Διπλωματική αντεπίθεση-Οι «χώρες κλειδιά» ενεργοποιούνται απέναντι στην Άγκυρα

Διπλωματική αντεπίθεση, με ενεργοποίηση όλων των σημαντικών χωρών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ξεκίνησαν τις τελευταίες ημέρες Κύπρος και Ελλάδα. Κάτι που αναμένεται να έχει συνέχεια με ορίζοντα, τουλάχιστον τις 13 Ιουλίου.
 
Έχοντας ως σημαντικό δεδομένο, πλέον, την έναρξη του διατλαντικού διαλόγου για τις τουρκικές προκλήσεις, οι ηγέτες και οι υπουργοί Εξωτερικών θα συνεχίσουν το σαφάρι επαφών, τουλάχιστον μέχρι τις 13 Ιουλίου, όταν θα τεθεί στο τραπέζι των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία μετά από απαίτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη.
 
Βασικός στόχος της ελληνικής διπλωματίας, τόσο σε Λευκωσία όσο και Αθήνα, δεν είναι άλλος από την αποκλιμάκωση της έντασης, που η Τουρκία προωθεί εδώ και μήνες, αφενός με τις παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και αφετέρου με τις εξαγγελίες για γεώτρηση εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ως αποτέλεσμα του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου.
 
Οι βασικοί παίκτες που μπορούν να προκαλέσουν την τουρκική αποκλιμάκωση δεν είναι άλλοι από τις ισχυρές χώρες της Ε.Ε. Γαλλία, Γερμανία, καθώς και τις ΗΠΑ και τη Ρωσία η οποία πλέον δεν κρύβει την δυσαρέσκειά της για τον δρόμο που παίρνουν τα πράγματα στη Λιβύη. Ρόλο κλειδί βέβαια παίζουν και οι χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.
 
Αθήνα και Λευκωσία, ξεκίνησαν ήδη τις επαφές με όλους τους βασικούς παράγοντες αυτής της προσπάθειας και ήδη τα αποτελέσματα από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, στην οποία συμμετείχε για μια ώρα και ο Αμερικανός ομόλογός τους Μάικ Πομπέο, είναι ενθαρρυντικά.
 
Μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, έκανε λόγο για εντεινόμενη ανησυχία από τις κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ επανέλαβε την έκκληση της Ευρώπης προς την Τουρκία για αποκλιμάκωση της κατάστασης.
 
Ο κ. Μπορέλ έκανε λόγο για ανάγκη αποκλιμάκωσης και επιστροφής σε μια γνήσια συνεργασία, σημειώνοντας μάλιστα τα πρόσφατα προβλήματα σε σχέση με την επιχείρηση «Ειρήνη» στη Λιβύη. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος μίλησε για επιδείνωση της κατάστασης και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δικαίως παραπονούνται για τις γεωτρητικές ενέργειες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπορέλ: Ανησυχούμε για την κλιμάκωση από την Τουρκία
 
Διευκρίνισε, επίσης, ότι το ζήτημα της Τουρκίας συζητήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, καθώς το έθεσαν κράτη μέλη, αλλά δεν αποτελούσε ένα από τα τρία βασικά "μπλοκ" της συζήτησης. Συγκεκριμένα ο κ. Πομπέο έχει υπόψιν την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο, αλλά με περισσότερη έμφαση στο ζήτημα της Λιβύης.
 
Σε μια συμβολική κίνηση ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας συμμετείχε στη τηλεδιάσκεψη έχοντας δίπλα του στο γραφείο του δεύτερου, τον Γάλλο ΥΠΕΞ, Jean-Yves Le Drian, με τον οποίο είχε προηγουμένως συζητήσει την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο.
 
Με αυτόν τον τρόπο στην εξίσωση κατά των πειρατικών ενεργειών της Τουρκίας εντάχθηκε και ο ισχυρός παράγοντας της Ε.Ε. Γαλλία, αφού ο κ. Le Drian, κατά την παρέμβασή του στην παρουσία του κ. Πομπέο ήταν ιδιαίτερα έντονος ως προς το θέμα της Τουρκίας, σημειώνοντας εμφατικά πως σε καμία περίπτωση η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να παραδώσουν το κλειδί της ανατολικής Μεσογείου στην Άγκυρα.
 
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, υπέδειξε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι η σημερινή στάση της Τουρκίας ,είναι απότοκο των χλιαρών αντιδράσεων της Ένωσης στις τουρκικές προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, το προηγούμενο διάστημα.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Δένδιας έθεσε το πλαίσιο των τουρκικών προκλήσεων με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο σημειώνοντας την ανάγκη για σοβαρές κυρώσεις κατά της Άγκυρας.
 
Η στάση των Χριστοδουλίδη, Δένδια αλλά και Le Drian, ανάγκασαν τους ΥΠΕΞ να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να δεχθούν τη συζήτηση που πρότεινε ο Κύπριος ΥΠΕΞ για τις 13 Ιουλίου, όπου για πρώτη φορά όλοι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, θα αναθεωρήσουν ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία.
 
Εξάλλου ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρου, μάλλον τον τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει ταξίδι και στην Άγκυρα, όπου θα έχει απευθείας συνομιλίες με τον Μελβούτ Τσαβούσογλου.
 
Σε ένα άλλο επίπεδο, σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός πραγματοποιεί το πρώτο του επίσημο ταξίδι εκτός Ελλάδος, με προορισμό το Ισραήλ όπου θα έχει διμερείς επαφές με τον ομόλογό του Βενιαμίν Νετανιάχου. Στο Ισραήλ θα πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την ερχόμενη εβδομάδα.
 
Στις επαφές των δύο με τον κ. Νετανιάχου, μεταξύ άλλων θα βρίσκεται και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το ζήτημα της Λιβύης. Επίσης στην ατζέντα και των δύο συναντήσεων θα βρίσκεται και το πολύ σημαντικό ζήτημα του αγωγού EastMed που αποτελεί κόκκινο πανί για τον Ερντογάν.
 
Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε την προηγούμενη εβδομάδα επαφές με την ηγεσία της Ε.Ε. όπου έθεσε στο ανώτερο επίπεδο το θέμα των τουρκικών προκλήσεων. Παράλληλα, τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζουν τις επαφές τους με ομολόγους τους με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλεί η Τουρκία, η οποία αν αφεθεί, θα οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα.

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»