Η προσπάθεια του ΑΚΕΛ γι’ ανάκαμψη, τα στοιχήματα και το βούτυρο στο ψωμί του

Η συμμετοχή του ΑΚΕΛ στις οποιασδήποτε μορφής κατά καιρούς εκλογικές αναμετρήσεις, είναι διαχρονικά συνυφασμένη με την στόχευση του κόμματος να αποτελεί τον βασικότερο παίχτη του πολιτικού μας συστήματος και να του προσδίδεται μέσα από την λαϊκή ετυμηγορία πρωταγωνιστικός ρόλος στη διαμόρφωση των πολιτικών που καθορίζουν την πορεία της χώρας μας. Ως κόμμα εξουσίας, η ανάληψη ή η συμμετοχή του στη διακυβέρνηση του τόπου αποτελεί για το ΑΚΕΛ μια καλώς νοούμενη σταθερή φιλοδοξία, όπως επίσης μια ανάλογη σταθερή φιλοδοξία αποτελεί η επιδίωξή του για μέγιστη δυνατή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
 
Ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2021, αλλά και των προεδρικών του 2023, η στοχοπροσήλωση του ΑΚΕΛ δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική και ούτε να περιλαμβάνει οτιδήποτε λιγότερο από τα όσα μόλις πιο πάνω καταγράφονται. Δηλαδή, η με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ανάκτηση της εξουσίας το 2023, και ενώ προηγηθεί μια καθ’ όλες τις πτυχές και παραμέτρους της, πετυχημένη εκλογική παρουσία στις βουλευτικές του 2021.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο δρόμος του ΔΗΣΥ για τις βουλευτικές, το μομέντουμ και τα απευκταία σενάρια
 
Οι εκλογικοί στόχοι
Το τι ακριβώς εξυπακούει και πώς οριοθετείται η έννοια της πετυχημένης εκλογικής παρουσίας για το ΑΚΕΛ, δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη εξήγηση για να γίνει απ’ όλους  αντιληπτή. Μια σημαντική αύξηση των ποσοστών του, που θα συνεπάγεται εκ των πραγμάτων ακόμη μεγαλύτερη αντιπροσώπευση του κόμματος στη Βουλή, είναι η συνταγή στην οποία θα μπορούσε να λεχθεί πως αποτυπώνονται οι εκλογικοί στόχοι της «Εζεκίας Παπαϊωάννου». Ενώ το πλέον ιδανικό σενάριο, περισσότερο για λόγους γοήτρου, θα ήταν για το ΑΚΕΛ εκείνο που θα του επέστρεφε τον ρόλο που για τελευταία φορά το 2006, είδε να του δίνει. Του πρώτου σε εκλογική δύναμη, κόμματος του νησιού. 

Η υλοποίηση των εκλογικών στόχων του ΑΚΕΛ στις βουλευτικές του 2021, σαφώς και εμπεριέχουν, για μια σειρά από λόγους, υψηλό βαθμό δυσκολίας. Η γενική αίσθηση που υπάρχει, είναι πως παρά το γεγονός ότι ασφαλώς και δεν βρίσκεται πλέον στη δεινή θέση όπου βρισκόταν για παράδειγμα το 2016, όταν πλήρωνε ακόμη το τίμημα της πενταετίας διακυβέρνησης 2008-2013, το κόμμα της αριστεράς δεν έχει καταφέρει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει στο βαθμό που θα μπορούσε προς όφελός του, τις κατά καιρούς ανορθογραφίες εμφανίστηκαν στην Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ. Ανορθογραφίες, που τουλάχιστον μέχρι πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, έδειχναν να δημιουργούν σημαντικό κόστος στην εικόνα των κυβερνώντων και να προσφέρουν πεδίο δόξης λαμπρόν, όχι μόνο στο ΑΚΕΛ αλλά και σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να κτίσουν σε αυτές και να  ενισχύσουν την δική τους απήχηση και αποδοχή ανάμεσα στην κοινωνία.
 
Η οικονομία
Η πραγματικότητα, βεβαίως, είναι πως η απόσταση που μας χωρίζει από τις βουλευτικές εκλογές παραμένει μεγάλη και ότι πολλά είναι αυτά που μέχρι τότε μπορούν να συμβούν και να ανατρέψουν τις παρούσες ισορροπίες. Αν και οξύμωρο, ως μια καλή ευκαιρία για το ΑΚΕΛ και την προσπάθεια που θα καταβάλει, προκειμένου να κερδίσει την… συμπάθεια και σε βάθος χρόνου την ψήφο κατά το δυνατό περισσότερων πολιτών, φαντάζει η οικονομική κρίση που ήδη βιώνουμε και η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες. Στο πλαίσιο αυτό, τα όποια τρωτά σημεία ενδεχομένως παρουσιαστούν από το κυβερνητικό στρατόπεδο στη διαχείριση της οικονομικής κατάστασης που θα διαμορφωθεί, θα μπορούν να λειτουργήσουν σαν βούτυρο στο ψωμί του ΑΚΕΛ, το οποίο, ως γνωστό, ανέκαθεν ιεραρχεί ψηλά και προτάσσει σαν εξόχως φιλολαϊκές τις κοινωνικοοικονομικές πολιτικές που πρεσβεύει. Μάλιστα, σε μια οικονομικά δύσκολη για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού συγκυρία, όπως προδιαγράφεται να είναι αυτή που έρχεται, οι πιθανότητες το αφήγημα του ΑΚΕΛ για την οικονομία να βρει ευήκοα ώτα και να τύχει θετικής ανταπόκρισης από σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος, μοιάζουν να γίνονται ακόμη περισσότερες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι μικροί της Βουλής, το βουνό του 2016 και ο Γολγοθάς του 2021
 
Το Κυπριακό
Ταυτοχρόνως, και πέραν των ευκαιριών που σε επίπεδο εσωτερικής διακυβέρνησης ενδέχεται να παρουσιαστούν στο ΑΚΕΛ υπό την μορφή προκλήσεων προς αξιοποίηση ενόψει βουλευτικών εκλογών, το Κυπριακό συνίσταται με τη σειρά του στα εκ των κορυφαίων, ή μάλλον στο κορυφαίο, ζήτημα επί του οποίου διαχρονικά επικεντρώνει με ένταση τον πολιτικό του λόγο. Ακόμη και τώρα, σε μια περίοδο πλήρους στασιμότητας, σχεδόν καθημερινές είναι οι παρεμβάσεις του, που ναι μεν καυτηριάζουν την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, αλλά παράλληλα έχουν ως παραλήπτη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με τον Νίκο Αναστασιάδη να γίνεται αποδέκτης σκληρής κριτικής από το ΑΚΕΛ, για το γεγονός ότι, σύμφωνα με το κόμμα της αριστεράς, δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών και δεν πείθει την διεθνή κοινότητα γι’ αυτή του την βούληση.
 
Οι όποιες εξελίξεις πιθανόν προκύψουν στο Κυπριακό μετά τις παράνομες εκλογές του προσεχούς φθινοπώρου στα κατεχόμενα, αναμένεται να επαναπροσδιορίσουν το πλαίσιο της εσωτερικής συζήτησης που αναπτύσσεται επί του Κυπριακού, με το ΑΚΕΛ να περιμένει τη στάση που αναλόγως των εξελίξεων θα τηρήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ώστε να επανεκτιμήσει και τη δική του στάση του απέναντί του. Ένα στάτους κβο εξελίξεων στο Κυπριακό ανάλογο με το σημερινό, δηλαδή μη εξελίξεων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα δώσει στο ΑΚΕΛ το έναυσμα για κορύφωση της κριτικής του προς τον Νίκο Αναστασιάδη και όχι μόνο, καθιστώντας το Κυπριακό βασικό άξονα της προεκλογικής ατζέντας του κόμματος. Κάτι που κυρίως γίνεται απ’ όλα τα κόμματα, όταν οι προεκλογικές εκστρατείες πραγματοποιούνται με φόντο προεδρικές και όχι βουλευτικές εκλογές.  
 
Το σταυροδρόμι
Σημειώνεται πως κομβικής σημασίας σταυροδρόμι στην πορεία του ΑΚΕΛ προς τις βουλευτικές εκλογές αποτελεί το Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 27-29 Νοεμβρίου, το οποίο πέραν της ανάδειξης της νέας Κεντρικής Επιτροπής, θα δώσει συνάμα το στίγμα και θα καθορίσει τις θέσεις του κόμματος επί του συνόλου του πολιτικού φάσματος και της άσκησης πολιτικής.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρώτα Συνέδριο, μετά η επικέντρωση στις βουλευτικές εκλογές για το ΑΚΕΛ

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ