Επικρίνει τις ενέργειες της Τουρκίας στην ελληνική ΑΟΖ οι ΗΠΑ-«Μη υποβοηθητικές και προκλητικές»

Μη βοηθητικές και προκλητικές χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις ενέργειες της Τουρκίας, η οποία μαζί με τη Λιβύη αμφισβητούν μεγάλο μέρος της ελληνικής ΑΟΖ. Απαντώντας σε ερώτηση της HellasJournal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως ενώ οι ΗΠΑ γενικά δεν λαμβάνουν θέση σε διαφορές θαλασσίων συνόρων μεταξύ άλλων κρατών, «θεωρούν τις δραστηριότητες της Τουρκίας μη υποβοηθητικές και προκλητικές».
 
«Ως ζήτημα μακροχρόνιας πολιτικής, ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εν αναμονή της οριοθέτησης των ανεπίλυτων θαλάσσιων συνόρων, καλούμε όλες τις πλευρές να ασκήσουν αυτοσυγκράτηση και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μην θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα».
 
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε πως σημειώνουν πως η Ελλάδα έχει επίσης θαλάσσιες διεκδικήσεις στην περιοχή που καλύπτει το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης.
 
«Ως προς αυτό, υπογραμμίζουμε ότι το μνημόνιο κατανόησης δεν μπορεί, ως νομικό ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα. Σημειώνουμε επίσης, κατέληξε, ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, τα νησιά παράγουν γενικά μια ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια».
 
Απορρίφθηκε η τουρκική θέση ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, τονίζει Κύπριος Πρέσβης
«Ορθή και υποβοηθητική» χαρακτήρισε την δήλωση του εκπροσώπου, ο πρέσβης επί τιμή Ανδρέας Ιακωβίδης, ο οποίος συμμετείχε στη Διάσκεψη και υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας της Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
 
«Είναι σωστή και ισχύει με συνέπεια εδώ και αρκετά χρόνια - και αυτό είναι ο νόμος χωρίς αμφιβολία». Είπε ο κ. Ιακωβίδης, που από το 2004 δίδει κάθε χρόνο διάλεξη για το καθεστώς των νησιών στο ίδρυμα Rhodes Academy of Maritime Law, που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια σε συνεργασία με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα.
 
«Δεν υπάρχει αμφιβολία σχετικά με το ποιος είναι ο ισχύων ο κανόνας του δικαίου της θάλασσας για τα νησιά. Αναφέρεται σαφώς στο άρθρο 121, για το καθεστώς των νησιών, που έχει 168 συμβαλλόμενα Κράτη Μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διατάξεις του οποίου αποτελούν εθιμικό δίκαιο και ως τέτοιες είναι δεσμευτικές για όλα τα Κράτη», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρέσβης Ανδρέας Ιακωβίδης, διευκρινίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό τον Πρόεδρο Κλίντον, υπέγραψαν τη Σύμβαση, όμως λόγω της απροθυμίας ορισμένων μελών της η Γερουσία, δεν το έχουν επικυρώσει ακόμη.
 
Ο κ. Ιακωβίδης σημείωσε ακόμη πως το άρθρο 121) β) ορίζει ότι, εκτός από τους βράχους, ".. η χωρική θάλασσα, η γειτονική ζώνη, η αποκλειστική οικονομική ζώνη και η υφαλοκρηπίδα ενός νησιού καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης που ισχύουν για τα άλλα χερσαία εδάφη" .
 
Ενδιαφέρουσες είναι οι ιστορικές λεπτομέρειες που αφηγείται ο Κύπριος πρέσβης για τα όσα διαμείφθηκαν στη Διάσκεψη.
 
«Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας στο Καράκας και τη Νέα Υόρκη, και κατά την προπαρασκευαστική φάση στη Γενεύη, η Τουρκία και ορισμένα άλλα της ίδιας λογικής κράτη, κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να προωθήσουν την υιοθέτηση της θέσης τους (όπως την υποστηρίζουν και τώρα) ότι τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα αλλά μόνο χωρικά ύδατα.
 
Μετά από πολλή συζήτηση, κατά την οποία η αντιπροσωπεία της Κύπρου ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές -όπως φαίνεται στη νομική ιστορία του άρθρου 121, η οποία εκπονήθηκε από τη Γραμματεία του ΟΗΕ - η τουρκική θέση απορρίφθηκε και το άρθρο 121 υιοθετήθηκε όπως το ανέφερα.
 
Στην πραγματικότητα, αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία καταψήφισε τη Συνθήκη και εξακολουθεί να το κάνει κάθε χρόνο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (τελευταία φορά στις 10 Δεκεμβρίου 2019 - την ίδια Γενική Συνέλευση την οποία θα προεδρεύει φέτος ο Τούρκος υποψήφιος)».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»