Πέμπτη 2 Ιουλ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Με το πάσο τους στα κατεχόμενα-Δεν αποφάσισαν ούτε σήμερα για άνοιγμα οδοφραγμάτων

  05/06/2020 17:27
Με το πάσο τους στα κατεχόμενα-Δεν αποφάσισαν ούτε σήμερα για άνοιγμα οδοφραγμάτων

Με το πάσο τους στα κατεχόμενα-Δεν αποφάσισαν ούτε σήμερα για άνοιγμα οδοφραγμάτων

  05/06/2020 17:27
Οι επιστημονικές ομάδες του «υπουργείου υγείας» και του «πρωθυπουργικού γραφείου» θα συνέλθουν το αμέσως επόμενο διάστημα για να καθορίσουν τον οδικό χάρτη για την επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων, δήλωσε ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ, ενώ ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι στη σημερινή σύσκεψη έγινε συζήτηση σε βάθος, η «κυβέρνηση» θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα σε αποφάσεις και δεν θα πρέπει να τεθούν άλλα εμπόδια, πλην των θεμάτων υγείας, για την επανέναρξη των διελεύσεων.
 
Οι δηλώσεις Ακιντζί και Τατάρ έγιναν μετά τη δίωρη σύσκεψη στο «προεδρικό» το πρωί, την οποία είχε συγκαλέσει ο Τ/κ ηγέτης, στην παρουσία του «πρωθυπουργού» Τατάρ, του «αναπληρωτή πρωθυπουργού», Κουντρέτ Οζερσάι, του «υπουργού υγείας», Αλί Πιλλί, της συντονίστριας των Τεχνικών Επιτροπών, Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί και των Τ/κ μελών της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπρα ντε φερ Ακκιντζί Vs Τατάρ και Οζερσάι στο ψευδοκράτος για οδοφράγματα
 
Υπενθυμίζεται ότι χθες το θέμα συζήτησαν οι κ. Ακιντζί και Τατάρ κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, ο οποίος είχε συνάντηση χθες το πρωί με την Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί και τα τ/κ μέλη της Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία, μεταφέροντας την ενημέρωση και την πληροφόρηση της οποίας έτυχε στο «υπουργικό συμβούλιο» χθες το απόγευμα.
 
Μουσταφά Ακιντζί
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η ε/κ πλευρά κατέθεσε μια περιεκτική επιδημιολογική έκθεση στην τελευταία συνεδρία της Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία και επίσης μια πρόταση για τις διελεύσεις κάποιων ομάδων ανθρώπων από τις 8 Ιουνίου, το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά και όλα τα τ/κ μέλη συμφώνησαν πως αφού μελετήσουν τις επιδημιολογικές εκθέσεις των δύο πλευρών, οι διελεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν στις 8 Ιουνίου.
 
O κ. Ακιντζί σημείωσε ότι στην εν λόγω Επιτροπή συμμετέχουν νυν και πρώην «στελέχη» του «υπουργείου υγείας», η θέση των οποίων είναι σημαντική και επανέλαβε τη δική του θέση ότι την πορεία θα καθορίσουν οι επιστήμονες και οι ειδικοί και όχι οι πολιτικοί και οι ενέργειες που θα γίνουν δεν θα πρέπει να είναι με πολιτικά κριτήρια
 
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η «κυβέρνηση» έχει τις δικές της επιστημονικές ομάδες και θα τα αξιολογήσει όλα αυτά, καθορίζοντας τη στάση της, λέγοντας ότι ο ίδιος έχει την προσδοκία ότι αυτή η στάση θα καθοριστεί χωρίς καθυστερήσεις και δίδοντας προτεραιότητα στην υγεία.
 
Δεν πρέπει να αυξάνουμε άλλο το άγχος των 1500 ατόμων που περιμένουν, συνέχισε, εννοώντας τους Τ/κ εργαζόμενους, φοιτητές, μαθητές και ασθενείς υπό θεραπεία στις ελεύθερες περιοχές.
 
Ερσίν Τατάρ
Θα συζητήσουν με τις δικές τους ομάδες επιστημόνων τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν στη σημερινή σύσκεψη και από τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία, είπε ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ, προσθέτοντας ότι όλοι εύχονται να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στις δουλειές τους.
 
«Υπάρχει ωστόσο μια πραγματικότητα, εκεί (στην ε/κ πλευρά) εξακολουθούν να έχουν κρούσματα, αλλά τα μέλη της (Τεχνικής) Επιτροπής υγείας λένε ότι ο ιός είναι υπό έλεγχο». Θέλουν, πρόσθεσε, και οι ίδιοι να εξετάσουν με τα δικά τους επιστημονικά συμβούλια πώς θα γίνει η διαχείριση και ποια ημερομηνία μπορεί να δοθεί για την επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων.
 
Έχουν, πρόσθεσε, υπόψη ότι το θέμα είναι ευαίσθητο και θέλουν αυτοί οι άνθρωποι να μπορέσουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους και να μην τις χάσουν, λέγοντας ότι σέβονται τα αιτήματα και τα συναισθήματά τους και γνωρίζουν ότι έχουν καλές προθέσεις.
 
Ανακοίνωσε ότι σε όλους τους Τ/κ που θα περάσουν στις ελεύθερες περιοχές θα γίνουν τεστ μοριακού ελέγχου PCR και το πώς και πότε θα καθοριστεί και θα προγραμματιστεί από το «υπουργείο υγείας». «Επειδή μιλάμε για ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων και το PCR είναι ένα κοπιαστικό τεστ. Τεστ έχουμε. Το σημαντικότερο είναι να προγραμματιστεί αυτό. Πότε και πώς θα γίνει. Επίσης, το τι θα γίνει με την επιστροφή τους, είναι ένα θέμα υπό συζήτηση».
 
Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «αυτή η δουλειά δεν θα πάρει πολύ χρόνο και μόλις καταλήξουμε θα βγει ένας οδικός χάρτης». Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, στη συνεδρία της Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία τα ε/κ μέλη εξέφρασαν ικανοποίηση για το γεγονός ότι στα κατεχόμενα μηδενικά κρούσματα και χαρακτήρισαν επιτυχή τον τρόπο που έτυχε χειρισμού η πανδημία. «Τους ευχαριστούμε για την έκφραση αυτή των συναισθημάτων τους, την κατανόηση και τον σεβασμό που έδειξαν».
 
Το κόστος της καραντίνας
Στο μεταξύ, στις 4400 TL (586 ευρώ περίπου) έχει καθοριστεί το ποσό που πρέπει να πληρώσουν ως έξοδα καραντίνας οι μη πολίτες του ψευδοκράτους, όσοι δηλαδή έχουν άδειας παραμονής, εργασίας και φοίτησης στα κατεχόμενα και θα εισέλθουν στο ψευδοκράτος από τις 8 Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο «υπουργός δημοσιονομικών», Ολγκούν Αμτζιάογλου ανακοίνωσε ότι το ψευδοκράτος θα πληρώσει για την υποχρεωτική 14ημερη καραντίνα και το τεστ PCR στο οποίο θα υποβάλλονται, για τους πολίτες του ψευδοκράτους και τους φοιτητές που θα επαναπατρισθούν σε αυτό το διάστημα.
 
Να σημειωθεί ότι ο «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί ανακοίνωσε χθες στην «βουλή» ότι η υποχρεωτική περίοδος της καραντίνας θα καταργηθεί από την 1η Ιουλίου και μετά και θα ανακοινωθούν αργότερα οι όροι που θα γίνονται οι αφίξεις και οι διελεύσεις.
 
Ο κ. Αμτζιάογλου ανέφερε ότι τα ποσό που απαιτείται θα πρέπει να κατατίθεται σε λογαριασμούς της τράπεζας Ζιραάτ σε ΤΛ, ευρώ ή στερλίνες.
 
Στο μεταξύ, απόψε και αύριο φτάνουν στα κατεχόμενα απευθείας αλλά και μέσω ξηράς από την Τουρκία  οι σοροί των 18 Τ/κ 10 άνδρες και 8 γυναίκες, που έχασαν τη ζωή τους στην Βρετανία, οι πλείστοι από κορωνοϊό, και οι συγγενείς τους ήθελαν να θαφτούν στην Κύπρο. Μεταξύ αυτών είναι και το νεαρότερο θύμα του Covid 19, μια 26χρονη που εργαζόταν σε οίκο ευγηρίας και αποκατάστασης ηλικιωμένων και άφησε πίσω της ένα 3χρονο κοριτσάκι.
 
Οι 12 σοροί έφτασαν αεροπορικώς από το Λονδίνο στην Κωνσταντινούπολη και από οδικώς θα φτάσουν στο λιμάνι της Μερσίνης και στη συνέχεια στο λιμάνι Αμμοχώστου. Έξι σοροί φτάνουν αεροπορικώς στα κατεχόμενα και οι κηδείες τους θα γίνουν μεθαύριο.
 
Ο «δήμαρχος» Λευωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί ανακοίνωσε μέσω των μέσω κοινωνικής δικτύωσης ότι οι κηδείες, κατόπιν συνεννόησης με τα αρμόδια «υπουργεία» θα γίνουν αύριο.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας