Πυρά αντιπολίτευσης στην σκιά της παραίτησης Κώστα Κληρίδη

Αναμενόμενες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων, μετά τον χαμό που δημιουργήθηκε σήμερα με την παραίτηση του Γενικού Εισαγγελέα και την επίσπευση του διορισμού των δύο Υπουργών στη Νομική Υπηρεσία.
 
Ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωσή του ευχαρίστησε τον Κώστα Κληρίδη για τις υπηρεσίες του ως Γενικός Εισαγγελέας την τελευταία επταετία, που ήταν μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της χώρας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα βρόντηξε και έφυγε ο Κληρίδης-«Είναι θέμα αξιοπρέπειας»
 
«Σημειώνουμε τη θετική, θεσμική, νομική του στήριξη στη διαδικασία εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, όπως και τη θετική, θεσμική, νομική του στήριξη στη διαχείριση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία», ανέφερε το κυβερνών κόμμα.
 
«Δεν παραγνωρίζουμε ότι υπό την καθοδήγηση του Κώστα Κληρίδη κερδήθηκε η αγωγή κατά Βγενόπουλου όπως και η αγωγή κατά της πρώην FBME, αποτελέσματα που αν ήταν αρνητικά, θα επέφεραν δυσμενέστατες οικονομικές επιπτώσεις για τη χώρα», προστίθεται στην ανακοίνωση.
 
«Ευχόμαστε στον Κώστα Κληρίδη κάθε καλό σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο. Οι τελευταίες παντελώς αχρείαστες συζητήσεις για την ημερομηνία αφυπηρέτησής του, θα πρέπει να θεωρούνται ως μη γενόμενες», κατέληξε ο ΔΗΣΥ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα ανατροπή μετά το αλαλούμ-Υπέβαλε την παραίτηση του ο Κώστας Κληρίδης
 
«Όποιος δεν ελέγχεται ισοπεδώνεται»
Πολύ έντονο ήταν, αντιθέτως, το ΑΚΕΛ, στη δική του τοποθέτηση. «Η παραίτηση του Γενικού Εισαγγελέα είναι η απάντηση στην ανέντιμη προσπάθεια των κυβερνώντων να τον διασύρουν στα μάτια της κοινής γνώμης», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου.
 
«Ακόμα και τώρα που αποχωρεί ο κ. Κώστας Κληρίδης από τη θέση του, η κυβέρνηση Αναστασιάδη αποδεικνύει ότι προφανώς ποτέ δεν του συγχώρεσε το εκκωφαντικό «Ντροπή» που απηύθυνε στον κ. Αναστασιάδη. Ήταν τότε που ο Πρόεδρος και η κυβέρνησή του εξευτέλισαν κάθε έννοια σεβασμού στους θεσμούς, επιχειρώντας να διασώσουν τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου», πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.
 
Ανέφερε, περαιτέρω, πως όλα αυτά είναι κρούσματα μιας συστηματικής προβληματικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης Αναστασιάδη - Συναγερμού που συγκρούστηκε με πολλούς ανεξάρτητους αξιωματούχους του τόπου, περιλαμβανομένου και του Γενικού Εισαγγελέα.
 
«Το ύφος και το ήθος εξουσίας της κυβέρνησης συμπυκνώνεται στο δόγμα: όποιος δεν ελέγχεται ισοπεδώνεται και εξευτελίζεται, έστω κι αν ο Πρόεδρος προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα δηλώνοντας σήμερα ότι το θέμα έλαβε αχρείαστες διαστάσεις. Αυτές τις διαστάσεις τις προσέδωσε η κυβέρνηση και φέρει ακεραία την ευθύνη γι’ αυτό», κατέληξε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυσαρέσκεια Προέδρου με την παραίτηση Κληρίδη-Απαντά με επίσπευση διορισμών
 
«Αλαζονεία της εξουσίας»
«Η ασέβεια που επιδεικνύει η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ προς ανεξάρτητους θεσμούς, δυστυχώς συνεχίζεται», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Μιχάλης Δαμιανός.
 
Το δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να διορίζει Γενικό Εισαγγελέα καθορίζεται από το Σύνταγμα. Η συμπεριφορά και ο τρόπος με τον οποίο ο εκάστοτε Πρόεδρος ασκεί αυτό το δικαίωμα, καθορίζεται από τον ίδιο, σημείωσε.
 
«Είναι προφανές ότι η ευθύνη για την επεισοδιακή αποχώρηση Κώστα Κληρίδη βαραίνει τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που διαχειρίστηκε με τέτοιο τρόπο την κατάσταση, δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιους ν’ αποδώσουν ευτελή κίνητρα στον Κώστα Κληρίδη και να πλήξουν το κύρος του θεσμού», τόνισε.
 
«Είναι με λύπη που διαπιστώνουμε για ακόμη μια φορά ότι η αλαζονεία της εξουσίας και ίσως η πικρία της Προεδρίας γιατί στο παρελθόν βρήκε αντίσταση από το Γενικό Εισαγγελέα σε επιδιωκόμενες κινήσεις με «άρωμα» διαπλοκής, έχουν επικρατήσει  έναντι της σωστής και ώριμης πολιτικής», κατέληξε.

 
«Γιατί δεν το έλεγε τόσες μέρες;»
«’Ουδέν, μα ουδέν πρόβλημα εδημιουργείτο με την παραμονή του κ. Κληρίδη μέχρι και την 31ην Ιουλίου’» δήλωσε σήμερα – και μετά την αιφνίδια παραίτηση του κ. Κληρίδη- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης. Το ερώτημα που δημιουργείται είναι γιατί δεν το έλεγε τόσες μέρες που εξελίσσεται αυτή η εκστρατεία δυσφήμισης και διασυρμού του κ. Κληρίδη; Γιατί οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων προς άλλη κατεύθυνση έδειχναν; Και το κυριότερο γιατί καθορίστηκε ως ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων του νέου Γενικού Εισαγγελέα η 10η Ιουλίου;», ανέφερε στη δική του ανακοίνωση το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.
 
Ήταν κάτι περισσότερο από ολοφάνερο ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν συμφωνούσαν στην παραμονή, μέχρι την 31η Ιουλίου, του κ. Κληρίδη στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Δεν χρειάζεται κάποιος πολλή προσπάθεια για να διακρίνει υποκρισία σε αυτή τη δήλωση, τονίζεται στην ανακοίνωση.  
 
«Η ειλικρίνεια και οι καθαρές κουβέντες θα μπορούσαν να είχαν διασώσει τουλάχιστον τα τελευταία ψίχουλα αξιοπρέπειας των θεσμών που έχουν καταρρακωθεί από τον πολύχρονο διασυρμό.  Θλιβερή πραγματικά η κατάσταση. Ντροπή!!!», κατέληξαν οι Οικολόγοι.

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου