανθασμένη» αφού θα αυξήσει την ήδη ασυμβίβαστη στάση της ε/κ πλευράς.
 
Ο κ. Τατάρ συνέχισε, λέγοντας ότι η προσπάθεια της Τουρκίας και του ψευδοκράτους να προστατεύσουν τα δικαιώματα τους στην Ανατολική Μεσόγειο ενόχλησε κάποιες χώρες και παίζουν διάφορα παιχνίδια, σημειώνοντας ότι και οι Τ/κ σε αυτήν την εύθραυστη και κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, έχοντας ως έμπιστο σύμμαχο τους την Τουρκία.
 
Αναφέρθηκε και στην αποφασιστικότητα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους να συνεχίσουν τα σχέδια τους σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της κατεχόμενης Αμμοχώστου.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια