Το τίμημα της Προεδρίας, τα χτυπήματα κάτω από τη μέση και η επόμενη ημέρα

Για την άλλη όψη του νομίσματος, αυτή των ανθρώπινων σχέσεων, των θυσιών και του τιμήματος που πρέπει να «πληρώσει» κάποιος που υπηρετεί τον τόπο από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, μίλησε σε συνέντευξη του στο κρατικό κανάλι, ο Νίκος Αναστασιάδης.
 
Χωρίς περιστροφές, απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που του τέθηκαν για την πρoσωπική του ζωή, όσα του λείπουν από την παρουσία του στο τιμόνι του κράτους, το καθημερινό του πρόγραμμα, τα πράγματα που τον εκνευρίζουν αλλά και για τις αλλαγή του χαρακτήρα του μέσα από τις εμπειρίες και τα βιώματα τόσων δεκαετιών.
 
O Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του μετά τη λήξη της δεύτερης θητείας του στον προεδρικό θώκο, σημειώνοντας πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να προβληθεί η ζωή του, δηλαδή να προηγηθεί «επιτέλους», όπως είπε χαρακτηριστικά, η ιδιωτική και όχι η δημόσια ζωή του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νίκος Αναστασιάδης: Θα ήθελα να με θυμάται ο κόσμος σαν… Νίκαρο (video)
 
«Θα μπορώ να έχω ελεύθερο χρόνο. Δεν σημαίνει ότι ένα πολιτικό όν όταν αποχωρεί τερματίζει και το ενδιαφέρον του για τα κοινά. Ενδιαφέρεται, ακούει, μπορεί να εισηγείται με ένα τρόπο μακράν της δημοσιότητας προς εκείνο που ασκεί την Αρχή. Εκείνο που έχει σημασία είναι τι επιλέγεις επιτέλους, ύστερα από 40 τόσα χρόνια στην πολιτική. Να ξαναζήσεις σαν άνθρωπος».
 
Και πρόσθεσε: Στην πολιτική υπάρχει ένα αξίωμα. Να γνωρίζεις πότε εισέρχεσαι, αλλά να γνωρίζεις και πότε εξέρχεσαι. Αν αποτύχεις ή οι υπέρμετρες φιλοδοξίες επιτρέψουν να επικρατήσει, όχι το ορθό, αλλά το πρόσκαιρο, θα είναι η καταστροφή. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι μετά από μια μακρά περίοδο προσφοράς στον τόπο, άλλοτε θετικής και άλλοτε αρνητικής, έφτασε ή φτάνει η ώρα να ζήσεις επιλέγοντας εσύ πως θα περάσεις την ημέρα και όχι οι άλλοι».
 
«Μου λείπουν οι επιλογές»
Μιλώντας για τα απλά πράγματα που του λείπουν, όσο διάστημα βρίσκεται στο τιμόνι του κράτους, ο Νίκος Αναστασιάδης, σημείωσε πως του λείπουν οι επιλογές. «Δηλαδή εάν θέλω να πάω να κάτσω σε ένα καφέ να πάω σε ένα καφέ. Δεν θα μείνω χωρίς δράση. Δηλαδή να πω είμαι συνταξιούχος και αποσύρομαι και ψάχνω μια καλύβα ή ένα σπιτάκι να πάω να μείνω. Με ενδιαφέρει να δω πως θα αξιοποιείται ο χρόνος δημιουργικά, διότι δεν θεωρώ ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή θα πρέπει κάποιος να τα παρατά».
 
Το 24ωρο του Προέδρου
Ερωτηθείς για το καθημερινό του πρόγραμμα, ο Νίκος Αναστασιάδης, επεσήμανε ότι ξυπνά από τις πέντε το πρωί, διαβάζοντας τις εφημερίδες. «Σημειώνω τις κριτικές που γίνονται και τα προβλήματα που υπάρχουν. Εν συνεχεία είμαι στο γραφείο και προτού φτάσουν στα Υπουργεία τους οι Υπουργοί θα πάρω τηλέφωνα για όσα προβλήματα καταγράφονται κτλ. Εν συνεχεία βλέπω και την ημερήσια διάταξη. Τι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν και τι συναντήσεις έχω. Προσπαθώ να είμαι 90% συνεπείς στα τηλέφωνα που δέχομαι. Έχω μια αρχή, να απαντώ τουλάχιστον σε όσους με ζητούν στο τηλέφωνο, όσο το δυνατό περισσότερο».
 
Απαντώντας από που αντλεί ενέργεια για να ανταπεξέρχεται στο απαιτητικό πρόγραμμα, ο Νίκος Αναστασιάδης, εξήγησε πως η δύναμη αντλείται από το πείσμα, ότι, «ενόσω είσαι σε ένα αξίωμα θα πρέπει να έχει τη δύναμη να ανταποκρίνεσαι. Κοιμούμαι ελάχιστα το βράδυ, αλλά είναι γνωστό ότι ξεκουράζομαι μετά το μεσημέρι για να ανανεώσω τη δύναμη να συνεχίσω το πρόγραμμα μετά τις έξι μίση το απόγευμα.
«Είμαι αγνώριστος»
Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχθηκε πως μέσα από το χρόνο και κάνοντας την αυτοκριτική του, πλέον είναι πολύ διαφορετικός άνθρωπος από ότι ήταν τις προηγούμενες δεκαετίες.
 
«Οι τρίτοι θα κρίνουν πως εξελίχθηκα. Κάνοντας αυτοκριτική και ενθυμούμενος τον Αναστασιάδη του 1981, των δεκαετιών εκείνων των οξύτατων αντιπαραθέσεων, της ηρωικής διάθεσης που με διέκρινε, της έλλειψης ανοχής ή υπομονής, του εκρηκτικού του χαρακτήρα μου.  Συγκρίνοντας τα τότε με τα σήμερα θα έλεγα ότι είμαι αγνώριστος. Και κάνω κριτική και λέω πως υπήρξαν φορές σε διάφορα γεγονότα που θυμούμαι, είχα παραφερθεί, ήμουν υπερβολικός, μπορεί να μην ανεχόμουν την κριτική. Σήμερα είναι εντελώς διαφορετικά».
 
«Στην πορεία του κάθε ανθρώπου», συνέχισε ο Νίκος Αναστασιάδης, «και, όσο ο χρόνος περνά τόσο πιο πολύ οι εμπειρίες και τα βιώματα  σε κάνουν να είσαι πολύ πιο ώριμος, πολύ πιο υπομονετικός, πολύ πιο ανεκτικός και πολύ πιο ορθόδοξος στη λήψη αποφάσεων».
 
Μάλιστα, ο Νίκος Αναστασιάδης εξήγησε πως πλέον είναι ένας άνθρωπος με αρκετή υπομονή. «Ύστερα  από τόσα χρόνια είμαι άνθρωπος, έχω υπομονή. Όμως σε κάποια στιγμή μπορεί να εκραγώ αλλά είναι στιγμιαία, είναι κρότου λάμψης».
Ο ελεύθερος χρόνος
Αναφερόμενος στον ελάχιστο, όπως σημειώνει ελεύθερο του χρόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε πως η παρουσία του σε επίσημες εκδηλώσεις υπό την ιδιότητα του Προέδρου δεν είναι το ότι καλύτερο για να ξεκουραστεί ένας άνθρωπος διότι και εκεί επιτελεί καθήκον. «Όποτε μου δίνεται η ευκαιρία με φίλους κτλ μου αρέσει να πάω σε μια ταβέρνα, μου αρέσει να ακούσω μουσική διότι είμαι κοινωνικό όν όπως ο κάθε άνθρωπος.
 
«Μετά την κόπωση όλης της ημέρας, ο κάθε άνθρωπος ψάχνει μια διέξοδο για να χαλαρώσει. Αν προσφέρονται προγράμματα στην τηλεόραση είναι μια διέξοδος. Η κούραση όμως σε αποτρέπει από κάτι άλλο. Από το να έχεις την ευχέρεια να διαβάσεις κάτι και να χαλαρώσεις», πρόσθεσε.
 
Όσον αφορά τους φίλους του, με τους οποίους περνά τον ελεύθερο του χρόνο, ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε πως τίθεται απαραίτητος όρος συναναστροφής η μη αναφορά σε πολιτικά θέματα. «Η παράκληση μου είναι ότι δεν ασχολούμαι με πολιτική ενόσω είμαι καλεσμένος σε ένα φιλικό σπίτι για να περάσουμε κάποιες στιγμές ξεγνασίας», είπε.
Τα τιμήματα της Προεδρίας
Ερωτηθείς για το τίμημα που πληρώνει κάποιος ο οποίος επιλέγει και επιλέγεται να υπηρετήσει από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης, επεσήμανε πως δεν είναι ένα το τίμημα, αλλά πολλά. «Χάνεις την προσωπική σου ζωή. Είσαι στο στόχαστρο του οποιουδήποτε πολίτη. Χάνεις την ευκαιρία να απολαύσεις την οικογενειακή σου ζωή. Όπου κινηθείς θα πρέπει να κινήσει με την παρουσία τρίτων, είτε λέγεται φρουρά είτε λέγεται άλλως πως. Αν πας σε ξένη χώρα ακόμα και για διακοπές θα πρέπει να ενημερώσεις τις Αρχές της και να έχεις φρούρηση».
 
«Πέραν τούτων», πρόσθεσε,  «είναι οι ανθρώπινες στιγμές που θέλεις να ζήσεις. Και δεν έχεις το δικαίωμα ούτε την ευκαιρία και το χείριστο από όλα, είναι να πληγώνεσαι από κακοήθεις ισχυρισμούς γιατί κάποιοι έτσι νομίζουν ότι ασκούν το δικαίωμα της κριτικής».
 
«Η κριτική», συνέχισε ο Νίκος Αναστασιάδης, «είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας. Όχι μόνο δέχομαι αλλά εύχομαι να μου κάνουν κριτική. Γιατί μόνο έτσι καταλαβαίνεις λάθη που έχεις διαπράξει. Εκείνο όμως που όταν αναφέρονται στην προσωπική σου ζωή και μάλιστα αβάσιμα είναι που πληγώνει πολύ περισσότερο. Και λες αξίζει τον κόπο να εξαντλείς όλες τις δυνάμεις σου για να είσαι υποκείμενο μιας όχι ανθρώπινης συμπεριφοράς;, κατέληξε ο Νίκος Αναστασιάδης.
 
Σε ότι αφορά την παρουσία των γυναικών και τη συζήτηση που έγινε στο παρελθόν για τις επιλογές τους, ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε πως θαυμάζει τις γυναίκες γιατί γίνεται σεβαστή η προσωπικότητα της γυναίκας και από την άλλη ανακαλύπτει η ίδια η γυναίκα την δύναμη που έχει.
 
«Η επιλογή τριών υπουργών και η επιλογή στους πλείστους θεσμούς επιτρόπων είναι έντονη η γυναίκεια παρουσία. Αυτό που θέλω να μεταδώσω είναι από τη μια τον σεβασμό και από την άλλη τη δύναμη που έχει το γυναικείο φύλο που μπορεί να διεκδικήσει ότι θέλει. Η δυνατότητα δίνεται, δεν μπορώ να δεχθώ πως δεν έχουν τη δυνατότητα η γυναίκες».
 

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης