Από τον Κίκη στον Πετρίδη... H ψήφος Χρίστου και οι εκλογές μετά από 55 χρόνια

Για πρώτη φορά σε θητεία Προέδρου της Δημοκρατίας, δύο εν ενεργεία δήμαρχοι, άλλαξαν κοστούμι και βρέθηκαν στο ίδιο Υπουργικό Συμβούλιο. Στη μία περίπτωση, μάλιστα, στο δήμο Αγίας Νάπας, διενεργήθηκαν εκλογές, χωρίς να αποκλείεται κάτι τέτοιο και στο Δήμο Αγλαντζιάς, μετά την υπουργοποίηση του δημάρχου Χαράλαμπου Πετρίδη.
 
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εντός 45 ημερών, πρέπει να προκηρυχθεί αναπληρωματική εκλογική διαδικασία, για την ανάδειξη νέου Δημάρχου. Εάν προκηρυχθούν εκλογές στην Αγλαντζιά θα είναι οι δεύτερες, για τον ίδιο λόγο στο ίδιο έτος.
 
Η πρώτη ήταν τον Ιανουάριο του 2020 και προέκυψε μετά το διορισμό του δημάρχου, Γιάννη Καρούσου στη θέση του υπουργού Μεταφορών.
 
Στις εκλογές υποψήφιοι ήταν ο Χρήστος Ζαννέτος που στηρίχθηκε από ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ και η Αιμιλία Ευαγγέλου Ξύδια, η οποία είχε τη στήριξη του ΑΚΕΛ, της Συμμαχίας Πολιτών και του Κίνηματος Αλληλεγγύης. Η εκλογική διαδικασία ανέδειξε ως δήμαρχο τον Χρήστο Ζαννέτο.
 
Στη σύντομη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν υπάρχουν πάντως πολλές περιπτώσεις εν ενεργεία δημάρχων που υπουργοποιήθηκαν.
 
Εκλογές έπειτα από 55 χρόνια
Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση, που δεν είναι ευρέως γνωστή, κυρίως λόγω του χρόνου που παρήλθε, είναι η περίπτωση του Λυκούργου Κάππα. Ο εκπαιδευτικός, που απεβίωσε το 2014, το 1995 επανεξελέγη δήμαρχος Λευκονοίκου, χωρίς ανθυποψήφιο. Την πρώτη Μαρτίου 1998, ωστόσο, διορίστηκε ως υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη. Θέση στην οποία παρέμεινε έως τις 4 Ιανουαρίου του 1999, οπόταν και παραιτήθηκε μετά την αποχώρηση της ΕΔΕΚ από την Κυβέρνηση, λόγω της ματαίωσης της άφιξης του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S300 στην Κύπρο.

Έτσι προκηρύχθηκαν εκλογές για ανάδειξη νέου δημάρχου. Οι υποψήφιοι ήταν τρεις, ο Μιχάλης Πήλικος, ο Πάρης Ζιγκής και ο Πέτρος Χήρας. Ήταν, μάλιστα, η πρώτη φορά που έγιναν εκλογές στον κατεχόμενο Δήμο, έπειτα από 55 χρόνια. Δήμαρχος εξελέγη τελικά, με μεγάλη πλειοψηφία ο αείμνηστος Μιχάλης Πήλικος.

Ένα χρόνο Δήμαρχος και… ένα υπουργός
Από τις πιο γνωστές περιπτώσεις υπουργοποίησης δημάρχου, είναι αυτή του Κίκη Καζαμία, ο οποίος παρέμεινε στον δημαρχιακό Θώκο της Αμμοχώστου για μόλις ένα χρόνο. Εξελέγη Δήμαρχος Αμμοχώστου με τη στήριξη του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ το Δεκέμβριο του 2001 και ορκίστηκε τον Ιανουάριο του 2002

Την 1η Μαρτίου του 2003, όμως παραιτήθηκε αφού αποδέχθηκε την πρόταση του Τάσσου Παπαδόπουλου και διορίστηκε υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων. Το ΑΚΕΛ, μετά την εξέλιξη αυτή, επέλεξε τον Γιαννάκη Σκορδή, ο οποίος υπέβαλε υποψηφιότητα για την υπόλοιπη θητεία του Κίκη Καζαµία. Για την εκλογή του υποστηρίχθηκε από σχεδόν όλα τα υπόλοιπα κόµµατα. Ως αποτέλεσµα της στήριξης αυτής, αποσύρθηκε και ο μοναδικός ανθυποψήφιος που υπήρχε, οπόταν εξελέγη χωρίς να χρειαστεί η διενέργεια εκλογών.

Ο Κίκης Καζαμίας, πάντως, δεν παρέμεινε ούτε στο Υπουργείο Συγκοινωνιών για πολύ. Τον Απρίλιο του 2004, λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 για το σχέδιο Ανάν, παραιτήθηκε. Ο ίδιος είχε δηλώσει τότε ότι «ο λόγος της παραίτησής μου δεν είναι τόσο η διαφωνία μου για το όχι του Προέδρου, αλλά η απογοήτευσή μου για την ανάλυση, τα συμπεράσματα και τον τρόπο παρουσίασής τους στο διάγγελμά του Προέδρου προς το λαό».
 
Για την ιστορία, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί ότι ο κ. Καζαμίας διετέλεσε και πάλι μόλις για ένα χρόνο υπουργός Οικονομικών, επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια. Είχε διοριστεί το 2011 και παραιτήθηκε το Μάρτιο του 2012, επικαλούμενος λόγους υγείας.

Όταν δεν τέθηκε θέμα εκλογών…
Υπάρχει και μία περίπτωση υπουργοποίησης δημάρχου, που δεν τέθηκε καν θέμα εκλογών, λόγω των προνοιών της νομοθεσίας. Πρόκειται για το διορισμό του Δημάρχου Πάνω Λευκάρων, Σοφοκλή Σοφοκλέους, ως υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στην Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου. Ένας διορισμός που ήρθε, στις 13 Ιουνίου του 2006, μόλις έξι μήνες πριν τη λήξη της θητείας του. 

Σύμφωνα με τον περί Δήμωv Νόμo «σε περίπτωση πoυ η θέση δημάρχoυ κεvoύται εvτός τoυ τελευταίoυ χρόvoυ της θητείας τoυ απερχόμεvoυ δημάρχoυ, δε διεξάγεται αvαπληρωματική εκλoγή και καθήκovτα δημάρχoυ αvαλαμβάvει o αvτιδήμαρχoς για τov εvαπoμέvovτα χρόvo της θητείας τoυ συμβoυλίoυ».

Έτσι χρέη δημάρχου, ανέλαβε ο τότε αντιδήμαχος Πάνω Λευκάρων, Θέμης Ρούβης. Πάντως, μετά από μία θητεία δύο χρόνων στην Ευρωβουλή έπειτα από παραίτηση του Κούλλη Μαυρονικόλα, ο Σοφοκλής Σοφοκλέους, επέστρεψε εκεί από όπου ξεκίνησε. Εξελέγη ξανά Δήμαρχος Πάνω Λευκάρων στις Δημοτικές εκλογές του 2016. Θέση, την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα.

Ο υπουργός που ψήφισε την πόλη του
Το πιο σύνηθες, είναι κάποιος Δήμαρχος να υπουργοποιείται . Το αντίθετο είναι σπάνιο, αφού για κάποιους θεωρείται υποβάθμιση. Όχι όμως για τον Ανδρέα Χρίστου, ο οποίος την 1η Μαρτίου 2003 διορίστηκε ως Υπουργός Εσωτερικών, στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου. Παρέμεινε στη θέση αυτή ως τον Σεπτέμβριο του 2006, ωστόσο παραιτήθηκε για να διεκδικήσει το αξίωμα του Δημάρχου Λεμεσού.

Στις Δημοτικές εκλογές του 2006 εξελέγη Δήμαρχος Λεμεσού με τη στήριξη του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, με ποσοστό 55,14% έναντι 44,86% της ανθυποψηφίου του Ελένης Θεοχάρους. Η πολύ επιτυχημένη θητεία του, οδήγησε στην επανεκλογή του Επανεξελέγη, στις Δημοτικές εκλογές του 2011. Με τη στήριξη και πάλι του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, έλαβε ποσοστό 58% έναντι 42% του ανθυποψήφιού του Ανδρέα Κυπριανού.

Ο Ανδρέας Χρίστου, διεκδίκησε επανεκλογή και στις Δημοτικές εκλογές του 2016 ξανά με τη στήριξη του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Ωστόσο, έχασε με μόλις εννέα ψήφους διαφορά από τον Νίκο Νικολαΐδη, που στηρίχθηκε από τον ΔΗΣΥ, την Αλληλεγγύη και τους Οικολόγους.
 
Και πάλι για χάριν της ιστορία πρέπει να αναφερθεί, ότι ο Νίκος Νοκολαίδης είχε διατελέσει Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων στην Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια. Διορίστηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2008, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι την αποχώρηση της ΕΔΕΚ από την συγκυβέρνηση, στις 2 Μαρτίου 2010.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»
Στα 60 τα περιστατικά για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας-Ανάκληση προσωπικού από Πυροσβεστική
Δεκατέσσερα συνεργεία επί πόδος, στις 56 οι κλήσεις για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Πλημμύρισαν υποστατικά και δρόμοι στη Λευκωσία-Επί ποδός η Πυροσβεστική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία