Σε αυτόνομες και δυναμικές καθόδους στις εκλογές ποντάρουν οι «μικροί»

Σε αυτόνομη κάθοδο φαίνεται να προσανατολίζονται, πλέον,  τα «μικρά» κοινοβουλευτικά κόμματα. Το ενδεχόμενο συνεργασιών σε κομματικό επίπεδο έχει πλέον απομακρυνθεί, μετά την αποτυχία που υπήρξε στην προσέγγιση μεταξύ Συμμαχίας Πολιτών και Κινήματος Αλληλεγγύης, η οποία αποσκοπούσε στην κοινή κάθοδο κάτω από έναν νέο πολιτικό σχηματισμό. Ως εκ τούτου, παρόλο που όλοι (πλην του ΕΛΑΜ) κρατούν τις πόρτες τους ανοιχτές, οι σχεδιασμοί έχουν μετατοπιστεί στο σενάριο της αυτόνομης καθόδου.
 
Το ζητούμενο, βέβαια, είναι ο μοναχικός δρόμος να είναι ομαλός, ώστε να μην θέσει σε κίνδυνο την κοινοβουλευτική τους παρουσία. Υπενθυμίζεται ότι με την υφιστάμενη σύνθεση της Βουλής και τις ανακατάταξεις που προέκυψαν, η Αλληλεγγύη έχει τρεις έδρες (όσες και η ΕΔΕΚ, η οποία, όμως, είναι παραδοσιακό κόμμα, με διαφορετικές δυναμικές), οι Οικολόγοι και το ΕΛΑΜ δύο και η Συμμαχία Πολιτών μία.  
 
Αλληλεγγύη
Σε ότι αφορά το Κίνημα Αλληλεγγύη, μετά το ναυάγιο της προσπάθειας για συμπόρευση με την Συμμαχία Πολιτών, υπήρξαν προτάσεις κι από άλλες κατευθύνσεις, είτε για πλήρη ένταξη του κινήματος σε αυτά είτε για κάθοδο στελεχών υπό τα ψηφοδέλτιά τους. Οι προτάσεις αυτές έχουν απορριφθεί, καθώς η Αλληλεγγύη προτίθεται να επαναδιεκδικήσει αυτόνομα την κοινοβουλευτική της παρουσία με πλήρη ψηφοδέλτια.
 
Στόχος της Αλληλεγγύης είναι να παρουσιαστεί με θέσεις ριζοσπαστικές και σαφείς στις εκλογές, οι οποίες θα ελκύσουν τους ψηφοφόρους. Σε ό,τι αφορά την πιθανή εξωκομματική ενίσχυσή της, υπάρχουν καλές συζητήσεις με κάποια οργανωμένα σύνολα και ανεξάρτητες προσωπικότητες αυτό το διάστημα, για πιθανή συνεργασία στις βουλευτικές εκλογές.
                           
Οικολόγοι
Καθοριστική για το Κίνημα Οικολόγων θα είναι η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής στις 27 Ιουνίου, καθώς, για να προχωρήσουν περαιτέρω τα πράγματα σε ό,τι αφορά στις βουλευτικές, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πρώτα το ζήτημα της ηγεσίας.
 
Όπως έγραψε ο REPORTER, ο Πρόεδρος Γιώργος Περδίκης εισηγήθηκε στην Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος να επεκταθεί για έξι μήνες η τρέχουσα θητεία του Προέδρου, η οποία ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2021 και ο ίδιος να αποχωρήσει και να αντικατασταθεί από άλλο στέλεχος, που θα ολοκληρώσει τη θητεία του, προκρίνοντας τον βουλευτή Χαράλαμπο Θεοπέμπτου για αντικαταστάτη του. Η Κεντρική Επιτροπή θα αποφασίσει κατά πόσον θα κάνει αποδεκτή την πρόταση Περδίκη και θα κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες που απαιτούνται για υλοποίησή της.
 
Στο πλαίσιο της ίδιας συνεδρίασης, τα στελέχη των Οικολόγων θα έχουν την ευκαιρία να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για μια θέση στο ψηφοδέλτιο. Από αυτή τη διαδικασία αναμένεται να προκύψει και ο βασικός κορμός του ψηφοδελτίου του κινήματος.
 
Συμμαχία
Με την αυτόνομη κάθοδο ως πρώτη επιλογή συνεχίζονται οι ζυμώσεις και στη Συμμαχία Πολιτών, μετά την αδυναμία σύναψης συμφωνίας με την Αλληλεγγύη. Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Ανώτατη Σύγκλητος του κινήματος, με στόχο να ληφθούν κάποιες πρώτες, καθοριστικές αποφάσεις αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές.
 
Η έγκαιρη οργάνωση, ώστε να καταρτιστεί ένα πλήρες και ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο, αποτελεί το βασικό ζητούμενο αυτή την περίοδο. Προς την κατεύθυνση αυτή, η ηγεσία του κινήματος βρίσκεται σε διάλογο με διάφορα οργανωμένα σύνολα και ανεξάρτητες προσωπικότητες, ο οποίος θεωρείται παραγωγικός και με καλές προοπτικές και μπορεί να οδηγήσει στη συμπερίληψη φρέσκων προσώπων στα ψηφοδέλτια της Συμμαχίας.
 
ΕΛΑΜ
Διεργασίες για τις βουλευτικές εκλογές υπάρχουν και στο ΕΛΑΜ, οι οποίες τηρούνται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το εθνικιστικό κόμμα δηλώνει σίγουρο πως θα είναι σε θέση να κατέλθει με πλήρες ψηφοδέλτιο, μιας και η κοινοβουλευτική του παρουσία φαίνεται να έχει αυξήσει τη δεξαμενή στελεχών και μελών.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται σε πολύ συχνή βάση συναντήσεις με άτομα που ενδιαφέρονται να για μια θέση στο ψηφοδέλτιο τόσο από τον στενό πυρήνα του κόμματος όσο και ευρύτερα από τον ιδεολογικό χώρο στον οποίο κινείται, από τις οποίες αναμένεται να προκύψει μια καλή εικόνα για τη σύνθεση του ψηφοδελτίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα