Χορός του… παραλόγου από τον Τσαβούσογλου-Ρίχνει την μπάλα για διάλογο στην Ελλάδα

“Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους και ειδικά με την Ελλάδα”, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι το γεγονός ότι ξεκίνησαν με μονομερή βήματα στην Μεσόγειο δεν σημαίνει πως από δω και πέρα θα συνεχίσουν μονομερώς. Ανέφερε ότι  “για ταγκό χρειάζονται δύο” και πως “πρέπει να είναι έτοιμη και η Ελλάδα”.

Συγκεκριμένα σε ομιλία του σε φόρουμ για τον τουρισμό στην Αττάλεια, σε ερώτηση εάν μπορεί να ξεκινήσει μια περίοδος διαλόγου και εξομάλυνσης με την Ελλάδα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “εμείς τη Μεσόγειο την βλέπουμε ως ένα πεδίο συνεργασίας. Δυστυχώς μέχρι χθες η προσπάθειά τους ήταν πρωτίστως να αποκλείσουν την Τουρκία. Από τις άλλες χώρες (η προσπάθεια) ήταν να φυλακίσουν την Τουρκία σε μια στενή περιοχή, όπως με τον Χάρτη της Σεβίλης κλπ. Και κανείς δεν έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις μας. Δεν έχει κανένα όφελος καμιά συμφωνία και κανένα βήμα στην Μεσόγειο χωρίς στην Τουρκία. Ούτε και ισχύ έχει. Αλλά αυτό δεν μπορέσαμε να το εξηγήσουμε με λόγια και τώρα το εξηγούμε με πράξεις. Με τα γεωτρύπανά μας, τις συμφωνίες μας”. 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “τώρα εμείς το κάναμε αυτό, σημαίνει πως από δω και πέρα θέλουμε να το κάνουμε μονομερώς; Όχι. Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους και ειδικά με την Ελλάδα. Η κ. Μέρκελ ρώτησε γι` αυτό τις προάλλες και τον Πρόεδρό μας. Άλλωστε ο Πρόεδρός μας πέρσι και στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο πρότεινε στον κ .Μητσοτάκη ‘ελάτε να λύσουμε τα προβλήματα στη Μεσόγειο, στην ανατολική Μεσόγειο, να συνεργαστούμε και να τα διαμοιραστούμε’. Και μας ανέθεσαν καθήκοντα εμάς ως Υπουργούς Εξωτερικών αλλά εγώ όταν συνάντησα τον καλό μου φίλο Νίκο Δένδια στη Γενεύη μου είπε ‘εμείς δεν είμαστε έτοιμοι γι αυτό ακόμη’. ‘Γιατί;’ τον ρώτησα. Μου είπε ‘λόγω πίεσης της κοινής γνώμης, μη συνεργαστείτε με την Τουρκία λέει’.

"Τώρα στην διπλωματία υπάρχει μια έκφραση: Για να χορέψουν ταγκό χρειάζονται δύο. Δηλαδή με ένα άτομο δεν γίνεται. Επομένως δεν αρκεί να το θέλει μια πλευρά. Πρέπει να είναι έτοιμη και η Ελλάδα. Γιατί προσπαθείς να αποκλείσεις την Τουρκία; Γιατί προσπαθείς να αγνοήσεις τα δικαιώματα των Τ/Κ; Εμείς πλην του ‘e/κ τομέα’ - αυτοί πρέπει πρώτα να διευθετήσουν τα προβλήματά τους με την ‘τδβκ’- είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλες τις χώρες της Μεσογείου και με εκείνες που φαινομενικά οι πολιτικές μας σχέσεις είναι αδύναμες. Πρέπει να μάθουμε να διαμοιραζόμαστε”, κατέληξε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια