«Η Αθήνα θέλει πόλεμο»-Τα σενάρια θερμού επεισοδίου τους επόμενους μήνες

Τα σενάρια πιθανής εμπλοκής στην ανατολική Μεσόγειο, σε περίπτωση θερμού επεισοδίου, εξετάζει δημοσίευμα στον τουρκικό Τύπο. Το δημοσίευμα απαριθμεί τις κινήσεις στις οποίες θα προβεί η Αθήνα σε περίπτωση που τα τουρκικά γεωτρύπανα εισβάλουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
 
Ήδη, η Ελλάδα με επίσημες δηλώσεις έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση, πως οι οποίες μονομερείς ενέργειες εντός των θαλάσσιων ορίων της, δεν θα μείνουν αναπάντητες. Οι Τούρκοι, καταγγέλλουν πως θα γίνουν δολιοφθορές, παρενοχλήσεις γεωτρύπανων, παρέμβαση στα ηλεκτρονικά συστήματα των πλοίων. Αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα συμβούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν θα στείλουν τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη για έρευνες, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για έρευνες.
 
Ήδη, υπάρχουν καταγεγραμμένες οι εξαγγελίες του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος δήλωσε πως εντός τριών μηνών θα σταλούν τα πρώτα τουρκικά σκάφη για έρευνες, στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.
 
Σε κείμενο με τον προκλητικό τίτλο, «η Αθήνα θέλει πόλεμο», που δημοσιεύει σήμερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, καταγράφονται μερικά από τα σενάρια, που εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να χρησιμοποιήσει για να «κλιμακώσει», όπως σημειώνουν οι Τούρκοι, την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Στους Τούρκους διαφεύγει, μάλλον, ότι η κίνηση που θα προκαλέσει, την όποια ένταση στην ανατολική Μεσόγειο θα είναι η δική τους εισβολή με τα ερευνητικά σκάφη και τα γεωτρύπανα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
 
Μεταξύ των σεναρίων που φέρεται να εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, είναι η αποτροπή γεωτρήσεων από τα πλοία της ΤΡΑΟ, ακόμα και παρενοχλώντας τα όταν είναι απαραίτητο. Σε ένα άλλο σενάριο οι Τούρκοι θεωρούν πως η Ελλάδα θα παρέμβει στα ηλεκτρονικά συστήματα των πλοίων, για να εμποδίσουν την πόντιση καλωδίων στη θάλασσα, ενώ σημειώνουν πως αν αυτό δεν πετύχει, τότε τα καλώδια θα κοπούν.
 
Η Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πληροφορίες της ελληνικής έκδοσης της «Καθημερινής», ετοιμάζεται να εφαρμόσει το προκλητικό σενάριο που θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Παρουσιάζουν μάλιστα πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, όταν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος μεταβεί στην περιοχή και συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη, η Ελλάδα θα αποστείλει στο σημείο αντίστοιχο αριθμό πολεμικών σκαφών για να τα εκδιώξουν.
 
Στο σενάριο που οι τεχνικοί της ΤΡΑΟ φτάσουν στο αισιόδοξο για αυτούς σενάριο να τρυπήσουν τον ελληνικό βυθό με τα γεωτρύπανά τους, το δημοσίευμα σημειώνει πως η Ελλάδα, θα προβεί σε παρενοχλήσεις του γεωτρύπανου ώστε να αποφευχθεί η γεώτρηση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ