Εγκλωβισμένοι στα τουρκικά τερτίπια για 57 χρόνια οι κάτοικοι του Κάτω Πύργου

Συνεχίζει να βασανίζει τους κατοίκους του Κάτω Πύργου Τυλληρίας η πολιτική εργαλειοποίηση του οδοφράγματος του Λιμνίτη από την τουρκική πλευρά, με τους κατοίκους να είναι ουσιαστικά εγκλωβισμένοι, λόγω τουρκικών προσκομμάτων στη διέλευση, με αποτέλεσμα η διακίνηση τους από και προς την Λευκωσία να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επαφές ΟΥΝΦΙΚΥΠ με Τ/κ για τον Λιμνίτη-Παραμένει το πρόβλημα για τους κατοίκους Κ. Πύργου

Η πρωτεύουσα είναι τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά για τους κατοίκους του Κάτω Πύργου, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται στη Λευκωσία και, μετά το κλείσιμο του οδοφράγματος του Λιμνίτη, χρειάζονται πέραν των δύο ωρών για να μεταβούν στις εργασίες τους, αφού χρησιμοποιούν το δρόμο Κάμπου-Ορκόντα.
 
Παρότι οι Τούρκοι αποφάσισαν τη διάνοιξη άλλων οδοφραγμάτων μετά την αλλαγή των μέτρων για τον κορωνοϊό, εντούτοις δεν έδειξαν την ίδια προθημεία για τον Λιμνίτη. Την περασμένη Δευτέρα, μάλιστα, οι Τούρκοι προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω. Σε άλλη μια κίνηση προκλητικότητας, δεν επέτρεψαν σε πέντε-έξι οχήματα και ένα λεωφορείο να περάσουν από το οδόφραγμα Αστρομερίτη, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του Κάτω Πύργου να υποστούν μεγάλη ταλαιπωρία, αφού επέστρεψαν στις οικίες τους μέσω του δρόμου Ορκόντα-Κάμπου.
 
Αυτή η κίνηση ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους κατοίκους του Κάτω Πύργου, οι οποίοι, αντιδρώντας στα τουρκικά τερτίπια, πραγματοποίησαν αυθόρμητη διαμαρτυρία, κλείνοντας το δρόμο Μανσούρας-Κοκκίνων και αποκλείοντας Τούρκους που μετέβησαν στα Κόκκινα για να μεταφέρουν προμήθειες στους Τ/κ κατοίκους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλιμακώνουν τα μέτρα στον Κάτω Πύργο-Ζητούν άμεσα λύσεις για τις διελεύσεις (pics)

Κραυγή απόγνωσης…
Μιλώντας στον REPORTER, ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου Τυλληρίας, Νίκος Κλεάνθους, ξέσπασε, λέγοντας πως οι κάτοικοι του Κάτω Πύργου είναι εγκλωβισμένοι στα προσκόμματα που βάζουν οι Τούρκοι και επανέλαβε ότι για 57 χρόνια νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
 
«Εμείς ταλαιπωρούμαστε για 57 ολόκληρα χρόνια. Είναι από το 1963 που έχουμε αυτό το πρόβλημα. Εδώ περνούν στα Κόκκινα ο τουρκικός στρατός και τα οχήματα ανεφοδιασμού χωρίς καμιά διατύπωση, ενώ εμάς μας βάζουν προσκόμματα και μας κρατούν εγκλωβισμένους για 57 ολόκληρα χρόνια», υπογράμμισε.
Ο κ. Κλεάνθους, σε έντονο ύφος, υπέδειξε ότι το οδόφραγμα Λιμνίτη, που εξυπηρετεί τους κατοίκους του χωριού, ήταν το τελευταίο που άνοιξε το 2010 και το πρώτο που έκλεισε με την πρώτη αφορμή. «Οι κάτοικοι ξανά στην ταλαιπωρία λόγω των πισωγυρισμάτων της τουρκικής πλευράς», κατήγγειλε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπλόκο κατοίκων Κάτω Πύργου στο δρόμο Κοκκίνων-Αντιδρούν για όσα συνέβησαν στον Αστρομερίτη

Σε ανοιχτή γραμμή με το Προεδρικό
Σε ότι αφορά στα επόμενα βήματα των κατοίκων, μετά την αυθόρμητη διαμαρτυρία, ο κοινοτάρχης είπε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης και είμαστε σε επικοινωνία με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο και με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παναγιώτη Σεντώνα», ενώ επισήμανε πως, αν δεν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη, «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας στα υπόλοιπα οδοφράγματα που είναι ανοιχτά. Αυτή τη φορά δεν θα είμαστε μόνοι μας».
 
Όπως εξήγησε, «έχουμε μηνύματα συμπαράστασης από οργανωμένα σύνολα και πολίτες από όλη την Κύπρο, οι οποίοι μας παίρνουν συνεχώς τηλέφωνα και είναι δίπλα μας για να μας βοηθήσουν στις διαμαρτυρίες».
 
Ξεκαθάρισε, πάντως, πως «δεν είναι αυτοσκοπός η διαμαρτυρία, αλλά είναι ένας μοχλός πίεσης, υποστηρίζοντας ότι «τα συγκεκριμένα μέτρα μπορεί να τα λάβει και η Κυβέρνηση, εμποδίζοντας Τ/κ να περνούν στις ελεύθερες περιοχές ή να κλείσει ακόμα και τα οδοφράγματα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση προβαίνει σε διαβήματα προς τα Ηνωμένα Έθνη για επίλυση του προβλήματος και αναμένονται εξελίξεις. 
 
Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι του Κάτω Πύργου διαμαρτύρονται έντονα και για την απόφαση των κατοχικών αρχών, που τους ζητούν να έχουν μαζί τους τεστ κορωνοϊού, το οποίο διενεργήθηκε μέχρι και 72 ώρες προηγουμένως, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η διέλευση γίνεται επί καθημερινής βάσεως για να μεταβούν στις εργασίες τους.
 
Επίσης, με βάση τις νέες αποφάσεις της ψευδοκυβέρνησης, πρέπει όσοι περνούν από τα οδοφράγματα, να μην έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφραξαν τον δρόμο στο οδόφραγμα Αστρομερίτη σε κάτοικους της Τυλληρίας οι Τ/κ

Κρατάει δεκαετίες το πρόβλημα
Η ιστορία με τα Κόκκινα ξεκινά, όπως ανέφερε και ο κ. Κλεάνθους, από το 1963. Τα Κόκκινα αποτελούσαν έναν από τους ισχυρότερους θύλακες των Τουρκοκυπρίων, στον οποίο κλείστηκαν και έλεγχαν πλήρως από το 1963, στα πλαίσια της ανταρσίας τους εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από το θύλακα των Κοκκίνων οι Τουρκοκύπριοι έκαναν παράνομες εισαγωγές όπλων, ενώ από εκεί εισέρχονταν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας μυστικά Τούρκοι στρατιώτες.
Μετά από διαταγή του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Στρατηγού Γρίβα δυνάμεις της Ε.Φ. επιτέθηκαν στο θύλακα. Της ελληνικής επίθεσης ακολούθησαν τουρκικοί βομβαρδισμοί από αέρος με βόμβες ναπάλμ. Για τρεις μέρες, από τις 7 μέχρι τις 9 Αυγούστου, τουρκικά μαχητικά έπλητταν θέσεις όπου υπήρχαν Ελληνοκύπριοι στην περιοχή.
 
Από τους βομβαρδισμούς έχασαν τη ζωή τους 55 Έλληνες, μεταξύ των οποίων 28 άμαχοι, και τραυματίστηκαν 125 άτομα. Οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν μόνο όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διέταξε κατάπαυση του πυρός.
Το πήγαινε-έλα των Τούρκων από τον Κάτω Πύργο
Από τη δημιουργία του θύλακα των Κοκκίνων μέχρι και το 1974, όταν έγινε η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, οι κάτοικοι των Κοκκίνων περνούσαν από τον Κάτω Πύργο για να φθάσουν στη Λευκωσία και την υπόλοιπη Κύπρο.
Μετά το 1974, η πρόσβαση των κατοίκων των Κοκκίνων σταμάτησε. Ωστόσο, περί τα τέλη της δεκαετίας του 1990 με 2000, επιτράπηκε στους Τούρκους να περνούν με λεωφορεία μέσω του Πύργου Τυλληρίας κάθε Αύγουστο, για να πανηγυρίσουν τους βομβαρδισμούς της Τυλληρίας.
 
Η διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη
Το 2010, επί διακυβέρνησης Χριστόφια, μετά από συμφωνία με τον τότε Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αποφασίστηκε το διάνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη, που συνδέει τον Κάτω Πύργο με την Λευκωσία, μέσω των κατεχομένων.
 
Συγκεκριμένα, στις 29 Μαρτίου, άρχισαν τα έργα για τη δημιουργία δρόμου με τους δύο ηγέτες να παίρνουν από ένα φτυάρι και να σκάβουν τη διάνοιξη του δρόμου.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. και την αμερικανική κυβέρνηση και έχει ανατεθεί σε κοινοπραξία ελληνοκυπριακής με τουρκοκυπριακή εταιρεία.
 
Ο τότε ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, μιλώντας στην τελετή είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι δύο ηγέτες επέδειξαν σπουδαίο όραμα και αποφασιστικότητα γι' αυτό το έργο».
 
Τελικά το οδόφραγμα Λιμνίτη άνοιξε στις 14 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Επίσης υπήρξε συμφωνία όπως ο τουρκικός στρατός να περνά από τον Πύργο Τυλληρίας για ανεφοδιασμό και προμήθειες, χωρίς έλεγχο.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Κλεάνθους, η διάνοιξη του οδοφράγματος στο Λιμνίτη έγινε μετά από αγώνες που έκαναν οι κάτοικοι της περιοχής και σε συνεργασία με τη δικοινοτική επιτροπή για τα οδοφράγματα. «Το οδόφραγμα του Λιμνίτη διευκόλυνε την διακίνηση των κατοίκων. Ήταν το τελευταίο που άνοιξε και το πρώτο που κλείνει με την πρώτη αφορμή και οι κάτοικοι ξανά στην ταλαιπωρία λόγω των πισωγυρισμάτων της συγκεκριμένης πλευράς».

Δειτε Επισης

Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι