Ισχυρά μηνύματα στην Άγκυρα αποστέλλει από τη Λευκωσία ο Μπορέλ

Διήμερη επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας θα αποσταλούν σημαντικά μηνύματα, κυρίως στην Τουρκία αλλά και σε άλλα κράτη της περιοχής πραγματοποιεί από σήμερα ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.
 
Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο θα έχει σημαντικές συναντήσεις, τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, όσο και με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ. Η συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών έχει προγραμματιστεί για τις 5:30 το απόγευμα. Στις 5:35, οι δύο τους θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση, ενώ δεκαπέντε λεπτά μετά, στις 5:50 θα έχουν διευρυμένες διαβουλεύσεις με τις αντιπροσωπείες. 
 
Η συνάντηση του ύπατου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλεια, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει κλειδώσει στις 7:00 το βράδυ, στο Προεδρικό Μέγαρο. 
 
Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητήματα σχετικά με τη συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά τις συναντήσεις που θα έχει.
 
«Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητήματα σχετικά με την συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά τις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Μπορέλ στην Κύπρο», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Εξάλλου σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως, οι συνεχιζόμενες έκνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, τα ευρωτουρκικά και οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, θα βρεθούν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον  κ. Μπορέλ.
 
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, μετά το πέρας της συνάντησής τους, οι κ.κ. Χριστοδουλίδης και Μπορέλ θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών του Υπουργείου Εξωτερικών και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.
 
Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων αναμένεται να βρεθούν οι συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και το ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία υπό το πρίσμα αυτό. Θα συζητηθούν, επίσης, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής υπό το φως και των τελευταίων εξελίξεων, καθώς και άλλα επίκαιρα θέματα που αφορούν στην διαμόρφωση και υλοποίηση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO).
 
Χθες ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. επισκέφθηκε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας τις Καστανιές Έβρου, από όπου, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατεύσει τα σύνορα της Ελλάδας, τα οποία είναι και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
 
«Είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να στηρίξουμε σθεναρά την κυριαρχία της Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Μπορέλ, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη στον Έβρο τού επέτρεψε να σχηματίσει μια πλήρη εικόνα για την κατάσταση την οποία αντιμετώπισε η Ελλάδα στα χερσαία της σύνορα, πριν από λίγους μήνες.
 
Αναφορικά με την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ότι η αναζήτηση διαύλων επικοινωνίας και διαλόγου με την Τουρκία αποτελεί μια κατεύθυνση για τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας.
 
«Μοιραζόμαστε την ανησυχία σας, συζητήσαμε πώς θα μπορούσαμε να σταματήσουμε τη δυναμική της κλιμάκωσης», σημείωσε ο κ. Μπορέλ. «Κανείς περισσότερο από την Ελλάδα δεν έχει πιο σημαντικούς λόγους να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία γιατί στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες», ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, προσθέτοντας ότι η επιδίωξη βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία θα είναι προς όφελος τόσο της ίδιας της Τουρκίας, όσο και της ΕΕ και της Ελλάδας.

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων
Επιβεβαίωση της βρετανικής θέσης ως προς τις απευθείας πτήσεις για Τύμπου