Μπορέλ: Ανησυχούμε για την κλιμάκωση από την Τουρκία

Η Ελλάδα και η Κύπρος δικαίως διαμαρτύρονται για τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας κοντά στις ακτές τους και η ΕΕ των 27 ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αυξανόμενη κλιμάκωση από την Τουρκία, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά το σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που διοργανώθηκε με τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή για μιάμιση ώρα του Yπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Συγκεκριμένα, κατά την εναρκτήρια δήλωσή του ο κ. Μπορέλ δήλωσε ότι "ορισμένα κράτη μέλη έθεσαν επίσης την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ανησυχούμε όλο και περισσότερο για την αυξανόμενη κλιμάκωση από την Τουρκία. Συμφωνήσαμε για την ανάγκη για αποκλιμάκωση και για να επιστρέψουμε σε μια πραγματική εταιρική σχέση. Υπάρχουν κάποια περιστατικά τις τελευταίες ημέρες και για την επιχείρηση Irini - θα το συζητήσουμε αύριο στο Συμβούλιο Άμυνας".

Επιπλέον, καλούμενος να σχολιάσει την αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με τις εκκλήσεις για αποστολή κοινού διατλαντικού μηνύματος στην Τουρκία για αποκλιμάκωση και να παραθέσει τον μελλοντικό σχεδιασμό της ΕΕ για το θέμα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε τα εξής: "Ναι, το θέμα έχει συζητηθεί, δεν ήταν ένα από τα 3 (κύρια) μπλοκ γύρω από τη συζήτησή μας. Αναφέρθηκε, από εμένα και ορισμένα κράτη μέλη, ο Υπουργός Εξωτερικών (των ΗΠΑ) εξετάζει την κατάσταση στη Μεσόγειο, αλλά επικεντρώνει κυρίως στην κατάσταση στη Λιβύη".

"Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιδεινώνεται, η Ελλάδα και η Κύπρος δικαίως διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι υπάρχουν γεωτρήσεις πολύ κοντά στις ακτές τους. Στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα θέσουμε το ζήτημα της σχέσης μας με την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές αυτής της περίπλοκης σχέσης", σημείωσε ο κ. Μπορέλ.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα ταξιδέψει το επόμενο διάστημα στην Κύπρο για να προετοιμάσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 13ης Ιουλίου.

Ενίσχυση κοινών αμυντικών δυνατοτήτων ΕΕ θα ζητήσουν Γαλλία και Γερμανία στο Συμβούλιο των ΥΠΑΜ
H Γαλλία και η Γερμανία θα προωθήσουν την ενίσχυση των κοινών αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, σύμφωνα με έγγραφο το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή του Bloomberg και έχει διανεμηθεί από τις δύο χώρες στις εθνικές αντιπροσωπείες των Κ-Μ στις Βρυξέλλες, μία μέρα πριν τη Σύνοδο των 27 Υπουργών Άμυνας της ΕΕ.

Το γαλλογερμανικό έγγραφο ζητά την "προώθηση της ικανότητας της ΕΕ να ενεργεί ως πάροχος ασφάλειας" και έχει γίνει αποδεκτό ως βάση συζήτησης ήδη από την Ιταλία, την Ισπανία και αρκετές άλλες χώρες. Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της άμυνας της ΕΕ "απαιτείται από την επιστροφή των ανταγωνισμών δυνάμεων, την αντιπαράθεση και η επακόλουθη απειλή για τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη".

Ακολούθως στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της ΕΕ πρέπει να εκπονήσουν μια ταξινομημένη αξιολόγηση απειλών έως το τέλος του έτους, βάσει του οποίου η ΕΕ να μπορεί να αποφασίσει πώς να βελτιώσει κοινές δυνατότητες στο μέλλον, σε τομείς που κυμαίνονται από τις ειρηνευτικές αποστολές ως την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Της αυριανής τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Άμυνας θα προεδρεύσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

Δειτε Επισης

Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»