Σήμερα αποφασίζουν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ τους υποψηφίους τους στην Αγλαντζιά

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί το παζλ των υποψηφίων για τις αναπληρωματικές εκλογές στον Δήμο Αγλαντζιάς. Όπως ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, το ΔΗΚΟ υποστηρίζει τον Κώστα Κόρτα, η ΕΔΕΚ την Μαρία Βασιλειάδου και το Κίνημα Οικολόγων την Έφη Ξάνθου. Ωστόσο εκκρεμεί η απόφαση του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ.
 
Σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ, οι πληροφορίες συγκλίνουν προς υποστήριξη της υποψηφιότητας του Κώστα Κόρτα, κάτι που, εκτός απροόπτου, θα επισημοποιηθεί σήμερα, κατά τη διάρκεια της τοπικής συνέλευσης του κομματικού συμπλέγματος στην Αγλαντζιά. Εάν όντως οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, τότε θα πρόκειται για ένα δείγμα του τρόπου που λειτουργεί η νέα σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στο ΔΗΚΟ και στο ΑΚΕΛ, η οποία, όπως φαίνεται, έχει ορίζοντα τη συνεργασία τις προεδρικές εκλογές.
 
Ο ΔΗΣΥ αναμένεται επίσης να λάβει τις αποφάσεις του το απόγευμα, σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου. Ουσιαστικά ενώπιον της Πινδάρου υπάρχουν δύο επιλογές, η αυτόνομη κάθοδος ή η υποστήριξη μίας από τις τρεις υποψηφιότητες που ήδη υπάρχουν, αλλά το σενάριο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι αυτό της καθόδου με κομματικό υποψήφιο. Σε μια τέτοια περίπτωση, το πρόσωπο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες είναι ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κωνσταντίνου.
 
Όταν ολοκληρωθεί το κάδρο των υποψηφίων, αναμένεται να πάρουν θέσεις υποστήριξης και το Κίνημα Αλληλεγγύη και η Συμμαχία Πολιτών. Πρόκειται για δύο κόμματα που στις δημοτικές εκλογές του 2016 υποστήριξαν στην Αγλαντζιά δύο πρόσωπα που είναι ξανά υποψήφια σήμερα και θα διαφανεί κατά πόσον θα παραμείνουν πιστά στις προηγούμενες επιλογές τους ή θα προσφέρουν υποστήριξη σε άλλο πρόσωπο.  
 
Είναι ξεκάθαρο πως οι συμμαχίες που είχαν διαμορφωθεί το 2016 δεν υφίστανται πλέον και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθούν αυτές οι εκλογές είναι πολύ διαφορετικό. Αφενός δεν εμπίπτουν σε έναν ευρύτερο προεκλογικό αγώνα, στον οποίο οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι «τρέχουν» παράλληλα και για τον υποψήφιο δήμαρχο της επιλογής τους και αφετέρου είναι μία διαδικασία που έχει ακτίνα μερικών μηνών, αντί μίας πενταετίας και, ως εκ τούτου, το διακύβευμα είναι διαφορετικό.  
 
Υπενθυμίζεται ότι στις δημοτικές εκλογές του 2016 πρώτος έκοψε το νήμα ο νέος Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, εξασφαλίζοντας το 45,73%, το οποίο σε πραγματικούς αριθμούς μεταφράζεται σε 3,496 ψήφους, δηλαδή μόλις 80 περισσότερες από όσες έλαβε ο Κώστας Κόρτας, με ποσοστό 44,68%. Τον κ. Πετρίδη υποστήριζε ο ΔΗΣΥ και η Συμμαχία Πολιτών και τον κ. Κόρτα το ΔΗΚΟ, το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ. Τρίτη υποψήφια ήταν η Έφη Ξάνθου, η οποία έλαβε το 9,59% των ψήφων, με υποστήριξη από το Κίνημα Οικολόγων και το Κίνημα Αλληλεγγύη.  
 
Αν αυτοί οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί για το τι θα συμβεί σε ένα μήνα, τότε ο κ. Κόρτας κατεβαίνει στην κούρσα από θέση ισχύος, δεδομένης της εκλεξιμότητάς του στις προηγούμενες εκλογές και του πολύ μικρού περιθωρίου από το οποίο έχασε από τον κ. Πετρίδη, ο οποίος δεν βρίσκεται τώρα απέναντί του, καθώς και της διαφαινόμενης υποστήριξής του από δύο κόμματα με μεγάλη εκλογική δύναμη.
 
Η κ. Ξάνθου είχε καταφέρει το 2016 να εξασφαλίσει ποσοστό πολύ μεγαλύτερο της εκλογικής δύναμης των Οικολόγων, γεγονός που καταδεικνύει την ικανότητά της να διεισδύσει και ανάμεσα σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων. Το στοίχημα αυτή τη φορά είναι να πείσει μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων να την εμπιστευθούν, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει το αξίωμα.
 
Για την κ. Βασιλειάδου δεν υπάρχουν συγκρίσιμα νούμερα, αλλά αναμένεται πως ένα μέρος των ψήφων που εξασφάλισε την προηγούμενη φορά ο κ. Κόρτας να διοχετευθεί προς την κατεύθυνσή της, από την στιγμή που η ΕΔΕΚ θα κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές. Από εκεί και πέρα, θα προσπαθήσει να προσελκύσει ψηφοφόρους και από άλλους χώρους, για να ενισχύσει την υποψηφιότητά της.
 
Άγνωστος παράγοντας παραμένει, βεβαίως, η απόφαση του ΔΗΣΥ, που μπορεί να γύρει την πλάστιγγα με διαφορετικό τρόπο, δεδομένου ότι η Αγλαντζιά ήταν ένας Δήμος που κατάφερε να κερδίσει το 2016.
 
Αν και η υποβολή υποψηφιοτήτων έχει προγραμματιστεί για τις 23 Ιουλίου, γεγονός που αφήνει χρονικό περιθώριο για εμφάνιση κι άλλων ενδιαφερόμενων, σήμερα αναμένεται εν πολλοίς να διαμορφωθεί η εικόνα για την πορεία προς την κάλπη του Αυγούστου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»