Απαντά στα περί καρατόμησης Ελεγκτή η Κυβέρνηση-Βλέπει Οδυσσέα ο Άντρος

Οι αιχμές του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον τρόπο που ασκεί τις εξουσίες του ο Γενικός Ελεγκτής, καθώς και η θέση του Γ.Γ του ΑΚΕΛ, για αντικατάσταση του θεσμού από τριμελές Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο θα διορίζεται με θητείες, άνοιξε για τα καλά τη συζήτηση για το ρόλο του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανατροφοδοτείται η αντιπαράθεση για τον Γενικό Ελεγκτή-Νέες αιχμές από Πρόεδρο

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο Νίκος Αναστασιάδης διερωτήθηκε με ποιον θεσμό δεν έχει συγκρουστεί ο Ελεγκτής σημειώνοντας ότι δεν έχει το δικαίωμα να τον παύσει αλλά να αποταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο. Σχεδόν ταυτόχρονα, ο Γ.Γ μιλώντας στον «Πολίτη» έκανε λόγο για αντικατάσταση του θεσμού από τριμελές συνέδριο με θητείες. Μάλιστα ο Άντρος Κυπριανού, θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Γενικό Ελεγκτή και μεταξύ άλλων θα συζητήσουν και αυτό το θέμα.

Κρατά αποστάσεις αλλά επιμένει για Οδυσσέα η Κυβέρνηση
Μπορεί να κρατά αποστάσεις από τη θέση του ΑΚΕΛ, αλλά δεν την απορρίπτει η Κυβέρνηση. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως «η Κυβέρνηση δεν μπορεί να τοποθετηθεί για το θέμα, αφού είναι θέσεις πολιτικού κόμματος. Αντιλαμβάνομαι ότι το θέμα θα συζητηθεί στη Βουλή. Όταν πάει στη Βουλή θα το αντιμετωπίσουμε».

Αναφορικά με τη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Κούσιος ανέφερε πως ο Νίκος Αναστασιάδης, «έχει πολλές φορές επαινέσει το Γενικό Ελεγκτή για την προσπάθεια που καταβάλλει για καταπολέμηση διαφθοράς. Το θέμα του Γενικού Ελεγκτή έχει πολλές φορές συζητηθεί και αφορά το θέμα υπέρβασης των εξουσιών του. Εφόσον ενεργεί μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που καθορίζονται από το σύνταγμα και τους νόμους, δεν τίθεται κανένα πρόβλημα».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έδωσε παραδείγματα ενεργειών του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, που ενόχλησαν την Κυβέρνηση. «Στην περίπτωση της πρότασης της Κυβέρνησης για χρηματοδότηση και ενίσχυση της οικονομίας, λόγω της πανδημίας είχαμε παρέμβαση από το Γενικό Ελεγκτή, η οποία ήταν πολιτική παρέμβαση. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Δεν έχουμε πει ότι δεν πρέπει να ελέγχει, απλά είπαμε πως δεν πρέπει να αποφασίζει και να κάνει προληπτικό έλεγχο με τρόπο που να παρεμβαίνει, στις πολιτικές αποφάσεις. Δεν γίνεται να έχουμε ένα Ελεγκτή που να αποφασίζει. Εάν η Κυβέρνηση αποφασίσει να κατασκευάσει το δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και παρεμβαίνει και λέει “δεν θα τον κατασκευάσετε”, αυτό δεν είναι παρέμβαση;».

Ο έλεγχος του Γενικού Ελεγκτή είναι και επιθυμητός και επιβεβλημένος σημείωσε ο κ. Κούσιος αναφέροντας πως «δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για το ρόλο του. Επαναλαμβάνω πως δεν υπάρχει πρόβλημα ενόσω ασκεί τα καθήκοντά του μέσα στα πλαίσια του νόμου, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Δεν μπορεί να ξεφεύγει από τις αρμοδιότητές του και να ασκεί προληπτικό έλεγχο και δεν μπορεί να παρεμβαίνει στις πολιτικές αποφάσεις».

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει μια θέση που εκφράζουν πολίτες πως κάποιοι προσπαθούν να καρατομήσουν τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη επειδή ενόχλησε το πολιτικό κατεστημένο ο κ. Κούσιος ανέφερε πως «δεν υπάρχει πρόθεση καρατόμησης του. Αυτό που λέμε είναι πως πρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του σύμφωνα με το νόμο και το σύνταγμα».

Δειτε Επισης

Απάντηση Αθήνας σε Ερντογάν-«Οι δηλώσεις για την Κύπρο προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων»
Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Πέφτουν τα τείχη, ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των 57 θυμάτων των Τεμπών
Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Σαραντατετράχρονος έβρισε και γρονθοκόπησε αλλοδαπό στην Πάφο-Συνελήφθη για υπόθεση ρατσισμού
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής