Προσωπική υπόθεση Προέδρου με ανατροπές και εκπλήξεις το λίφτινγκ στην Κυβέρνηση

Ευρύτερος από ό,τι αρχικά φημολογείτο θα είναι ο ανασχηματισμός στον οποίο θα προχωρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις επόμενες ώρες. Το ζήτημα, όπως τονίζουν οι στενοί συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη, το χειρίζεται ο ίδιος προσωπικά και κανείς δεν γνωρίζει τις τελικές του αποφάσεις.
 
Χαρακτηριστικό αυτού είναι το γεγονός πως χθες αιφνιδιάστηκαν πολλοί με τις ανακοινώσεις, αφού άτομα του ευρύτερου περιβάλλοντος τόσο του Προεδρικού όσο και της Πινδάρου, ενημερώθηκαν γι’ αυτές λίγο πριν να ενημερωθεί η κοινή γνώμη.
 
Το προηγούμενο φρεσκάρισμα της Κυβέρνησης, που έγινε τον Δεκέμβριο, συνδεόταν άμεσα και με το restart του Δημοκρατικού Συναγερμού και βρισκόταν για αρκετό καιρό στα σκαριά, ενώ τώρα οι αλλαγές επικεντρώνονται στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, πως αποκλείεται να γίνουν κινήσεις που  να επηρεάζουν την παράταξη, αλλά, σε μια τέτοια περίπτωση, αναμένεται να είναι πιο περιορισμένες, δεδομένης και της απόστασης που μας χωρίζει από τις βουλευτικές εκλογές.  
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης κρατά τα χαρτιά του κλειστά και φαίνεται ότι συζητά το θέμα με ελάχιστους στενούς του συνεργάτες. Το δε σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της προαγγελίας, ουσιαστικά, της πραγματοποίησης ανασχηματισμού και των ανακοινώσεων, δεν αφήνει πάρα πολλά περιθώρια για τη «διαπραγμάτευση» από ενδιαφερόμενα μέρη, που συνήθως προηγείται τέτοιων κινήσεων.
 
Ο Πρόεδρος προβαίνει σε αυτή την ανανέωση από θέση ισχύος, καθώς η διαχείριση της πανδημίας, το αμέσως προηγούμενο διάστημα, αύξησε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και ενίσχυσε την εικόνα των προσωπικών του επιλογών. Ουσιαστικά τώρα χτίζει την ομάδα με την οποία ενδεχομένως θα ολοκληρώσει την θητεία του (χωρίς, βεβαίως, να αποκλείονται μελλοντικές αλλαγές, αναλόγως των συνθηκών) και που θα σημαδέψει με τις αποφάσεις της την υστεροφημία του.   
 
Σε ό,τι αφορά το μέγεθος του ανασχηματισμού, οι εκτιμήσεις ποικίλλουν. Δεδομένο είναι πως θα πρέπει να ενταχθούν τουλάχιστον τρία νέα πρόσωπα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο διορισμός του Γιώργου Σαββίδη στο αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα, του Σάββα Αγγελίδη στη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και η από καιρού ειλημμένη απόφαση του Γιώργου Λακκοτρύπη να ιδιωτεύσει μετά από δελεαστικές προτάσεις που δέχτηκε, αφήνουν τρεις καρέκλες κενές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα δύο ονόματα φαβορί για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης-Εν αναμονή ανακοινώσεων
 
Οι τρεις αυτές θέσεις, ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο πως θα φέρουν νέα πρόσωπα στα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Άμυνας και Ενέργειας, αφού κάποια σενάρια κάνουν λόγο για εσωτερικές μετακινήσεις και ανακατατάξεις και νέα πρόσωπα σε άλλα Υπουργεία. Σε μια τέτοια περίπτωση, στο ανακάτεμα της τράπουλας θα μπορούσαν δυνητικά να μπουν και τα Υπουργεία Παιδείας και Γεωργίας, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, καθώς και το γραφείο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.
 
Όπως τόνισε στον REPORTER ανώτατη κυβερνητική πηγή, οποιοσδήποτε ισχυρίζεται πως γνωρίζει ακριβώς τι θα κάνει ο Πρόεδρος, λέει ψέματα. Ο ίδιος στοχεύει στην ενίσχυση της Κυβέρνησής του και στη θωράκιση της καλής εικόνας που έχει αυτή τη στιγμή, ενόψει πιο δύσκολων ημερών, με προεκλογικές αψιμαχίες. Ο Νίκος Αναστασιάδης θα αναζητήσει πρόσωπα που θα μπορέσουν πειστικά να προωθήσουν και να ολοκληρώσουν το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών του, που αγγίζει μια πληθώρα ζητημάτων και που μαζί με το Ε.Ε.Ε. και το ΓΕΣΥ θα αποτελέσουν τις σημαίες της διακυβέρνησής του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ