«Ανεκτίμητη Λευκωσία»: Μια πρωτοβουλία για μια πραγματική πρωτεύουσα

Μια πρωτοβουλία που όραμα έχει να αλλάξει προς το καλύτερο η Λευκωσία και να την κάνουμε ξανά πραγματική πρωτεύουσα, εφάμιλλη άλλων ευρωπαϊκών, εγκαινιάζει ο βουλευτής Λευκωσίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου.
 
Η πρωτοβουλία ονομάζεται «Ανεκτίμητη Λευκωσία» και αποσκοπεί στην αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ ειδικών και πολιτών, με βασικούς στόχους να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, να αξιοποιηθούν και να αναδειχθούν περισσότερο οι δυνατότητες της πόλης και να καταστεί η πρωτεύουσα κέντρο έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
 
Όπως εξήγησε στον REPORTER ο κ. Δημητρίου, «ως βουλευτής Λευκωσίας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αναγνώρισα την ανάγκη να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα που να αναδεικνύει την πόλη μας. Να μην συζητούμε τι έγινε στο παρελθόν ή τι πήγε λάθος αλλά να δούμε πώς μπορούμε από σήμερα και στο μέλλον να ενισχύσουμε την πόλη μας, αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα που έχει».
 
Όσο κι αν αγαπάμε τη Λευκωσία, πρόσθεσε, έχουμε πολλούς λόγους να παραπονιόμαστε για την ποιότητα ζωής που μας προσφέρει. Για το κυκλοφοριακό πρόβλημα, για την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού που να αξιοποιεί τις δυνατότητες που έχει και να αναδεικνύει τον κρυμμένο πολιτισμό της, για τη λανθασμένη ανάπτυξη.
 
Τόνισε, δε, πως στόχος δεν είναι να συγκριθεί η Λευκωσία με τις άλλες επαρχίες της Κύπρου. «Η πρωτεύουσα της Κύπρου πρέπει να συγκρίνεται με τις άλλες πρωτεύουσες τις Ευρώπης», υπέδειξε.
 
Από το Δάλι μέχρι το Ακάκι
Λευκωσία, βεβαίως, δεν σημαίνει μόνο το κέντρο και αυτό είναι ένα γεγονός που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στο πλαίσιο της «Ανεκτίμητης Λευκωσίας». Η Λευκωσία ως επαρχία είναι πολυεπίπεδη και έχει πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μπορούν να αναδειχθούν και αντιμετωπίζει διάφορα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.
 
Η πόλη μας δεν περιορίζεται στα στενά γεωγραφικά όρια κάποιου δήμου. Αν θέλουμε να αλλάξουμε πραγματικά προς το καλύτερο την πόλη μας, χρειάζεται να τη δούμε στο σύνολό της ως επαρχία και όχι αποσπασματικά, υπογράμμισε ο κ. Δημητρίου.   
 
Ερωτηθείς τι δεν εκτιμάται αρκετά σήμερα στη Λευκωσία, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι «δεν εκτιμούμε τον πολιτισμό της και δεν τον αναδεικνύουμε, ώστε να χαιρόμαστε εμείς οι Λευκωσιάτες την πόλη μας. Και δεν εννοώ τα στενά όρια του Δήμου Λευκωσίας, αλλά τον πλούτο της πόλης από το Δάλι μέχρι τα αρχαία στο Ακάκι, τον πλούτο της ορεινής Λευκωσίας».
 
«Δεν εκτιμούμε τις προοπτικές της πόλης μας», πρόσθεσε, φέροντας ως παράδειγμα το γεγονός πως τα πέντε πανεπιστήμια, με τους χιλιάδες φοιτητές και τους εκατοντάδες ερευνητές και ακαδημαϊκούς μπορούν να λειτουργήσουν ως κινητήριος δύναμη μίας ανάπτυξης που θα καταστήσει τη Λευκωσία κέντρο έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
 
Ποιότητα ζωής
Ο Δημήτρης Δημητρίου στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ποιότητας ζωής στη Λευκωσία, επισημαίνοντας ότι πρέπει να βελτιωθεί. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πρωτοβουλία ωφέλιμου προβληματισμού και αποτελεσματικών δράσεων, που θα μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τις δυνατότητες βελτίωσης και ανάδειξης της πόλης μας σε μια πραγματική πρωτεύουσα. Για το πώς θα εκτιμήσουμε ξανά την αξία της αλλά κυρίως για το πώς θα μετατρέψουμε τη Λευκωσία στην πολύτιμη πόλη που μας αξίζει, για μας και για τις επόμενες γενιές, ανέφερε.  
 
Χρειάζεται να επιλύσουμε το κυκλοφοριακό, υπογράμμισε. «Δεν είναι μόνο ζήτημα της μείωσης του χρόνου που είμαστε στα αυτοκίνητα, είναι και ζήτημα άγχους, αξιοποίηση της ώρας ποιοτικά, καθώς και ζήτημα περιβάλλοντος και χρειάζεται να βρούμε τρόπους να αξιοποιήσουμε κι άλλους τρόπους μετακίνησης», σημείωσε.
 
Το πρόβλημα δεν είναι αν υπάρχουν οι μελέτες για να αξιοποιηθεί η πόλη και να μεγιστοποιηθεί η αξία της. Μελέτες έχουν γίνει πολλές. Το ζήτημα είναι η υλοποίησή τους, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, ο οποίος θεωρεί ότι το σύνολο των Λευκωσιατών ενοχλείται από τη μη υλοποίηση των σχεδιασμών. «Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή τη στάθμη της θεωρητικής προσέγγισης και να περάσουμε στην πράξη, με τις προσαρμογές που κατά καιρούς χρειάζονται. Και σίγουρα χρειάζεται ένας αμφίδρομος διάλογος, στο πλαίσιο του οποίου εμείς οι πολιτικοί οφείλουμε να ακούμε τους πολίτες», υπέδειξε.
 
Αξιοποίηση των ανθρώπων
Ερωτηθείς σε σχέση με τον τουρισμό, έναν τομέα στον οποίο η Λευκωσία υστερεί σε σχέση με τις άλλες πόλεις, ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως από τη στιγμή που η Λευκωσία δεν προσφέρει θάλασσα, δεν μπορεί να μπει στη λογική του κύριου τουριστικού προϊόντος της χώρας μας και χρειάζονται άλλοι τρόποι προσέλκυσης τουριστών, μέσα από την ανάδειξη του πολιτισμού, της ιστορίας της πόλης και όλων των πλεονεκτημάτων που έχει.
 
Πέραν τούτου, ωστόσο, αυτό που θεωρείται απαραίτητο για τη Λευκωσία του αύριο είναι η τόνωση στην επιχειρηματικότητα και η αξιοποίηση της ενέργειας των ανθρώπων της πόλης. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας θα συζητηθεί και το πώς η δημιουργία, μέσω της μεταρρύθμισης, ενός μητροπολιτικού δήμου, θα ενισχύσει την πόλη και θα επιλύσει πολλά μικρά μικρά ζητήματα, καθώς και η αξιοποίηση του ερευνητικού κόσμου και της πανεπιστημιακής κοινότητας, ενώ θα γίνει και μία ευρύτερη συζήτηση για το επιχειρηματικό μοντέλο της πόλης.
 
Πρεμιέρα στις 17
Λόγω των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, οι πρώτες τρεις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στο πλαίσιο της «Ανεκτίμητης Λευκωσίας» θα γίνουν διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας Zoom, ενώ από το Φθινόπωρο αναμένεται να λάβουν μια πιο παραδοσιακή μορφή.
 
Πρεμιέρα θα γίνει στις 17 Ιουνίου, με συζήτηση για τη Λευκωσία ως κέντρο ιατρικής εκπαίδευσης. Σε αυτή θα συμμετέχουν οι πρυτάνεις των Ιατρικών Σχολών του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Λεωνίδας Φυλακτού και ο Στέλιος Δημητρίου, συνέταιρος στην EΥ. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Υπουργός Υγείας. Με αφορμή και την πανδημία, θα συζητηθεί ο ρόλος των πανεπιστημίων, πώς ενισχύουν την προσπάθεια αντιμετώπισης, η ερευνητική δομή της χώρας και άλλα συναφή ζητήματα.
 
Θα ακολουθήσουν η συζήτηση για την ανάδειξη του πολιτισμού της Λευκωσίας και ως τουριστικού μαγνήτη και αυτή για τα οφέλη της επαρχίας Λευκωσίας με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Ερωτηθείς για την επιλογή των θεμάτων και των ομιλητών, ο Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε πως στόχος είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη συζήτηση και η εξαγωγή ποιοτικών συμπερασμάτων από το κάθε θέμα. «Το ζητούμενο δεν είναι να κάνουμε μια συζήτηση που να τελειώσει το τελευταίο δευτερόλεπτο της συζήτησης, αλλά να εξαχθούν κάποια χειροπιαστά συμπεράσματα που θα ενισχύσουν και την πόλη μας και τη χώρα μας στο σύνολό της», τόνισε.
 
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη σελίδα της πρωτοβουλίας στο Facebook.

Δειτε Επισης

Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση
Ανεξάρτητη υποψηφιότητα αντιδημάρχου για τον «Στρόβολο του αύριο» υπέβαλε ο Αιμίλιος Μιχαήλ
ΔΗΣΥ για την έλλειψη πτητικών μέσων-«Η παραδοχή της αρμόδιας υπουργού δεν αρκεί»