Ζήτησε από τον Χριστοδουλίδη να γίνει η φωνή του στην Ευρώπη ο Ασκενάζι

Βοήθεια για κατευνασμό των αντιδράσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωση ζήτησε το πρωί, από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Ισραηλινός ομόλογός του Γκάμπι Ασκενάζι.
 
Η πρόθεση του Ισραήλ να αυξήσει την κυριαρχία του στη Δυτική Όχθη, στη βάση του ειρηνευτικού σχεδίου Τραμπ, αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην παγκόσμια κοινότητα. Ο Γκάμπι Ασκενάζι ανέλυσε στον Νίκο Χριστοδουλίδη τα σχέδια του Ισραήλ, ζητώντας από τη Λευκωσία να εργαστεί για να μετριάσει την αντίδραση της Ε.Ε.
 
Μετά τη συνάντηση ο κ. Ασκενάζι είπε ότι το Ισραήλ είναι δεσμευμένο στην προώθηση μιας ειρηνευτικής διαδικασίας με ένα υπεύθυνο τρόπο και σε συνάρτηση με άλλος περιφερειακούς παράγοντες, ενώ παράλληλα θα προστατεύει τα στρατηγικά συμφέροντα και την ασφάλεια της χώρας, στη βάση του σχεδίου Τραμπ.
 
Σημειώνεται ότι το σχέδιο περιλαμβάνει την επέκταση της κυριαρχίας του Ισραήλ κατά 30% στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων και όλων των οικισμών και της κοιλάδας του Ιορδάνη, παρόλο που ο Ασκενάζι και ο υπουργός Άμυνας, Μπέννυ Γκάνς,  ήθελαν το Ισραήλ να ελέγξει μικρότερη περιοχή.
 
Τα ισραηλινά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Τζοζέπ Μπορέλ και ένας αριθμός ευρωπαϊκών Υπουργείων Εξωτερικών και πρέσβεων στα Ηνωμένα Έθνη, έχουν προβεί σε ισχυρές τοποθετήσεις κατά της κυριαρχίας του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.
 
Προσθέτουν, ωστόσο, ότι η Κύπρος δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για το ζήτημα, για το οποίο έχει ευαισθησίες, επισημαίνοντας την κατάσταση που επικρατεί με την κατοχή του 37% των εδαφών της από την Τουρκία, που συνεχώς καταπατά και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ο Ασκενάζι ζήτησε από τον Χριστοδουλίδη η Κύπρος να αποτελέσει μια μετριοπαθή φωνή στη συζήτηση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.
 
Οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν, επίσης, την επανέναρξη του τουρισμού ανάμεσα στις δύο χώρες, μετά την πρόσφατη υποβάθμιση του Ισραήλ από την Κύπρο, λόγω της νέας έξαρσης που παρουσιάστηκε στην γειτονική χώρα.
 
Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που επισκέφθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης μετά την έναρξη της πανδημίας, γεγονός που ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ ερμήνευσε ως ένδειξη της σταθερής, δυνατής και στέρεης φιλίας ανάμεσα στα δύο κράτη που φέτος γιορτάζουν εξήντα χρόνια διπλωματικών σχέσεων.
 
Όπως σημειώνουν τα ισραηλινά ΜΜΕ, ένα άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την ενέργεια και τις σχέσεις των δύο κρατών, είναι η συμφωνία για το κοίτασμα Αφροδίτη, το οποίο επεκτείνεται στην ισραηλινή ΑΟΖ κατά 10%. Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν το ζήτημα, μετά την κυπριακή πρόταση που κατατέθηκε πριν μια εβδομάδα,  ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπήρξε τελική κατάληξη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείδωσαν τριμερή με την Ελλάδα στη Λευκωσία οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Ισραήλ
 

Δειτε Επισης

Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας