Δένδιας από τη Λιβύη: Ιστορικές οι ευθύνες της Τουρκίας για ό,τι συμβαίνει

Την κοινή πεποίθηση πως η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες γι' αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη και πως η αυριανή πραγματικότητα στη Λιβύη προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων, εξέφρασαν μετά τη συνάντησή τους στο Τομπρούκ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων και τακτικός συνομιλητής της Ελλάδας, Ακίλα Σάλεχ.

«Συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, όπως πολύ σωστά είπε χθες ο Πρόεδρος Μακρόν. Η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση. Δημιουργούν, όπως είπα και πριν, ιστορικές ευθύνες», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας.

Επίσης, όπως αναφέρει ο κ. Δένδιας, συμφώνησε με τον Ακίλα Σάλεχ ότι η αυριανή πραγματικότητα στη Λιβύη προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών. Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Δένδιας διαμήνυσε πως η Ελλάδα βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση «Ειρήνη» στη θάλασσα και είναι έτοιμη να βοηθήσει ακόμη περισσότερο.

Εξίσου, συμφώνησαν στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί η λιβυκή κρίση, που προϋποθέτει τη Διαδικασία του Βερολίνου και επίσης την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι.

Ακόμα συζήτησαν, όπως σημειώνει ο κ. Δένδιας, «για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Σαρατζ-Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010. «Και, βεβαίως, είχα τη χαρά να ανακοινώσω στον Πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου την απόφαση του Κώστα Τασούλα, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, για την επαναλειτουργία της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος-Λιβύης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ξεκινώντας τη δήλωσή του, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή του στη Λιβύη και τη συνάντησή του με τον «Πρόεδρο του μόνου εκλεγμένου θεσμού στη λιβυκή πραγματικότητα, του Λιβυκού Κοινοβουλίου, τον Ακίλα Σάλεχ, ήδη επισκέπτη μας στην Ελλάδα».

Περαιτέρω οι κ.κ. Δένδιας και Ακίλα συζήτησαν για το μέλλον των σχέσεων της Ελλάδας με τη Λιβύη και συνεννοήθηκαν για τη δυνατότητα να λειτουργήσει ελληνικό προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές. Η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, ευρωπαϊκής και μάλιστα ελληνικής προέλευσης, επισήμανε ο κ. Δένδιας.

Πηγή: ΑΠΕ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας